DOSSIER

Dino Bouterse

Dino Delano Bouterse, kortweg Dino, wordt op 27 september 1972 geboren in Steenwijk, Overijssel. Dino is de zoon van oud-dictator Desi Bouterse en Ingrid Figuiera. Als hij drie jaar oud is, gaat hij met zijn ouders terug naar Suriname. Hij heeft de Surinaamse nationaliteit. Op zijn zeventiende gaat Dino Bouterse het leger in, alwaar hij al snel een rang krijgt toegewezen waar hij officieel geen recht op heeft. Dit lijkt te verklaren, zijn vader is in die tijd namelijk leider van het Surinaamse leger.

In 1994 komt hij voor het eerst met de justitie in aanraking. Dino Bouterse zou opdracht hebben gegeven om drugsdealers te vermoorden. Samen met de van Decembermoorden verdachte Marcel Zeeuw komt hij vijf maanden in voorarrest te zitten. Gek genoeg trekken de getuigen vlak voordat de zaak voorkomt hun verklaring in. Acht jaar later zou Dino Bouterse wapens hebben gestolen van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD). Hij wordt gearresteerd en aangeklaagd, maar ook ditmaal worden de verklaringen ingetrokken.

In 2010 wordt Dino Bouterse door zijn vader benoemd als leider van de Counter Terreur Unit (CTU). Een door Desi Bouterse opgerichte eenheid die bedoeld is om terrorisme in Suriname tegen te gaan. Bouterse vindt zijn zoon 'een van de beste mannen' en geeft daarmee het weerwoord op de vele negatieve geluiden die de benoeming van Dino met zich meedraagt. Tegenstanders vinden het absurd om een persoon die zelf het land in gevaar heeft gebracht, zo’n belangrijke functie aan te bieden. Melvin Linscheer, hoofd van de president zijn Bureau voor Nationale Veiligheid, geeft later in een interview aan dat Dino Bouterse nooit verbonden is geweest aan de CTU (in de Surinaamse volksmond Cocaïne Transport Unit). Volgens Linscheer was Dino alleen bij de oprichting aanwezig. Daarna trok hij zich terug door alle commotie om hem en de CTU heen.

Dino’s aanstelling bij de CTU is niet de laatste keer dat er een hoop te doen was om de band tussen zijn vader en hem. In april 2012 worden twee mannen afgeluisterd door de recherche op verdenking van drugshandel. Wat de recherche vervolgens krijgt te horen, laat weinig te wensen over.

Op 28 augustus 2013 wordt Dino Bouterse wederom opgepakt. Hij wordt beschuldigd van illegale wapenhandel. Amerikaanse geheim agenten hadden een bijeenkomst gepland om nieuwe handel te bespreken. Bij aankomst wordt Bouterse echter meteen in de boeien geslagen. Hij zit nu in preventieve hechtenis.

Op 10 maart 2015 wordt Dino Bouterse in New York veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar en drie maanden. De rechter acht het Hezbollah-verhaal niet bewezen, anders had de straf nog zwaarder kunnen uitpakken.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées