DOSSIER

Willem Holleeder

Geboortedatum 29-05-1958
Leeftijd 57
Bijnaam De Neus

Willem Holleeder – bijnaam: De Neus – wordt op 29 mei 1958 geboren in de Eerste Egelantiersdwarsstraat, in de Amsterdamse Jordaan. Hij is de enige zoon van de in die tijd befaamdewielrenner Holleeder sr., die vooral bekend is dankzij zijn races met onder andere Hijzelendoorn en Jopie Stakenburg in het Olympisch stadion. Hiernaast houdt vader duiven als liefhebberij.

Naast de kleine Wim heeft sr. twee dochters, Astrid en Sonja. Senior treedt na zijn sportieve loopbaan in dienst van bierbrouwer Heineken, waar hij op de marketingafdeling werkt. Willem Holleeder wordt na jaren trouwe dienst, zonder duidelijke opgaaf van redenen, ontslagen. Gedesillusioneerd zoekt hij troost in de drank waaraan hij verslaafd raakt. Het alcoholisme van senior laat diepe sporen achter bij kleine Wim en de jongen is zeer verontwaardigd over wat zijn vader is aangedaan.

Willem Holleeder is niet dom, hij kan redelijk goed meekomen op de mavo waar hij Cor Van Hout (links op de foto) leert kennen. De twee worden bloedgabbers, ze vinden het in die tijd een sport om het schoolplein onveilig te maken. Van Hout is welbespraakt en zijn secondant Holleeder is een stille, forse jongen, die goed zijn vuisten weet te gebruiken.

De marechaussee Paul van Hove en een collega geven in 1977 een stopteken aan de bestuurder van een verdachte groene Opel Record. Zij worden direct met automatische wapens beschoten. Bij het vuurgevecht dat ontstaat, wordt door de drie inzittenden van de Opel 146 keer op Paul en zijn collega geschoten. Munitie uit diezelfde wapens wordt later aangetroffen bij een reeks zeer gewelddadige overvallen. Volgens de politie is Willem Holleeder één van de inzittenden van de Opel.

Rond 1980 begint Willem Holleeder met een drietal een bedrijfje op de onroerendgoedmarkt. Ze hebben miljoenen te besteden, geld dat volgens de politie afkomstig is uit een serie roofovervallen tussen 1977 en 1982 in en rond Amsterdam, waarbij in totaal 6,5 miljoen gulden wordt buitgemaakt. Datzelfde viertal plant de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur in november 1983. (Zie De Heineken-ontvoering)

In februari 1987 wordt Holleeder veroordeeld tot elf jaar celstraf. Rond de jaarwisseling van 1991 en 1992 komt hij weer vrij. Willem Holleeder gaat zich samen met Cor van Hout bezighouden met hasjhandel en prostitutie. In 1993 ontvangt de CIE in Amsterdam een tip dat Willem Holleeder en Van Hout een overval aan het voorbereiden zijn op de bloemenveiling in Aalsmeer. Voorbereidingshandelingen zijn dan nog niet strafbaar en de politie besluit het duo te laten weten dat ze op de hoogte zijn van de plannen.

Samen met Cor van Hout komt Willem Holleeder midden jaren negentig regelmatig bij Ajax en FC Haarlem. Holleeder beledigt de vrouw van de voorzitter van Haarlem eens tot op het bot. Wanneer ze daar iets van zegt, wordt ze door een vriend van Holleeder geslagen. Er wordt daarover geen aangifte gedaan.

Op 27 maart 1996 wordt Cor van Hout neergeschoten. De aanleiding is een mislukt drugstransport, waarvoor Cor een boete van 1 miljoen gulden krijgt van Sam Klepper en John Mieremet. Van Hout weigert de boete te betalen. Na de aanslag betaalt Holleeder deze. Dit leidt tot een definitieve breuk tussen Holleeder en Van Hout. Holleeder sluit zich hierna aan bij Klepper en Mieremet.

In oktober 1997 wordt Willem Holleeder gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de organisatie van Cor van Hout. Al snel wordt hij weer vrijgelaten. In oktober 1999 wordt Holleeder gearresteerd in verband met een grote wapenvondst in Amsterdam.

Aan het eind van de jaren 90 gaat Willem Holleeder zakelijk in zee met vastgoedmakelaar Willem Endstra. Hij heeft Endstra rond 1992/1993 leren kennen. De twee raken goed bevriend, trainen jarenlang en bijna dagelijks in een sportschool. Ook bezoeken ze regelmatig samen bordelen.

 

Rond 2002 begint Willem Holleeder zijn vriend Endstra af te persen. In 2003 voert Endstra daarover gesprekken met de CIE. Endstra verklaart dat ook andere vastgoedhandelaren worden afgeperst door de groep rond Holleeder. Daarbij vertelt Endstra dat Holleeder hem, samen met enkele Joegoslaven, heeft bedreigd op het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz.

