DOSSIER

Dick Stotijn (†)

Dick Stotijn- Dirk Jan Christian Stotijn - roepnaam Dick, bijnaam De Danser - wordt op 7 april 1933 te Paramaribo in Suriname, geboren als eerste kind van D. Stotijn en C. van Gog. Na hem worden er nog acht kinderen in het gezin geboren. Dick Stotijn heeft een fijne jeugd waarbij zijn overgrootmoeder een belangrijke rol speelt. Als kind is Stotijn al gek op geld. Op 10-jarige leeftijd, op de lagere school, verdient hij al een zakcentje als lijfwacht van een jongetje van welgestelde ouders die zich niet tegen de pesterijen op school kan verweren.

Stotijns vader is beroepsmilitair en het gezin vertrekt na zijn pensionering in 1947 naar Nederland. Wanneer Dick Stotijn 21 jaar is komt hij in contact met Belse Ben, een bekende botersmokkelaar. Dit is voor Dick Stotijn het begin van een lucratieve carrière als smokkelaar van boter. Het is een kat-en-muisspelletje tussen hem en de douane. In de jaren zestig krijgt Stotijn de ziekte van Hansen, hij verliest in een tijdsbestek van twee jaar zijn beide benen en enkele vingers. Hierna verplaatst hij zich in een invalidenwagen, maar hij blijft smokkelen.

De Al Capone van Brabant, Dick Stotijn, gaat samen werken met Escobar & Bouterse
In 1967 wordt Dick Stotijn opgepakt omdat hij verdacht wordt van het handelen in opium. Hij krijgt een jaar gevangenisstraf en dwingt onder de medegedetineerden ontzag af doordat hij voor hen sterke drank ritselt. In 1970 verhuist hij naar de Vossenholstraat in het Brabantse Huijbergen. Hij is alcohol gaan stoken en zijn bende smokkelt nog steeds boter. Al vroeg in de morgen is het een drukte van belang bij hem in de straat. Bestelbusjes rijden af en aan. Wat niemand in het dorp weet is dat de gezellige Dick Stotijn, die 's avonds graag een pilsje pakt in Trapke Op, het café op de Weg naar Wouw, bekend staat als de Al Capone van Brabant. Hij wordt door het Colombiaanse Medellin-drugskartel, onder leiding van Pablo Escobar, ingeschakeld om leiding te geven aan het Europese distributie-netwerk voor cocaïne.

In 1981 krijgt Dick Stotijn een relatie met de 15-jaar jongere Liesbeth, die al twee kinderen heeft. Hij neemt haar en de kinderen vaak mee op zijn zakenreizen naar Curaçao, Aruba of Miami. In de zomer van 1981 wordt Dick Stotijn door een collega-drugshandelaar voorgesteld aan de dan 59-jarige Surinamer Cilvion Alwin H., een vriend van Desi Bouterse.

De kreupele drugssmokkelaar wordt infiltrant
Cilvion Alwin H. heeft 150 kg coke van het Medellin-kartel en moet van de opbrengst wapens kopen. Dick Stotijn geeft de Surinamer de naam van een Antwerps contact waarmee hij zaken kan doen. In juni wordt Stotijn opgepakt voor amfetaminehandel en loopt na zijn vrijlating als informant over naar Justitie. Nu begint hij zijn contacten te gelde te maken. "Wie denkt nu dat de politie een geheim agent gebruikt die zich in een rolstoel moet voortbewegen?" zegt zijn kompaan, DEA-agent D. Laverty, die samen met Dick Stotijn infiltreert in het criminele drugsmilieu.

De twee worden drugsbestrijders en zorgen ervoor dat Etiënne Boerenveen, de rechterhand van Desi Bouterse, in maart 1986 achter de tralies terecht komt. In maart 1986 wordt Boerenveen door agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency gearresteerd op verdenking van handel in cocaïne. Samen met Cilvion Alwin H. en zijn zoon voert Boerenveen gesprekken met Dick Stotijn en Laverty over de faciliteiten voor drugssmokkelaars in Suriname.

