DOSSIER

Daisy Ragole

Daisy Ragole is een Belgisch fraudeur en oplichter die als werkneemster van het Gentse filiaal van de bank Crédit Lyonnais in 1997 in opspraak komt omdat ze 3,4 miljard frank (zo’n 85 miljoen euro) van de bank naar haar toenmalige echtgenoot Laurent Demey (rechts op de foto) doorsluist. Demey is voorzitter van de noodlijdende voetbalclub SV Waregem, en eigenaar van tientallen bedrijven.

Daisy Ragole is geen boekhoudster, maar ze beschikte over een vertrouwensfunctie en zorgt voor de boekingen van de bank. Via haar komt al het geld van overschrijvingen op de juiste rekening terecht in binnen- en buitenland. Ze begint met haar geldverduistering in 1982. Daisy Ragole en haar man Demey hebben zelf een eigen middelgroot bedrijf, Hortex genaamd, en schakelen in die tijd net over van tuinaanleg voor particulieren naar wegenaanleg voor de overheid. Omdat het zo lang duurt voor hun facturen uitbetaald worden en het echtpaar de periodes niet meer kan overbruggen, begint ze geld van de bank te gebruiken.

Tot de fusie van Crédit Lyonnais met de Charse Handelsbank in 1991 is haar volmacht onbeperkt. Daarna dienen voor bedragen boven de 250.000 frank (6.250 euro) dubbele handtekeningen vervalst te worden. Daisy Ragole beschikt over de wachtwoorden van haar collega's voor de elektronische buitenlandse betalingen, omdat dit sowieso handig is wanneer die op vakantie zijn. Na de fusie begint Daisy Ragole pas echt grote bedragen te verduisteren, ongeveer 500 miljoen frank per jaar. Niemand merkt ooit iets omdat Daisy Ragole de tekorten elke maand aanvult. Op de laatste dag van de maand haalt ze geld van bankiersrekeningen, die wel tijdelijk in het rood mogen staan, en zet dat geld op tussenrekeningen. Bij het begin van de volgende maand wordt het bedrag weer terug op die bankiersrekeningen gezet.

Daisy Ragole's man koopt kastelen, Ferrari’s en een sinaasappelplantage

Daisy Ragole dempt met het geld bodemloze putten in haar eigen bedrijf. Demey belegt het geld ondertussen in allerhande louche firma's. De investeringen blijken stuk voor stuk gigantische flops te zijn. Daarnaast koopt hij kastelen, Ferrari's en zelfs een sinaasappelplantage in Costa Rica. Demey maakt grote zwier met de enorme bedragen die Daisy Ragole achterover drukt. Ook SV Waregem en de golfclub van Demey delen in zijn exuberante uitgaven. Daisy Ragole, de bedrijfsjurist en de financiële directeur proberen Demey allerlei aankopen uit het hoofd te praten, maar tevergeefs.

Op 11 maart 1997 komt de hele zaak aan het licht. Demey heeft voor één van zijn bedrijven een lening aangevraagd bij de Generale Bank. Het dossier gaat naar een analist in Brussel die doorkrijgt dat de bedrijven van Demey niet zo goed draaien en merkt dat er verdacht veel geld op zijn rekeningen wordt gestort, allemaal met bankcheques van Crédit Lyonnais. Daisy Ragole weet al sinds 1991 dat het ooit zo zou eindigen, en ze legt de speurders meteen uit hoe de zaken ervoor staan en zegt hen zelfs dat het om méér dan 85 miljoen gaat, namelijk drie en een half miljard frank.

Daisy Ragole ervaart de arrestatie als een bevrijding. Haar vader is in december 1996 overleden en al haar uitgaven van erna zijn doelbewust opvallender dan voorheen in haar boekhouding gezet. Voorheen splitst ze haar tekorten zodat die oorspronkelijke bedragen moeilijker terug te vinden zijn. Daar houdt ze vanaf januari 1997 mee op.

In 2005 komt het pas tot een proces. “Ik heb twintig jaar van mijn leven verkwanseld,'' zegt Daisy Ragole daar als ze het laatste woord krijgt. En: “Eerst heb ik jarenlang schrik gehad dat de zaak zou uitkomen. Vervolgens heb ik jaren in onzekerheid geleefd, in afwachting van de straf.”

Vijf jaar achter tralies

Op 14 maart 2006 worden Daisy Ragole en haar ex-echtgenoot Laurent Demey beiden veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het verduisteren van 91 miljoen euro. Daisy Ragole lijkt alleszins te berusten in haar lot. In een uitzending van actualiteitenprogramma Ter Zake verklaart ze dat ze ook haar voormalige werkgever verantwoordelijk houdt vanwege het nalaten van enige controle. Naast de verbeurdverklaring van het verduisterde en witgewassen geld, krijgen zowel Laurent Demey en Daisy Ragole een boete opgelegd van 100.000 euro. Daarnaast zijn ze beiden hun burgerrechten kwijt voor een periode van vijf jaar.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'