DOSSIER

Errol Kabak (†)

Turk van geboorte Errol Kabak woont in Amsterdam waar hij al op jonge leeftijd in aanraking komt met criminaliteit. Hij wil als leider van de Monksbende macht, prestige en geld binnenhalen. Op zijn 16de pleegt hij al overvallen op winkels en inbraken.

In 1988 wordt Errol Kabak veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens 41 gewelddadige overvallen in Amsterdam en omgeving. Hij zal daar maar twee jaar zitten, want hij breekt uit. In 1990 zaagt hij in de jeugdgevangenis van Zutphen de tralies door in de gemeenschappelijke ruimte. Errol Kabak weet twee jaar uit handen van de politie te blijven. Een observatieteam van politie volgt Errol Kabak de avond van de 3de december 1992 tot het moment dat hij in zijn huis verdwijnt. Ze kunnen daar niet blijven posten, in het kader van de bezuiniging, tot de instap van het arrestatieteam.

Op de vroege ochtend van 4 december 1992 valt een arrestatieteam de woning van Errol Kabak binnen om hem aan te houden. Kabak is echter al op weg voor een overval later die ochtend. Hij berooft die dag samen met twee kompanen een bank in Utrecht. Op weg naar Amsterdam worden ze achtervolgd door de politie. Al schietende verschanst het drietal zich in hotel Residence in Vinkeveen en daarbij schiet de 25-jarige Errol Kabak, de 40-jarige brigadier I. Klaassen dood.

Errol Kabak ontsnapt weer!
Kabak wordt in eerste instantie veroordeeld tot 20 jaar, maar krijgt in hoger beroep levenslang. Kabak is er echter niet bij om dat vonnis aan te horen. Een maand voor de uitspraak van de rechtbank weet hij samen met vijf anderen uit de extra beveiligde strafinrichting De Geerhorst in Sittard te ontsnappen. In oktober 1993 wordt Errol Kabak nog wel gesignaleerd door de Amsterdamse politie tijdens de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Besiktas. De politie wacht met het aanhouden van de vuurwapengevaarlijke crimineel tot na de wedstrijd. Maar ook dit keer is de vogel gevlogen. Hij weet tussen de duizenden supporters het stadion uit te komen.

Doodgeschoten in de gevangenis
Errol Kabak weet precies vijf jaar uit handen van de Nederlandse Justitie te blijven en wordt pas in december 1997 gearresteerd. Dat is in Turkije, waar hij onder een schuilnaam door het leven gaat. Een verzoek om uitlevering heeft weinig zin omdat Turkije geen ingezetenen uitlevert. Wel probeert Justitie te bereiken dat Kabak zijn levenslange straf zal uitzitten in Turkije. In 1998 wordt Errol Kabak in voorarrest opgesloten in de Bayrampara-gevangenis in Istanbul. Hij wordt verdacht van het smokkelen van duizend kilo hasjiesj en tweehonderd kilo heroïne. Nadat de zaak is behandeld in de rechtbank keert Kabak terug in de gevangenis. Daar krijgt hij een woordenwisseling met een gevangene met wie hij al enige tijd ruzie heeft. De gevangene blijkt een vuurwapen bij zich te hebben, waarmee hij Kabak dood schiet.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)
Humor
Beer neemt een duikje in zwembad (VIDEO)