DOSSIER

Curtis Warren

Curtis Warren - bijnaam Cocky - wordt op 31 mei 1963 geboren in Toxteth, Liverpool. Hij is de tweede zoon van de zeeman Aloysius Curtis Warren en Antonia Chantre, de dochter van een havenarbeider. Warren groeit op met zijn oudere broer Ramon en zus Maria. Curtis Warren is een moeilijke jongen. Op zijn 11de verlaat hij vroegtijdig de school en wordt regelmatig opgepakt voor kleine criminaliteit. Op zijn 12de steelt hij een auto, een jaar later verschijnt hij voor de plaatselijke rechtbank voor inbraak. Op zijn 15de wordt hij veroordeeld tot drie maanden jeugdgevangenis.

Als er in 1981 rellen uitbreken in Toxteth, is Curtis Warren daar bij betrokken. Hij wordt gearresteerd voor het aanvallen van een politieman. In maart 1982 wordt Curtis Warren veroordeeld tot twee jaar cel voor het aanvallen en bestelen van een prostituee en haar klant. Dit is het begin van een trouwe relatie met het gevang. Hij krijgt onder meer vijf jaar voor een gewapende overval en twaalf jaar voor een drugstransport naar Nederland.

Ook in Nederland weet Justitie hem te vinden

In 1995 verhuist Curtis Warren naar een villa in Sassenheim in Nederland en reeds een jaar later, op 24 oktober 1996, bestormt een arrestatieteam zijn villa in de Hollandse polder en legt beslag op wapens en drugs ter waarde van 142 miljoen euro.

Op de middag van 15 september 1999 raakt Curtis Warren in de tuin van de gevangenis in gevecht met de Turk Cemal Guclu, die een gevangenisstraf uitzit van twintig jaar voor moord en poging tot moord. Schreeuwend loopt Guclu op Curtis Warren af en probeert hem in het gezicht te slaan. Er volgt een kort gevecht waarbij de Turk op de grond valt. Warren schopt hem vier keer tegen het hoofd. Guclu raakt in coma en overlijdt in het ziekenhuis. Voor de rechter verdedigt Curtis Warren zich met de opmerking dat hij handelde uit zelfverdediging. Ondanks dat krijgt hij vier jaar extra.

Curtis Warren: De rijkste Britse crimineel

Hij komt in 2008 in Nederland vrij en is volgens de Sunday Times op dat moment één van de rijkste Britse criminelen met een vermogen van meer dan 300 miljoen euro. In 2009 wordt Curtis Warren gearresteerd in St. Helier op Kanaaleiland Jersey. De dan 46-jarige topcrimineel is van plan om met een aantal andere Britten een lading marihuana met een waarde van 1 miljoen Britse ponden Jersey binnen te smokkelen. De bende wil de marihuana kopen in Amsterdam.

De politie van Jersey blijkt de vervoersmiddelen van Curtis Warren, die door Nederland, België en Frankrijk rijden, met tracking-apparatuur uitgerust te hebben. Dat mag van de rechtbank, maar ze plaatsten ook afluisterapparatuur in de auto van Warren en dat mag niet. Het bewijs dat dit oplevert is essentieel in de veroordeling van Curtis Warren en zijn medeverdachten. De Supreme Court overweegt de zaak naar de prullenmand te verwijzen. Maar gezien de ernst en omvang van de zaak en een positief advies van een adviescommissie binnen Justitie, worden de misstappen van de politie vergeven.

Curtis Warren wordt  op 3 december 2009 veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in het complot. Na de veroordeling wordt Warren aanvankelijk in de goed beveiligde vleugel van het Londense Belmarsh gevangenis vastgehouden, dit omdat men zorgen heeft met betrekking tot zijn veiligheid.

In november 2011 wordt bekend dat Curtis Warren vindt dat hij het recht heeft om in zijn cel door te gaan met zijn criminele activiteiten. Justitie is het daar niet mee eens.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'