DOSSIER

Dick V.

Dick V. wordt in mei 1965 geboren in Amsterdam. Hij traint in de jaren tachtig bij sportschool Olympic aan de Leidsevaart in Haarlem, waar veel criminelen en topsporters oefenen en waar bodybuilding op zeer hoog niveau wordt beoefend. In die tijd staat Dick V. aan de deur bij verschillende horecagelegenheden in Haarlem. Later wordt hij portier bij de destijds zeer populaire Amsterdamse club iT.

Dick V. is een getalenteerde martial arts-vechter en kickbokser (video), die onder Chris Dolman gaat trainen. Hij vecht in 1989 in Japan zijn eerste freefightwedstrijd. In 1995 verslaat Dick V. de drie jaar jongere Fin Tony Halme, bijnaam The Viking, met een knock-out. Tijdens het It's Showtime Vechtsportgala 2003 verslaat hij de Engelsman Barrington Patterson in de tweede ronde met een knock-out.

Dick V. gaat daarna, samen met Hans N., kickboksles geven bij Topteam Beverwijk. De politie volgt de twee omdat ze omgaan met Ali A. en Dino S., die regelmatig in verband zijn gebracht met moorden in de Amsterdamse onderwereld.

Dick V. aan tafel bij de Hells Angels

In 2006 doet de politie onderzoek naar handel in cocaïne door Ali A. en Dino S. In dat verband constateert de politie dat er contacten zijn tussen beide criminelen en Dick V. Ze komen in de Bulldog op het Amsterdamse Leidseplein waar Dick V. soms aan de deur staat. Een getuige in het liquidatieproces Passage verklaart dat hij Dino S. met Hans N. heeft gezien in de woning van Dick V. Verder noteert de politie dat Dick V. bij kickboksgala's in 2006 aan tafel zit bij Amsterdamse Hells Angels. Ook bezoeken Dino S., Ali A. en Dick V. gezamenlijk de begrafenis van een crimineel, waar de politie foto's van hen maakt.

In 2007 meldt de Criminele Inlichtingeneenheid dat Hans N. en Dick V. het vervoer regelen van partijen cocaïne van Dino S. en Ali A. Kennelijk is daarvoor geen bewijs op tafel gekomen, het heeft in ieder geval niet geleid tot een strafrechtelijke vervolging.

Willem Endstra brengt Dick V. op een gegeven moment ter sprake in de beroemde achterbankgesprekken met de Amsterdamse recherche. Volgens Endstra hoort Dick V. bij Dino S. Willem Holleeder zou bij afpersingspraktijken ook met de namen van Hans N. en Dick V. hebben geschermd. Dino S. was daarover geïrriteerd.

Dick V. slaat Willem Holleeder neer op een terras

Daar is Dick V. mogelijk ook pissig over geweest en dat resulteert op zaterdag 27 oktober 2012 tot een treffen op het terras van café Joffers in Amsterdam-Zuid, tussen Dick V. en Willem Holleeder. Er ontstaat een felle woordenwisseling en Dick V. geeft Willem Holleeder zo'n harde klap dat hij zijn kaak breekt. Holleeder wordt geopereerd en moet wekenlang vloeibaar voedsel eten. Omdat de staat een ontnemingsvordering van 17 miljoen euro op Holleeder heeft, moet hij de 3000 euro die hij bij zich heeft meteen inleveren, zo zegt hij tegen Panorama. Dick V. bevestigt tegen Panorama de lezing dat hij boos was dat Willem Holleeder zijn naam noemde. "Holleeder heeft met mijn naam lopen schermen bij zijn afpersingspraktijken. Toen ik hem daar zag zitten, móest ik zo reageren," verklaart de sportschoolhouder.

Beide mannen zijn door de politie ondervraagd maar hebben geen verklaring afgelegd. Ook is er door Willem Holleeder geen aangifte gedaan van mishandeling.

Op 27 mei 2013 wordt Dick V. aangehouden tijdens een landelijk gecoördineerde actie tegen de georganiseerde misdaad. Andere arrestanten die ochtend zijn Willem Holleeder en Danny K.

Op 31 mei 2013 publiceert De Telegraaf een artikel waarin staat dat het OM Danny K., Willem Holleeder en Dick V. verantwoordelijk houdt voor de afpersing van de gevallen Hels Angels Theo Huisman en Harry S.

Op 5 juni 2013 publiceert Panorama een artikel waarin Klaas Otto (de oprichter van motorclub No Surrender) Dick V. en Willem Holleeder de schoothondjes van Danny K. noemt.

Dick V. moet anderhalf jaar brommen

Op 5 maart 2015 krijgt Dick V. drie jaar cel wegens het leiden van een criminele organisatie, zware mishandeling van Willem Holleeder, zware mishandeling van een rivaal in een café en poging tot zware mishandeling van Hells Angel Theo Huisman.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'