DOSSIER

Cor van Hout (†)

Cor van Hout - Cornelis van Hout - roepnaam Cor, bijnamen: Flip of Flipper - wordt op 18 augustus 1957 in Amsterdam geboren. De jongen groeit in de jaren zestig op in de Jordaan, samen met zijn stiefbroer Martin Erkamps, zijn boezemvriend en toekomstige zwager Willem Holleeder, die later trouwt met een zus van Cor, en hun bloedgabbers Jan Boellaard en Frans Meijer.

De knapen groeien op voor galg en rad. Allen zijn ze slachtoffer van hun milieu: ouders die steeds dronken thuis komen en niet of nauwelijks naar hen omkijken. Het zijn echte straatjongens die liefde missen en bij elkaar steun en vriendschap zoeken. Cor van Hout staat vaak achter de flipperkast en dankt daaraan zijn bijnamen. Hun eerste inkomsten zijn geldinzamelingen met een gestolen collectebus. Tegen de politieagent die hen aanhoudt merkt Cor van Hout slim op: “Jullie mogen mij niet aanhouden, geen enkele donateur heeft gevraagd waarvoor ik collecteer.”

Op 17-jarige leeftijd richt Cor van Hout met zijn vrienden het aannemersbedrijf Epan B.V. op. - dat al snel heel wat geld verdient door krakers uit panden te verdrijven. Andere bron van inkomsten: incassoklusjes.

De Amsterdamse marechaussee Paul van Hove en een collega geven in 1977 een stopteken aan de bestuurder van een verdachte groene Opel Record. Ze worden direct met automatische wapens beschoten. Bij het vuurgevecht dat ontstaat, wordt door de drie inzittenden 146 keer op Paul en zijn collega geschoten. Munitie uit dezelfde wapens wordt later aangetroffen bij een reeks van zeer gewelddadige overvallen. Volgens de politie is één van de daders Cor van Hout.

De eerste miljoenen 
Rond 1980 begeeft het viertal zich met hun bedrijfje op de onroerend goedmarkt. Ze hebben miljoenen te besteden. Geld dat volgens de politie afkomstig is uit een serie roofovervallen tussen 1977 en 1982 in en rond Amsterdam, waarbij in totaal 6,5 miljoen gulden wordt buitgemaakt

Het kwartet Cor van Hout, Holleeder, Meijer en Boellaard begint een plan uit te broeden om een gefortuneerde Nederlander te ontvoeren. Dit wordt op voorspraak van Holleeder de biermagnaat Heineken. (zie De Heineken-ontvoering)

http://youtu.be/1hwHEIegBF4
Een prachtig staaltje interviewen van Tros Aktua in 1984.  Cor van Hout: "De wet moet gerespecteerd worden. Want waar blijven we dan?"

In februari 1987 wordt Van Hout veroordeeld tot elf jaar celstraf. Rond de jaarwisseling van 1991 en 1992 komt hij weer vrij en hij gaat zich weer enthousiast met criminele zaken bezig houden. Hij is verliefd op Holleeders zus Sonja, samen krijgen ze een dochter die Francis wordt genoemd. Ze krijgt die naam als eerbetoon aan de vriendschap die Cor va Hout heeft met Frans Meijer.

De ex-penningmeester van Ajax en zakenman Lou Bartels beweert in 1993 dat hij door Cor van Hout is bedreigd. In diezelfde tijd ontvangt het C.I.D. van de Amsterdamse politie een tip: Van Hout en Holleeder zijn bezig zich voor te bereiden op een overval op de bloemenveiling van Aalsmeer. Omdat het voornemen alleen, in die tijd, nog niet strafbaar is, kan de politie niets anders dan op het duo afstappen om ze aan te raden van de overval af te zien.

Cor van Hout en Holleeder zijn vaak te zien op de eretribune van Ajax. Ook in de businessclub van de voetbalclub Haarlem zijn ze regelmatig te gast, dit op uitnodiging van de van Ajax afkomstige spits Donny Huysen. Aan die bezoeken komt een abrupt einde, wanneer Holleeder op een zondag de vrouw van de toenmalige voorzitter van Haarlem, Frans Bastiaansen, tot op het bot beledigt. Wanneer de vrouw reageert, krijgt ze van Holleeders metgezel een keiharde dreun. Van het incident durft de voorzitter geen aangifte te doen.

Mislukte moordaanslagen op Cor van Hout
Op 27 maart 1996 overleeft Cor van Hout op 38-jarige leeftijd een aanslag in Amsterdam, dit omdat hij de Delta-organisatie zou hebben bestolen. In 1997 wordt een nieuw plan om hem te vermoorden ontdekt door de politie, en op 6 oktober van datzelfde jaar wordt Van Hout gearresteerd. Op 18 mei 1998 wordt hij tot vierenhalf jaar cel veroordeeld, na een eis van zes jaar. Ook deze keer wordt Cor van Hout eerder uit de gevangenis ontslagen.

In de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 december 2000 wordt er opnieuw een aanslag gepleegd op Van Hout. Hij overleeft de zeven kogels die op hem worden afgevuurd voor zijn woning in de Deurloostraat in Amsterdam. Cor van Hout die door drie kogels in hoofd en bovenlichaam is geraakt strompelt uit zijn auto en zijn vriendin begint te gillen. Hij is na de aanslag psychisch ontredderd. Om voor de ogen van zijn vriendin Sonja en dochter Francis te worden vermoord, is zelfs de keiharde crimineel niet in de koude kleren gaan zitten. (Het pand in de Deurloostraat, waarvoor de aanslag plaatsvindt, heeft een verleden. Cor van Hout heeft het gehuurd van drugsbaron Stanley Karel E., bijnaam Kai, die daarvan de eigenaar is. Het huis wordt voor Cor van Hout bewoond door Etiënne U., de voormalige rechterhand van Klaas Bruinsma.)

In april 2001 krijgt Van Hout een naheffing van 1,7 miljoen gulden van de Belastingdienst, maar hij betaalt niet. Cor van Hout woont dan in een villa in Nigtevecht. Zijn huis is voorzien van een achttal camera's waarop hij de omgeving goed in de gaten kan houden. In de villa zijn mistgeneratoren geïnstalleerd die de ruimten binnen enkele seconden kunnen vullen met dichte mist. Deze beveiliging is een perfect wapen tegen overvallers en moordenaars.

Het mag niet baten: op 24 januari 2003 wordt Cor van Hout op klaarlichte dag geliquideerd. Dat gebeurt op de stoep voor een Chinees restaurant, in de Dorpsstraat te Amstelveen. Ook botenhandelaar Robert ter Haak raakt daarbij zwaargewond en overlijdt enige tijd later. Van Houts begrafenis is groots en meeslepend.

 

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'