DOSSIER

Danny Leclère (†)

anny Leclère - Danny Jos Jean Ghyslen Leclère - bijnamen: Dokter Ecstasy en De Professor - wordt op 14 mei 1959 te Hasselt in België geboren. Hij studeert af als chemicus en werkt tijdelijk in een apotheek. Daar maakt hij kennis met Anno M., die hem leert hoe hij ecstasy moet maken. Met deze kennis gaat Leclère de criminaliteit in. Danny Leclère wordt lid van de zogenoemde Pegasus-bende, een drugsbende die tientallen tonnen hasjiesj smokkelt van Marokko naar West-Europa. Hij heeft diepzeeduiken als hobby en duikt hasjiesj op uit containers die vanaf een smokkelschip op de zeebodem zijn gedumpt.

Rond 1990 leert hij Mink K. kennen en Danny Leclère zorgt voor de aanmaak van ecstasy binnen de organisatie van Ton van D. Hij beheert een reeks vennootschappen die worden gebruikt voor de aanschaf van de benodigde grondstoffen. De organisatie wordt op 14 februari 1992 opgerold en ook Danny Leclère wordt gearresteerd.

Op 17 maart 1992 keert Danny Leclère niet terug naar het huis van bewaring, na een dag bijzonder verlof zonder begeleiding. Hij heeft het verlof gekregen, na betaling van een borgsom van 100.000 gulden, om de begrafenis bij te wonen van zijn oma in het Belgische Alken. Hij verschijnt niet op de begrafenis en verdwijnt vervolgens in het niets. Danny Leclère laat een baard staan en verblijft met een Brits paspoort bij zijn vriendin in Nederland. Er wordt door het IRT niet echt actief naar hem gezocht maar Danny Leclère wordt in die tijd regelmatig gezien in Amsterdam en in restaurants aan de boulevard in Scheveningen. Waarschijnlijk observeert het IRT hem om zo bij de top van de Delta-organisatie te komen. de zomer van 1992 is Danny Leclère volop bezig met het produceren van ecstasy voor de Delta-organisatie . Hij verblijft in een woning in Amsterdam en wordt continu bewaakt door Jan Femer, Mink K. en Rudi van Efferen. Niet alleen voor zijn eigen veiligheid, maar ook omdat hij de enige is die begrijpt wat methyleendioxymeth-amfetamine werkelijk is. De top van Delta vertrouwt Danny Leclère niet meer, dit omdat men denkt dat de Belg een deal met IRT heeft gesloten. Want na de arrestatie worden grondstoffen voor de ecstasy in beslag genomen op locaties die alleen Leclère kent.

Op de eerste procesdag tegen Danny Leclère, op 10 augustus 1992, wordt door rechtbank een dagvaarding nietig verklaard omdat deze op een verkeerd adres aan Leclère blijkt te zijn uitgebracht. Op 5 november 1992 wordt zes jaar celstraf tegen Danny Leclère geëist, en veertien dagen later wordt hij tot zes jaar cel veroordeeld. Ook gelast de rechtbank dat hij 1,5 miljoen gulden aan de staat moet betalen.

Liquidatie Danny Leclère in Amsterdam

Danny Leclère wordt op Hemelvaartsdag 20 mei 1993 op de ringweg Amsterdam op 34-jarige leeftijd in zijn auto geliquideerd. Vermoedelijk door Henk Boom in opdracht van de top van de Delta-organisatie. De bloedige afrekening vindt plaats twee weken nadat anderhalf miljoen ecstasy-pillen in Engeland zijn onderschept. Danny Leclere wordt op een oprit van de A10 onder vuur genomen en is op slag dood. Eerst wordt de rechter achterband van de Fiat waarin hij rijdt lek geschoten om hem tot stoppen te dwingen. Vervolgens worden door het raam van het linkerportier ongeveer acht kogels op hem afgevuurd.

Danny Leclère was van plan uit de handel te stappen omdat hij genoeg had van het toenemend geweld in het milieu. Na de moord op Jaap van der Heiden zei hij tegen Mink K. dat hem zoiets ook kan overkomen omdat hij voor 1990 zaken heeft gedaan met Van der Heiden. Danny Leclère was van plan naar Indonesië te gaan omdat hij daar geld heeft belegd en eigenaar is van van een resort: de Sumba Reef Lodge.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)