DOSSIER

Etiënne U.

Etiënne U. - Etiënne Lambertus Maria U. – bijnaam De Generaal – wordt geboren op 4 augustus 1954 in Paramaribo. Hij komt in 1956 met zijn ouders naar Nederland. In de jaren 60 is hij lid van jeugdbendes en op zijn 14de komt hij al terecht in een Amsterdamse jeugdgevangenis.

Etiënne U. pleegt op 5 november 1974, hij is dan net 18, een ripdeal in Zwolle. Hij steelt een pond hasjiesj van een lokale handelaar die hij ook nog in het been schiet. Op 14 januari 1975 jaagt U. een dienstplichtig militair de dood in. Op basis van getuigenverklaringen wordt hij een dag later gearresteerd. Hij bekent de dodelijke achtervolging van de militair, een aantal ripdeals, inbraken, een verkrachting en het schieten op koeien. Etiënne U. wordt veroordeeld tot 5 jaar cel en TBR.

In 1975 heeft de RMS van de Zuid-Molukkers het plan om Koningin Juliana te gijzelen en paleis Soestdijk te bezetten. De actie, die gepland staat voor april, mislukt omdat de BVD op het laatste moment wordt getipt. Etiënne U., die in die tijd met de Zuid-Molukkers optrekt, bekent later tegenover journalist Geertjan Lassche dat hij vanuit de gevangenis de BVD inlicht over de naderende RMS-actie.

Hells Angels gaan Etiënne U. te lijf in het Paleis van Justitie

Zowel in april 1977 als in september 1978 ontsnapt U. uit de TBR-kliniek in Utrecht. Hij wordt beide keren weer aangehouden na achtervolgingen en schietpartijen met de politie. Aan het begin van de jaren 80 komt Etiënne U. weer op vrije voeten. Op 21 maart 1982 krijgt hij in Amsterdam ruzie met twee Hells Angels. Hij schiet een Angel in de heup. Etiënne U. wordt drie maanden later gearresteerd door een zwaar bewapend team van de politie.

Op 30 september 1982 wordt Etiënne U. op 28-jarige leeftijd door drie Hells Angels aangevallen in het Paleis van Justitie in Amsterdam. De drie Hells Angels zijn als getuigen van de schietpartij in maart aanwezig in de rechtszaak. Op het moment dat zij Etiënne U. zien, gaan ze hem te lijf. Gevolgd door zijn belagers vlucht U. naar een andere kamer. Parketwachten maken daarna een einde aan de vechtpartij. De Hells Angels worden daarna gefouilleerd, waarbij enkele messen worden gevonden.

Etiënne U. wordt tot 2,5 jaar cel veroordeeld. Wanneer hij aan het begin van 1984 vrijkomt, sluit hij zich aan bij de organisatie van Klaas Bruinsma. Eerst als lijfwacht, maar hij klimt al snel op tot de rechterhand van Bruinsma. Na de dood van Bruinsma in 1991 neemt o.a. Etiënne U. de organisatie over en reorganiseert die grondig.

In 1992 heeft Etiënne U. regelmatig overleg met Henk Orlando Rommy over het drugstransport met de Brittannia Gazelle. Halverwege de jaren 90 begint het KTR het Radaronderzoek naar U. Men verdenkt hem van internationale hasjhandel, omvangrijke belastingfraude en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Aan het Radaronderzoek is het Sonaronderzoek gekoppeld. In dit onderzoek stuiten financiële rechercheurs op een omvangrijke witwasoperatie waarbij ook Sam Klepper en John Mieremet betrokken zijn. Ook enkele kopstukken uit de Amsterdamse taxiwereld zijn betrokken bij deze witwasoperatie.

Arrestatie in Parijs

Op 1 december 1996 wordt Etiënne U. in Parijs gearresteerd. Hij woont daar in een appartement dat op naam staat van een bedrijf van Charles Geerts. Hij wordt er in de jaren 90 van verdacht dat hij zaken doet met de IRA. In april 1997 wordt U. uitgeleverd aan Nederland. Daar begint op 2 juli 1997 het proces tegen hem. Etiënne U. wordt aangeklaagd voor drugshandel, belastingfraude en voor deelname aan een criminele organisatie. Op 7 november 1997 wordt het Openbaar Ministerie grotendeels niet ontvankelijk verklaard en kan U. niet meer vervolgd worden voor drugshandel. Op 18 december wordt tegen hem 7,5 jaar cel geëist. De rechter veroordeelt hem een maand later tot 6 jaar cel.

Etiënne U. gaat in hoger beroep. Op 28 oktober 1998 wordt U. vrijgelaten, omdat de rechtbank verwacht dat zijn straf lager zal uitvallen dan de totale tijd aan voorarrest. Op 29 maart 1999 wordt hij ook in hoger beroep vrijgesproken voor drugshandel en veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor belastingfraude. Op 9 april 1999 komt er officieel een eind aan de zaak tegen U. Een jaar later besluit de Hoge Raad dat U. ruim 6 miljoen gulden moet betalen aan de belastingdienst.

U. trekt rond de millenniumwisseling naar Antwerpen. Hij woont daar in een peperduur herenhuis in de Van Schoonbekestraat. In deze Belgische stad zet Etiënne U. zijn drugshandeltje rustig voort. De belasting en Justitie jagen op hem, ze plaatsen zelfs advertenties in de kranten om de verblijfplaats van U. te achterhalen. In 2005 worden Etiënne U. en Ferry de Kok als getuigen gehoord in het proces tegen Mink K.. “Die zaak waar jullie mee bezig zijn, daar zijn jullie eigen mensen bij betrokken,” zegt U. tegen zijn ondervragers wanneer hij de verhoorruimte verlaat.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten