DOSSIER

Clemens K.

Clemens K. wordt in 1970 geboren in Amsterdam. K. is een handige jongen en bij hem geldt duidelijk dat gelegenheid de dief maakt. Hij werkt ruim acht jaar als hoofd financiën in Amsterdam bij het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. Een pikante bijkomstigheid is dat zijn broer Gerard dan op de loonadministratie werkt. Clemens K. staat bekend als een chaoot, maar hij heeft in de bijna negen jaar dat hij hoofd financiële zaken is, bij het Fonds veel vertrouwen opgebouwd.

Eind februari 2009 laat Clemens K. zijn woning aan de Diopter in Amsterdam-Noord leeghalen en al zijn bezittingen per luchtvracht naar Thailand brengen. Zijn tienerdochter vertelt tegen haar vrienden dat ze naar Rusland vertrekken. Zijn Thaise vriendin Mimi S., is medio februari ook al naar Thailand gereisd. Clemens K. verdwijnt begin maart spoorloos, samen met zijn Thaise vrouw Phimrat K. en twee kinderen.

Op 3 maart 2009 komt zijn zwendel aan het licht en door Justitie wordt Clemens K. direct op de internationale opsporingslijsten geplaatst. Een bankmedewerker van de Raiffeisenbank, in het Tiroolse dorp Waidring, slaat alarm wanneer met 203 overboekingen van vijftigduizend euro, de limiet van K.'s bevoegdheid, ruim tien miljoen euro in totaal, op een rekening is gestort. Dit bedrag wordt door Clemens K. ogenblikkelijk veilig gesteld. Twee miljoen daarvan verdwijnt, door bemiddeling van een zekere Ronald Noteboren, die zich uitgeeft als vertegenwoordiger van het fonds, en het geld storneert bij de Kerkraadse schuldhulpverlener Albert de W. Die sluist op zijn beurt bijna 2 miljoen gulden naar ex-Hells Angel Jan S. die dat op 16 februari 2009 ontvangt. Ook hier treedt Noteboren als bemiddelaar op. Noteboren is een voormalige eigenaar van een gefailleerd bouwbedrijf met grote schulden aan onder meer de belasting. Het zal niet goed aflopen met Noteboren.

Clemens K. wordt in 2010 bij verstek tot vijf jaar veroordeeld voor het wegsluizen van in totaal 15.997.225 euro. In februari 2012 wordt bekend dat Clemens K. in hoger beroep zijn verhaal wil doen. Een uitzonderlijke geste van een voortvluchtige crimineel. Hij legt een zeven uur durende videoverklaring af, waarin hij veel opbiecht, óók over de rol van anderen. Hij claimt onder druk van criminelen te hebben gehandeld.  Clemens K. zou in Thailand allerminst een luxeleventje leiden.

De videoverklaring van Clemens K. geeft mogelijk aanleiding tot nieuwe arrestaties. K. heeft volgens zijn advocaten 'namen en rugnummers' genoemd. Wát de man heeft verklaard en over wie houden zij geheim. In de lente van 2013 wordt het proces weer opgepakt.

In februari 2012 verscheen de documentaire C.K. over Clemens K.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)