DOSSIER

Ernst Jansen Steur

Ernst Jansen Steur is een neuroloog die vanaf de jaren negentig in het Medisch Spectrum Twente werkt. Sinds 1992 stelt de aan medicijnen verslaafde arts in het ziekenhuis jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als Alzheimer, MS en Parkinson.

Deze opzettelijke verkeerde diagnoses hebben naast veel fysiek en psychisch leed ook tragische gevolgen. Door een verkeerde diagnose van Ernst Jansen Steur raakt een patiënt zo in de war dat deze zelfmoord pleegt. Een ander slachtoffer is de 61-jarige Freddy de Haan. De man krijgt in maart 2003 van de neuroloog te horen dat hij een zeer agressieve vorm van Alzheimer heeft. Ernst Jansen Steur laat De Haan foto’s zien waaruit blijkt dat zijn hersenen langzaam aan het verschrompelen zijn door de Alzheimer. Achteraf blijken dat dit foto’s zijn van heel iemand anders, vertelt De Haan. Na deze diagnose verkoopt hij zijn huis en gaat met zijn gezin in een aangepast huis wonen, zodat zijn vrouw hem in de toekomst thuis kan blijven verzorgen. De Haan raakt depressief en krijgt zelfmoordneigingen. In mei 2005 gaat hij voor een second opinion naar het VU medisch centrum in Amsterdam. Daar blijkt dat hij helemaal niet aan Alzheimer lijdt, maar dat hij een lichte vorm van epilepsie heeft. Hij krijgt daarvoor medicijnen en heeft sindsdien geen klachten meer.

De Haan is slechts een van de vele slachtoffers die neuroloog Ernst Jansen Steur maakt. De ene aanklacht is nog schrikbarender dan de andere. Zo zou de arts bij twee patiënten onterecht hersenweefsel weg hebben gehaald. 12,5 kubieke centimeter werd bij een van de patiënten weggesneden om vast te stellen of zij aan dementie leed. Zij bleek achteraf helemaal niets te mankeren.

In 2004 krijgt Ernst Jansen Steur ontslag na de diefstal van verdovende middelen voor persoonlijk gebruik, ook wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte. Ernst Jansen Steur wordt door het OM verdacht van het opzettelijk benadelen van de gezondheid van zijn patiënten en het in een hulpeloze toestand brengen van mensen die hulp nodig hebben. Het OM besluit dat 9 van de 24 aangiften tegen de malafide neuroloog sterk genoeg zijn om te worden meegenomen in de rechtszaak tegen Ernst Jansen Steur. Ze geeft aan dat niet eerder dan eind 2013 de zaak voor de rechter kan komen omdat de slachtoffers nog moeten meewerken aan een onderzoek van naar hun mening de meest complexe en omvangrijkste medische zaak tot nu toe in Nederland.

In januari 2013 blijkt dat Ernst Jansen Steur in Duitsland doorwerkte als arts.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)