Dick Stotijn is onderwijl verhuisd naar Bathmen, bij Deventer. De Nederlandse regering zit met de arrestatie van Boerenveen in haar maag. De minister Eegje Schoo van ontwikkelingssamenwerking zit met de arrestatie van Boerenveen in haar maag. De ministers en Hans van den Broek van Buitenlandse Zaken hebben de Kamer juist meegedeeld dat het er op lijkt dat het onder leiding van de militairen allemaal wat beter gaat in Suriname. Blijkt nu dat Boerenveen inderdaad schuldig is, dan kan dit gevolgen hebben voor de dialoog die na de grote verzoening in Suriname aarzelend op gang komt. De hervatting van de ontwikkelingshulp staat op het spel.

De openbaar aanklager in Miami, officier van Justitie Norris, denkt dat hij genoeg bewijzen heeft tegen Boerenveen voor drie strafbare feiten: internationaal reizen met het oogmerk om illegale activiteiten te verrichten, samenzwering om dat te doen en samenzwering om cocaïne in te voeren in de Verenigde Staten. De toon is gezet. Een straf van dertig jaar is mogelijk, zegt een woordvoerder van de rechtbank in Miami. Zeker nu de Amerikaanse overheid de oorlog heeft verklaard aan iedereen die ook maar iets van doen heeft met drugshandel, hangt het drietal een aanzienlijke straf boven het hoofd.

Gesteggel over aanwezigheid van Dick Stotijn
Er wordt een belangrijke rol toebedeeld aan de Nederlandse informant Dick Stotijn. Die is in de weken voor het proces echter onvindbaar, want door een fout van de Amerikaanse Justitie is zijn identiteit bekend geworden. Zijn huis in Bathmen wordt in augustus leeggehaald en de inboedel weggevoerd in afgeplakte vrachtauto's. Als het proces op 18 september 1986 in Miami begint, blijkt dat Dick Stotijn daar al sinds enkele weken is. In opdracht van openbaar aanklager Norris wordt hij van de buitenwereld afgeschermd. De advocaten van Boerenveen hebben alleen bij aankomst van Stotijn kans gehad kort met hem te spreken. Voor het proces maakt Norris duidelijk dat de hele affaire in gang is gezet door een informant - lees: Dick Stotijn - van de Nederlandse narcoticabrigade en de in Den Haag gestationeerde Amerikaanse politieman Dale Laverty. Het is met name deze Dick Stotijn die tijdens het proces voor de reconstructie van de gebeurtenissen in maart en de onderhandelingen voorafgaand aan de aanhouding van het drietal moet zorgen.

Maar in de loop van de week wordt het steeds onwaarschijnlijker dat de Nederlander als kroongetuige zal verschijnen. Het eventueel optreden van Dick Stotijn is afhankelijk van toestemming van het Amerikaanse Openbaar Ministerie beweren de advocaten. Dit wordt krachtig ontkend: "Ze kunnen hem oproepen, maar zijn kennelijk tot de conclusie gekomen dat dit niet erg verstandig is," zegt Norris. Daarna ziet ook de Officier van Justitie er van af Dick Stotijn te horen, ondanks alle moeite die het heeft gekost hem naar Miami te krijgen. Uiteindelijk dienen slechts de videobanden van de ontmoetingen tussen Boerenveen en de DEA-agenten als bewijs. Het hele proces gaat uit als een nachtkaars. Boerenveen krijgt 12 jaar gevangenis, Cilvion Alwin H. acht en diens zoon komt eraf met de minimumstraf van 366 dagen.

In 1988 houdt Liesbeth, de vrouw van Dick Stotijn, het voor gezien. Hun relatie is bekoeld en ieder gaat zijn eigen weg. Op 17 oktober 2005 overlijdt Stotijn op 72-jarige leeftijd in Dalen. Omdat er diverse prijzen op zijn hoofd staan, leeft de top-politieinformant al bijna twintig jaar anoniem in Drenthe.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'