DOSSIER

Charlie da Silva

Charlie da Silva - Charley Azevedo da Silva – bijnamen: Charlie van de Warmoesstraat en De Chileen – wordt in 1956 geboren in de Chileense havenstad Valparaiso. Medio de jaren zeventig komt Charlie da Silva naar Nederland, waar hij aanvankelijk werkt bij Martinair. Al gauw neemt hij hier contact op met landgenoten en zo komt hij in de Amsterdamse drugsscène terecht. De Chileen staat al snel bekend als Charlie van de Warmoesstraat.

In het najaar van 1983 ript Charlie da Silva zo'n dertig kilo cocaïne van de concurrerende drugshandelaar Eduardo Astudillo. Deze drugs hebben een straatwaarde van zo’n 9 miljoen gulden. Er ontbrandt een Chileense oorlog en de spanningen tussen de groeperingen van Da Silva en Astudillo lopen vervolgens zo hoog op, dat in september 1983 twee van Astudillo’s handlangers, Carlos Carillo en Yucal, uit de weg worden geruimd. Deze liquidaties worden medio oktober gevolgd door de moord op Eduardo zelf. Die wordt door Charlie da Silva, bij een haringkar in de Uiterwaardenstraat, doorzeefd met kogels.

Daags na de moord kan Charlie da Silva al worden gearresteerd, mede doordat de Amsterdamse narcoticabrigade al geruime tijd bezig is met een onderzoek naar de cocaïnehandel van de Chilenen. Bij de berechting van Da Silva, in april 1984, benadrukt zijn raadsman, de nog jonge advocaat Oscar Hammerstein, dat Charlie da Silva zich bedreigd heeft gevoeld door Astudillo, en dat hij ook bang is geweest voor de veiligheid van zijn vrouw en kind. Het gaat je niet in je kouwe kleren zitten, die liquidaties, legt Charlie da Silva de Amsterdamse rechtbank uit. "Iemand doodschieten is niet gemakkelijk," voert hij daarbij als verzachtende omstandigheid aan. En: "Ik wist zelf niet dat ik ertoe in staat was."

Charlie da Silva ontmoet Klaas Bruinsma in de bak

De rechtbank is niet erg onder de indruk van dit melodramatisch verhaal. De officier van Justitie eist vijftien jaar gevangenisstraf en Charlie da Silva krijgt twaalf jaar. In hoger beroep krijgt de zaak een spectaculaire wending. In de Scheveningse gevangenis leert Da Silva een aankomend topcrimineel met uitstekende connecties kennen: Klaas Bruinsma. Die zit daar een straf uit wegens zijn betrokkenheid bij de liquidatie van oud-bokser Leo Frantzen.

De Chileen en de Nederlander raken bevriend. Klaas kan zo'n nietsontziende moordenaar met zakelijke contacten in Zuid-Amerika wel gebruiken en vervolgens gebeurt er iets bizars. Tijdens de voorbereiding van het hoger beroep verdwijnen dertig geluidsbanden met telefoongesprekken. Deze vormen het bewijs tegen Charlie da Silva, want in één van die telefoongesprekken krijgt hij de opdracht om één van de liquidaties uit te voeren. Deze verdwijning komt aan het licht wanneer advocaat Hammerstein, namens zijn cliënt Charlie da Silva, het gerechtshof om de oorspronkelijke geluidsbanden vraagt. Hammerstein betuigt voor het Hof dat, na het ontbreken van zulk belangrijk bewijsmateriaal, het absoluut onmogelijk is dat er nog sprake van een eerlijk proces kan zijn. Het Hof verlaagt de straf van Charlie da Silva vervolgens van twaalf naar acht jaar.

Charlie en Klaas gaan in het Amstel Hotel wonen

In de loop van 1988 komt Charlie da Silva alweer vrij en hij sluit zich aan bij het syndicaat van Bruinsma, hij wordt een van de vele bodyguards van Klaas. Aanvankelijk woont Da Silva samen met Bruinsma permanent in een suite in het Amstel Hotel. Wanneer de grond hen te heet onder de voeten wordt, gaan ze op de voormalige reddingboot Neeltje Jacoba wonen. Op dit schip is de jonge Mabel Wisse Smit (ook wel: 'die wijf van die lange') regelmatig te gast bij Bruinsma.

Begin 1989 krijgt Charlie da Silva een speciale opdracht. Het syndicaat voert gesprekken over de mogelijke import van cocaïne van het Calikartel uit Zuid-Amerika. Deze gesprekken worden door intermediair La Bella Bettien Martens gevoerd. Om ter plaatse poolshoogte te nemen, stuurt Bruinsma Charlie da Silva als zijn plaatsvervanger met Martens mee.

De gesprekken en verkenningen lopen op niets uit. Charlie da Silva wil Martens als vriendin en hun aanvankelijke sympathie voor elkaar verdwijnt als sneeuw voor de zon. Charlie da Silva krijgt een hekel aan Martens omdat hij zich inferieur aan haar voelt, ze heeft meer ingangen bij het kartel en kan bogen op veel sympathie van de dons. In februari 1990 stelt hij twee Colombiaanse huurmoordenaars voor Martens te vermoorden. Die hitmen zijn hier om een klusje in Europa voor het syndicaat op te knappen. Deze gaan niet op het voorstel van de Chileen in. Na Bruinsma's dood drukt Da Silva twee schilderijen, een Frans Hals en een Jacob van Ruijsdael, achterover uit de boedel van Bruinsma. Deze meesterwerken zijn in 1988 uit een Leerdams museum gestolen. Met politie, Justitie en de verzekeringsmaatschappij komt Charlie da Silva overeen dat de schilderijen tegen een half miljoen worden terugbezorgd. Na deze transactie keert Da Silva weer terug naar Chili.

Charlie da Silva wordt beroemd

Nederland hoort niets meer van Charlie da Silva. Tot oktober 2003, als Peter R. de Vries één van zijn grootste primeurs brengt. Charlie da Silva onthult dat Mabel Wisse Smit, die dan net een relatie heeft met prins Friso, eind jaren tachtig een relatie had met Klaas Bruinsma. "Tot de laatste dag van zijn leven," volgens Charlie da Silva.

 

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="375" src="http://www.youtube.com/embed/HxFKcME5aKw?feature=oembed" width="500"></iframe>

 

Friso doet vervolgens afstand van de troon. Charlie da Silva wordt een beroemdheid in Nederland. Hoogtepunt is een parodie van de Chileen in het humoristische programma Jiskefet.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'