In september 2004 komt naar buiten dat Endstra Holleeder wil laten vermoorden. Hij spreekt hier o.a. over met Willem van Boxtel, de president van de Hells Angels. Van Boxtel wordt hiervoor in bad standing uit de Hells Angels gezet. In juni 2005 beweert Endstra dat hij voor miljoenen euro’s door Willem Holleeder is afgeperst en dat deze dreigt hem te vermoorden.

Mieremet heeft een conflict met  Jotcha J. sinds het begin van de jaren 90 en wil dat afkopen. Mieremet heeft, volgens eigen zeggen, een groot bedrag aan Holleeder gegeven en die moet dit bedrag aan Jotcha  J. overhandigen. Willem Holleeder geeft slechts een deel van het geld aan J.. Volgens Mieremet zit Holleeder op 26 februari 2002 achter de aanslag op zijn leven.

Op 2 juli 2003 wordt Willem Holleeder gearresteerd in Amsterdam in verband met vermeend verboden wapenbezit. Hij komt de dag erna al weer vrij. Drie dagen later wordt hij om dezelfde reden nogmaals gearresteerd en opnieuw wordt hij dezelfde dag weer vrijgelaten. Volgens insiders zijn dit pesterijen omdat Holleeder zich als de Godfather van Amsterdam gedraagt; politie en Justitie tolereren dergelijk gedrag niet langer.

De chef van de Amsterdamse recherche verklaart in januari 2004 dat Willem Holleeder samen met de Hells Angels een oorlog aan het uitvechten zijn met de Joego’s van Jotcha J.

 

Op 17 mei 2004 wordt Endstra vermoord en later in dat jaar kopen Kees Houtman en een bevriende vastgoedhandelaar een pand in Amsterdam dat eerder van Endstra is geweest. Holleeder maakt aanspraak op de erfenis van Endstra en volgens Houtman wordt hij door hem bedreigd. Aan het eind van juli 2005 wordt er een huiszoeking gedaan in de woning van Holleeder in Wassenaar. Het is een huiszoeking in verband met het onderzoek naar de moord op Endstra.


Holleeder is de enige overlevende in deze ludieke kerstgroet. Vlnr: Sam Klepper, Willem Holleeder, Cor van Hout & John Mieremet.

In de nacht van 29 op 30 januari 2006 wordt Willem Holleeder op verdenking van afpersing en mishandeling van onroerendgoedhandelaren aangehouden. Aan het begin van februari 2006 wordt bekend dat politie en Justitie beschikken over meerdere kroongetuigen tegen Holleeder. Aan het eind van maart 2006 krijgt Justitie toestemming van de rechtbank om de drie getuigen in te zetten.

Op 20 april 2006 wordt in het Amsterdamse café De Hallen eigenaar Thomas van der Bijlgeliquideerd. De naam van Willem Holleeder wordt gelijk genoemd als mogelijke opdrachtgever voor deze liquidatie. Van der Bijl is één van de drie anonieme getuigen die verklaringen hebben afgelegd over Willem Holleeder. Van der Bijl en Holleeder kennen elkaar al jaren. (Na de ontvoering van Heineken vluchten Cor van Hout en Holleeder naar Frankrijk in de auto van Van der Bijl en deze zorgt er later voor dat een deel van het losgeld wordt veilig gesteld. Na de breuk tussen Van Hout en Holleeder bekoelt ook de relatie tussen Van der Bijl en Holleeder.)

Een paar dagen na de moord op Van der Bijl wordt één van de anonieme getuigen verhoord in de streng beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De advocaten van Holleeder en zijn medeverdachten zijn daarbij aanwezig. De getuige vertelt hoe Kees Houtman is afgeperst door Holleeder en zijn medeverdachten. In opdracht van Holleeder wordt Houtman in zijn eigen woning bezocht en die wordt samen met zijn vrouw en dochter ernstig bedreigd. Het verhoor met een derde anonieme kroongetuige wordt eind april plotseling afgeblazen zonder opgaaf van reden.

Op 28 april 2006 wordt Willem Holleeder vanuit het gewone huis van bewaring in Vught overgeplaatst naar de Landelijke Afzondering Afdeling van de gevangenis. Justitie trekt op 1 mei 2006 een rechtszaak tegen Holleeder in vanwege een beveiligingsprobleem. Willem Holleeder moet voor de kantonrechter verschijnen omdat hij op 13 januari 2006 met zijn auto door rood licht is gereden en daarbij een scooterrijder heeft geschept.

