DOSSIER

Eef Hoos

Evert Hendrik Hoos - roepnaam: Eef Hoos, bijnaam De Haagse Al Capone - wordt in 1946 geboren in Den Haag. Wanneer hij 17 jaar is, gaat hij voor het eerst de gevangenis in. Eef Hoos staat onder meer aan het hoofd van het beruchte Scheveningse incassobureau Toetanchamon. Dit bureau houdt er agressieve en gewelddadige methoden op na om schuldenaren tot betalen te dwingen. De medewerkers zijn verantwoordelijk voor een reeks brandstichtingen en aanslagen eind jaren '80 in Den Haag en omstreken.

Na negatieve berichten over Toetanchamon in de Haagsche Courant, ontploft een autobom bij de uitgever, Sijthoff Pers. Wanneer het incassobureau een vergunning wordt onthouden volgen meerdere aanslagen, onder meer op een politiebureau en een kantoor van de Sociale Dienst. Nieuwe bedrijfsplannen van Eef Hoos worden tegengehouden door Adri Duivesteijn, de wethouder in Den Haag. Hij verhindert dat Eef Hoos een gigantische molen kan bouwen in het havengebied, een toeristische attractie die Eef Hoos zelf omschrijft als het achtste wereldwonder.

Bomaanslag op wethouder Duivesteijn

Op Duivesteijn wordt in januari 1989 een aanslag gepleegd, via een op zijn kantoor afgegeven tafellamp waarin in de voet een explosief is verborgen. De bom, die door een mechanisch mankement niet afgaat, kan daarna onschadelijk worden gemaakt. Eef Hoos blijft altijd ontkennen dat hij iets met de aanslagen te maken heeft, maar belandt wel in de gevangenis.

In totaal brengt Eef Hoos veertien jaar achter tralies door. Na zijn gevangenschap werpt Hoos zich op als belangenbehartiger van gedetineerden en ex-gedetineerden. Hij geeft het blad The mis-Take uit, dat in de gevangenissen wordt verspreid, en hij is grondlegger van de stichting Themis, een organisatie voor ex-gedetineerden.

In 1999 wordt er op het kantoor van Themis in Almere een bomaanslag gepleegd. Het gebouw gaat in vlammen op. De dader, een ex-werknemer van Themis, verklaart voor de rechtbank dat hij de aanslag heeft gepleegd in opdracht van Eef Hoos zelf. Die wil het pand herbouwen en een opvang voor oud-bajesklanten opstarten. Om dat te voorkomen koopt één der omwonenden het pand op. Eef Hoos besluit daarop om zich met zijn stichting te vestigen aan industrieterrein De Vaart.

Nadat ook deze plannen niet doorgaan vertrekt Eef Hoos naar de Algarve in Portugal, waar hij een kast van een huis heeft met een zwembad van dertig meter, een tennisbaan en een visvijver.

In september 2007 duikt zijn naam op in het onderzoek naar het meisje Madeleine McCann. Het dierencrematorium dat Eef Hoos in Portugal bezit wordt doorzocht door de politie. Het crematorium Creon Starlight ligt op 50 kilometer afstand van Praia da Luz. Het Britse meisje Maddy verdween daar op 3 mei 2007. Hoos ontkent contact te hebben gehad met de McCanns en zegt ze ook niet te kennen.

Volgens verschillende berichten is Eef Hoos aan lager wal geraakt. In 2012 zou hij last hebben van suikerziekte. Bange verpleegsters in Almere bellen de politie als ze vernemen wat voor enge patiënt ze onder hun hoede hebben.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)