DOSSIER

Eric Jan Q.

Eric Jan Q. is volgens de Volkskrant de gevaarlijkste crimineel van Nederland. Hij wordt in 1971 in Hoek van Holland geboren en brengt daar en in Vlaardingen zijn jeugdjaren door. Eric Jan Q. is berucht vanwege zeer gewelddadige overvallen. Door middel van explosieven, die hij tot ontploffing brengt, verschaft hij zich toegang tot de grenswisselkantoren die hij vervolgens berooft. Gebruikmakend van de enorme paniek en verwarring die dit alles veroorzaakt, verschaft Eric Jan Q. zich met behulp van een semi-automatisch vuurwapen een vluchtweg. Hij gaat hierbij steeds professioneel en zeer gewelddadig te werk.

In 1997 overvalt Eric Jan Q. het grenswisselkantoor in Maastricht, hierbij vallen vier gewonden. Het Station in Hoek van Holland Haven is in 1998 aan de beurt, hierbij vallen acht lichtgewonden. Het Station Rotterdam Centraal vervolgens in 1999, hierbij valt een gewonde tijdens een schotenwisseling met de politie. Opgepakt en in hoger beroep wordt Eric Jan Q. door het gerechtshof van Den Haag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf.

In december 2001 weet Eric Jan Q. via een grote ontluchtingskoker uit het Rotterdamse huis van bewaring De Schie te ontsnappen. Omdat hij door het landelijk parket beschouwd wordt als de meest vuurgevaarlijke crimineel van Nederland, worden zijn naam en foto vrijgegeven na zijn ontsnapping.

In 2007 wordt Eric Jan Q. in Arnhem bij toeval gearresteerd, nadat hij op het stelen van kleding is betrapt. In april 2009 maakt Justitie bekend dat Eric Jan Q. van plan was aanslagen te gaan plegen. Justitie maakt dat op uit de grote hoeveelheden grondstoffen, hulpmiddelen voor explosieven, kaarten en beeldmateriaal die in zijn woning aan de Boelstraat in Rotterdam worden gevonden. Verder zou Eric Jan Q. een tiental poederbrieven hebben gestuurd, naar onder andere de AIVD en de Shell.

In april 2010 staat Eric Jan Q. terecht in een regiezitting voor het gerechtshof Den Haag, dat uit veiligheidsoverwegingen zitting houdt in de Bunker van Amsterdam-Osdorp. De rechtbank Rotterdam legt hem op 12 april 2010 twaalf jaar cel op voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen op doelen in het Botlekgebied. Q. is nu voor lange tijd opgeborgen in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

In mei 2011 is Eric Jan Q. betrokken bij een spraakmakend incident in de EBI in Vught. Medegedetineerde Mohammed B. gaat huurmoordenaar Jesse R. te lijf. De moordenaar van Theo van Gogh jaagt R. schoppend en slaand over de luchtplaats. Mohammed B. kan een paar minuten zijn gang gaan, totdat de cipiers Eric Jan Q. loslaten in de 'arena'. Eric Jan Q. komt vervolgens succesvol tussenbeide. Eerst weigert Jesse R. een klacht in te dienen tegen B. Een half jaar later besluit  hij dat wel te doen.

In oktober 2012 wordt Eric Jan Q. veroordeeld tot 'slechts' 10,5 jaar. Een meevaller, aangezien Justitie zestien jaar cel had geëist voor het voorbereiden van aanslagen.

In juni 2013 adviseert de de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat Eric Jan Q. en Jesse R. naar een gevangenis met een lichter strafregime moeten worden overgeplaatst. Justitie wil de twee in de EBI houden.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'