DOSSIER

Dirk de V.

Dirk de V. wordt op 15 januari 1950 geboren in Amsterdam. Hij groeit op in een omgeving vol drank en geweld. Zijn vader heeft een levensgevaarlijke dronk en als Dirk zes jaar is, snijdt hij zijn pezen door met een bierflesje.

In 1968 staat Dirk de V. voor het eerst terecht voor geweld. Drie jaar later schiet zijn vader een pistool op hem leeg: vier kogels doorboren zijn borstkas en een kogel treft het hoofd. Dirk overleeft de aanslag op het nippertje. De vader staat terecht, maar wordt niet vervolgd omdat er sprake zou zijn van noodweer.

Het strafblad van Dirk de V. groeit ondertussen: tot 1975 staan daar voornamelijk geweldsdelicten op. In 1976 wordt hij ter beschikking gesteld aan de regering (TBR, de voorloper van TBS) wegens doodslag. In 1982 komt hij op vrije voeten en weet enige tijd op het rechte pad te blijven. In maart 1985 raakt Dirk de V. betrokken bij een steekpartij in een café in Beijum in Groningen. Hij steekt iemand een mes in de rug en krijgt zeven maanden celstraf. In 1986 staat hij terecht voor een poging tot doodslag (een verwurging in de binnenstad van Groningen) en krijgt hij anderhalf jaar celstraf.

Volgens de rechter is Dirk de V. 'een wandelende tijdbom'

In oktober 1991 steekt Dirk de V. in Amsterdam twee mensen neer, waarvoor hij acht jaar gevangenisstraf krijgt. De V. heeft dan al de reputatie te behoren tot de meest gevaarlijke criminelen van het land.

Omdat hij in de gevangenis niet is te handhaven, wordt Dirk de V. begin 1996 overgeplaatst naar de Van Mesdagkliniek in Groningen. Op 2 december 1996 krijgt hij voor het eerst proefverlof. Dirk de V. reist af naar Amsterdam en pleegt nog diezelfde avond een gewelddadige overval op café De Stopera, waarbij hij 500 gulden buit maakt. Hij wordt gearresteerd en in maart 1997 krijgt hij TBS. De rechter noemt hem een groot gevaar voor de samenleving, een wandelende tijdbom.

Hij weet zich geen raad met Dirk de V. en plaatst hem in afzondering. Om de paar maanden wordt Dirk de V. overgeplaatst om het personeel niet al te zwaar te belasten. Uiteindelijk belandt hij, in afwachting van een plek in een TBS-instelling, in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Op 28 juni 1999 besluit de Amsterdamse rechtbank zijn TBS-status met een jaar te verlengen, maar de dwangverpleging op te heffen. Op 12 juli 1999 mag de onbehandelbare en levensgevaarlijke Dirk de V. de zwaarst beveiligde gevangenis van het land verlaten.

Lukrake moord met zestig messteken

Drie maanden later, op 16 oktober, wordt de dan 27-jarige, licht autistische Tjirk van Wijk in zijn woning in Groningen met zestig (!) messteken afgeslacht. Dirk de V. en Henk H. worden gearresteerd. Het Openbaar Ministerie eist levenslang voor De V. wegens moord.

Op 6 november 2000 veroordeelt de rechtbank in Groningen Dirk de V. tot veertien jaar celstraf en TBS met dwangverpleging wegens doodslag. Hoewel vermagerd is De V. een imposante verschijning. Hij heeft diepliggende ogen, enorme handen en is sterk als een beer.

Henk H. loopt op dat moment nog vrij rond en wordt lastig gevallen door Willibrord Frequin.

 

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="375" src="http://www.youtube.com/embed/BFMZQMCbjGQ?start=350&feature=oembed" width="500"></iframe>

 

In februari 2005, wanneer Dirk de V. een derde deel van zijn opgelegde gevangenisstraf erop heeft zitten, wordt begonnen met de TBS-behandeling. In 2007 stellen de behandelaars in de TBS-kliniek Veldzicht in Balkbrug dat er niets meer aan Dirk de V. is te doen. Hij blijft er voor altijd en daarna gebeurt er weinig. Enkel wordt hij af en toe overgeplaatst. De meeste tijd brengt hij door in een beveiligde isoleercel. Begin 2009 belandt De V. in TBS-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Hoewel experts vrezen dat hij wordt vrijgelaten, beslist de rechtbank later dat jaar dat zijn TBS-status met twee jaar wordt verlengd.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'