In juli 2006 wordt Willem Holleeder overgeplaatst naar de EBI in Vught. Eind augustus 2006 geeft de rechter Justitie groen licht om een vierde anonieme getuige in te zetten. De getuige is een Servische oud-politieman die over de rol van Holleeder, bij de liquidatie van Srdjan Miranovicin 2006, verklaringen af wil leggen. Een andere getuige die wordt gedaagd is een goede bekende van Endstra.

 

Tijdens de pro-formazitting op 4 januari 2007 verklaart Willem Holleeder dat hij vindt dat het rechercheteam aan tunnelvisie lijdt. Zijn advocaat mr. Bram Moszkowicz beschuldigt de rechercheurs zelfs van uitlokking tot moord op Holleeder. Zij hebben in gesprekken met Endstra gesuggereerd dat Endstra Holleeder uit de weg kan laten ruimen. Officier van Justitie De Vries kondigt aan dat Holleeder mogelijk apart vervolgd zal worden voor zijn vermeende aandeel in afpersing van Erik de Vlieger.

Op 9 januari 2007 kondigt Willem Holleeder in een tv-programma van John van den Heuvel aan dat hij tijdens het proces in april verklaringen zal afleggen. Hij geeft aan blij te zijn als hij eenmaal voor de rechter zijn woordje zal kunnen doen. Dit tv-interview leidt tot wat opschudding in de politiek. Op 2 april 2007 begint het proces tegen Willem Holleeder. Een aantal dagen daarna wordt hij onwel in de rechtszaal en moet hij met spoed worden geopereerd.

Het proces wordt uitgesteld en op 10 september 2007 weer hervat. Op 11 september 2007 verklaart Holleeder voor de rechtbank dat Klepper en Mieremet achter de aanslag op Van Hout zitten. Op 17 september 2007 verklaart officier van Justitie IJzendoorn dat Willem Holleeder in beeld is als opdrachtgever voor de moord op Endstra. In een getuigenverklaring staat verder dat Holleeder in een café openlijk de verantwoordelijkheid heeft genomen van de moord op Marco Eijk. Op 21 december 2007 wordt Willem Holleeder veroordeeld tot negen jaar celstraf voor de afpersingen van Endstra, Kees Houtman en Rolf Friedländer.

 

Op 6 februari 2008 wordt Willem Holleeder in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Srdjan Miranovic. Hij zou opdrachtgever van de moord zijn geweest. Op 8 april 2009 verklaart Holleeder tijdens de behandeling van zijn rechtszaak in hoger beroep dat hij niet meer lang te leven zal hebben.

Het OM eist op 20 april 2009 in hoger beroep 10 jaar cel tegen Willem Holleeder voor het afpersen van Endstra, Kees Houtman en Rolf Friedländer. De advocaten-generaal houdt rekening met de ernstige hartklachten van Willem Holleeder en acht niet bewezen dat hij een criminele organisatie leidt.

Holleeder wordt op 3 juli 2009 in hoger beroep eveneens tot negen jaar cel veroordeeld. Volgens de voorzitter van het gerechtshof komt uit het dossier van Willem Holleeder het beeld naar voren van een opvliegend en agressief man die er niet voor terugdeinst met geweld te dreigen en dat te gebruiken. De advocaat van Holleeder kondigt na de veroordeling aan dat Holleeder in cassatie zal gaan. Op 19 november 2009 wordt bekend dat het OM een nieuwe getuige heeft in het grote liquidatie-onderzoek.

De getuige verklaart dat Holleeder, Dino S. en Ali A. in de Baja Beach Club in Rotterdam de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman hebben beraamd. Op 17 december 2009 wordt bekend dat het Openbaar Ministerie 17,9 miljoen euro aan crimineel verdiend geld wil terugvorderen van Holleeder. Op 30 september 2011 brengt getuige Peter la S. Holleeder rechtstreeks in verband met de liquidatie van Thomas van der Bijl.

Op 10 oktober 2011 stelt officier van Justitie De Haas in het proces-verbaal dat het OM al vijf jaar weet dat Willem Holleeder de opdrachtgever is geweest van enkele liquidaties. Peter la S. zou dit in 2006 al verklaard hebben. De verklaringen van La S. worden geheim gehouden op verzoek van La S. die voor de veiligheid van zijn familie vreest als bekend zou worden dat hij ook over Holleeder verklaringen heeft afgelegd. Volgens La S. zou Willem Holleeder achter de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl zitten.

Op 27 januari 2012 wordt Willem Holleeder uit de gevangenis in Rotterdam ontslagen. Hij blijft verdachte in het reeds jaren slepende liquidatieproces.

Nadat gesprekken met Panorama op niets uit zijn gelopen begint hij in september 2012 met een veelbesproken column in Nieuwe Revu. De 2000 euro die hij per week verdient, gaatrechtstreeks naar justitie.

