DOSSIER

Desi Bouterse

Desi Bouterse - Désiré Delano Bouterse, bijnaam Desi, wordt op 13 oktober 1945 in Domburg geboren, een dorpje vlakbij Paramaribo in Suriname. Hij is de zoon van Desi Bouterse senior, en Wilhelmina van Gemert. Desi Bouterse groeit op bij zijn moeder en zijn pleegvader René Getrouw. Hij volgt de Middelbare Handelsschool in Paramaribo en haalt daar zijn diploma van de Mulo. Desi Bouterse krijgt een baan bij de sectie Transmigratie van het ministerie van OW en V. Als tiener ontmoet hij Ingrid Figueira.

In 1968 gaat het meisje met haar familie naar Nederland en Desi Bouterse gaat haar achterna. Hij komt in Dordrecht terecht, waar hij op de boekhouding van de Lips sleutelfabriek komt te werken. Bouterse wil graag naar de Sportacademie, maar daarvoor is zijn diploma van de Mulo onvoldoende. Hij vervult zijn militaire dienstplicht, en tekent vervolgens bij om zich tot onderofficier te laten opleiden. Dit gebeurt aan de Koninklijke Militaire School te Weert. Desi Bouterse blinkt uit in sport en is de beste speler van het Nederlandse Militaire Basketbalteam. Hij wordt sportinstructeur en woont achtereenvolgens in Havelterberg en Steenwijk. In 1970 trouwt hij met Ingrid Figueira. Uit hun huwelijk worden twee kinderen geboren, Peggy en Dino Delano.

Het echtpaar vertrekt naar de militaire basis Seedorf in Duitsland. Desi Bouterse verkoopt er seksblaadjes en geeft, om wat bij te verdienen, gymnastiekles aan vrouwen. In november 1974 doen de militairen uit Seedorf, onder wie Desi Bouterse, mee aan de televisieactie Geven voor Leven. Op 11 november 1975, vlak voor de Surinaamse onafhankelijkheid, keert het gezin Bouterse terug naar Suriname. Bouterse gaat helpen bij de opbouw van het Nationale Leger van Suriname. In 1979 wordt hij door Roy Horb gevraagd voorzitter te worden van een nieuwe militaire vakbond. Daaropvolgend vraagt deze aan Desi Bouterse om de leiding te nemen van een uit te voeren staatsgreep.

Op 25 februari 1980 plegen Desi Bouterse en Horb de Sergeantencoup, samen met veertien collega onderofficieren. Op 1 mei 1980 wordt bij een poging tot een tegencoup de veel gedecoreerde militair Fred 'Bikkel' Ormskerk gevangen genomen, gemarteld en uiteindelijk vermoord. Hierna zullen nog andere couppogingen volgen. Op 8 en 9 december 1982 worden vijftien politieke tegenstanders van Bouterse in het Fort Zeelandia te Paramaribo geliquideerd. Legerleider Desi Bouterse verklaart op de televisie dat de slachtoffers op de vlucht zijn neergeschoten en dat zij betrokken waren bij een staatsgreep, aangestuurd door de CIA.

In 1984 is Desi Bouterse in Fort Zeelandia aanwezig, waar hij persoonlijk poolshoogte neemt bij het uitladen van speedboten vol drugs. Op zondagmorgen 29 november 1986 vermoorden een groep militairen, die volgens zeggen in opdracht van Bouterse op zoek zijn naar rebellenleider Ronnie Brunswijk, in de omgeving van Moiwana negenendertig personen; Onder de slachtoffers bevinden zich negentien kinderen jonger dan tien jaar en drie zwangere vrouwen.

De politieregio Haaglanden start in 1992 het COPA onderzoek, afkorting van Colombia-Paramaribo. Dit betreft een onderzoek naar de cocaïnestroom van Suriname naar Nederland en de betrokkenheid erbij van het voormalige militair gezag in Suriname. Tevens wordt een grootschalig financieel onderzoek gestart naar hiermee gepaard gaande witwastrajecten. Er komen zaken boven tafel, waaruit blijkt dat het voormalige militaire gezag in Suriname, de voormalige legerleiding, waaronder Desi Bouterse, ten nauwste betrokken is bij de permanente cocaïnestroom van Suriname naar Nederland.

De CID vat het plan op om een doorlating van softdrugs te doen. Hierna kunnen van criminele zijde de financiën worden afgehandeld waarna een gecontroleerde aflevering van harddrugs zal kunnen volgen. Op 9 februari 1995 gaat de Centrale toetsingscommissie niet akkoord met dit plan. Het resultaat van het COPA-onderzoek is dat Desi Bouterse in juli 2000, in hoger beroep, wegens cocaïnesmokkel wordt veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Op vrijdag 30 november 2007 begint in Paramaribo het strafproces tegen de Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse en andere verdachten van moorden in december 1982. Dit proces wordt herhaaldelijk verdaagd en uitgesteld.

In 2011 blijkt uit Wikileaks dat Desi Bouterse nauwe banden onderhoudt met internationale drugssmokkelaars.

Op 31 maart 2012 wordt Desi Bouterse opnieuw gekozen als voorzitter van de Nationale Democratische Partij. Enkele dagen later wordt de amnestiewet in Suriname aangenomen, deze kan Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijpleiten van vervolging.

In september 2012 duikt de naam van Desi Bouterse - inmiddels weer president van Suriname - opnieuw op in een drugsonderzoek. Hij zou zich met een lading van 400 kilo coke hebben bemoeid.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)