In oktober 2012 verschijnt De Neus in College Tour.


In november 2012 loopt hij bij een vechtpartij met Dick V. een gebroken kaak op.

Insiders weten dat er al een tijdje sprake van is, maar op 25 februari 2013 wordt het officieel. Willem Holleeder, die zelf geen motor rijdt, is gekozen als vicepresident van de Amsterdamse afdeling van de motorclub No Surrender. Bizar genoeg zou Dick V. ook een rol krijgen: die van ‘sergeant at arms’, een soort voor politieagent. No Surrender heeft inmiddels afdelingen in Zundert, Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam, Helmond en Den Haag en telt al zo’n honderdvijftig leden. Daarmee is de nieuwe motorclub meteen een concurrent voor de Hells Angels en Satudarah. Otto begon de nieuwe club uit onvrede over het beleid van Satudarah.

Peter R. de Vries doet vrijdag 26 april 2013 aangifte tegen Willem Holleeder wegens een doodsbedreiging. Volgens De Vries bezoekt Holleeder hem donderdagavond onaangekondigd op zijn woonadres en daarbij gaat de crimineel ‘volledig door het lint’. De reden daarvan is dat Holleeder zijn naam/personage niet in een Amerikaanse film wil hebben, terwijl wel eerder door hem toestemming werd gegeven. Volgens De Vries is het scenario klaar en dat blijft zo. Een dag na de bedreiging meldt Holleeder zich bij de politie, wordt hij verhoord en biedt hij excuses aan. Het Openbaar Ministerie ziet geen grond om hem vast te houden, maar laat wel weten dat hij verdachte blijft in de bedreigingszaak.

Op 27 mei 2013 wordt Willem Holleeder aangehouden tijdens een landelijk gecoördineerde actie tegen de georganiseerde misdaad. Andere arrestanten die ochtend zijn Danny K. en Dick V.

Op 31 mei 2013 publiceert De Telegraaf een artikel waarin staat dat het OM Danny K., Willem Holleeder en Dick V. verantwoordelijk houdt voor de afpersing van de gevallen Hels Angels Theo Huisman en Harry S.

Op 5 juni 2013 publiceert Panorama een artikel waarin Klaas Otto (de oprichter van motorclub No Surrender) Dick V. en Willem Holleeder de schoothondjes van Danny K. noemt.

Op maandag 30 juni 2014, tijdens het hoger beroep in de ontnemingszaak bij het gerechtshof in Amsterdam, betoogt advocaat Stijn Franken dat het proces waarin Willem Holleeder door de rechtbank in Haarlem werd veroordeeld tot het terugbetalen van bijna 18 miljoen euro aan criminele winst, opnieuw gedaan moet worden. Franken vindt al heel lang dat de beslissing van de rechtbank niet deugt, omdat Rino Verpalen een van de rechters was, en dat Verpalen ook voorzitter van de meervoudige kamer was die Holleeder eerder veroordeelde tot negen jaar gevangenisstraf wegens afpersing van onder anderen Willem Endstra, de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar.

Op 5 maart 2015 krijgt Willem Holleeder 46 dagen celstraf opgelegd voor de bedreiging van Peter R. de Vries. Deze straf staat gelijk aan zijn voorarrest. Hij moet wel direct de cel in: De Neus moet nog negentig dagen van een vorige veroordeling uitzitten. Dit lijkt een opsteker, maar later die maand komt Willem Holleeder weer diep in de problemen als zijn zussenbelastende verklaringen aan de rechter hebben afgelegd.

Gerelateerd

Misdaad
Hoe krijg je Willem Holleeder vrij?
Misdaad
OM is verdediging Holleeder geen antwoorden schuldig
Misdaad
Kroongetuige Fred Ros over de liquidaties: gaat Holleeder voor de bijl?
Misdaad
Astrid Holleeder wilde haar broer dood
Misdaad
Willem vs. zijn zussen: touwtrekken om het goud van Cor van Hout
Misdaad
Holleeder wilde zussen én Peter R. de Vries om laten leggen vanuit de bajes, aldus OM
Misdaad
Willem Holleeders laatste avondmaal
Misdaad
Holleeder spreekt: wat zei De Neus over kroongetuige Fred Ros?
Misdaad
Staat haalt gelijk, Martin Kok in beroep
Misdaad
Nederlandse Staat dwingt kort geding af tegen Martin Kok en Vlinderscrime
Misdaad
Vlinderscrime publiceert het dossier Holleeder
Misdaad
Holleeder krijgt 4 maanden cel voor bedreiging Peter R. de Vries
Algemeen
Holleeder wil naar mildere bajes - plus Panorama's Grote Willem Holleeder Quiz