DOSSIER

Charles Zwolsman (†)

Charles Zwolsman – bijnaam: Sjarrel - wordt in 1955 geboren in Tuindorp-Oostzaan. Zijn vader is een neef van de rijke en beruchte projectontwikkelaar Reinder Zwolsman. De vader van Charles werkt zijn hele leven bij de scheepswerf van De Nederlandsche Dok- en Scheepsbouwmaatschappij. Charles Zwolsman, derde in een gezin van vier kinderen, is een gevoelige jongen met een zwakke gezondheid. Hij is maandenlang overstuur wanneer zijn pony overlijdt. Op school wil het niet erg vlotten, hij is erg technisch en knutselt liever aan zijn zelfgebouwde skelter, waarmee hij de voetgangers in Oostzaan de stuipen op het lijf jaagt.

Wanneer hij achttien jaar is, trouwt Charles Zwolsman met een zestienjarig meisje dat zwanger van hem is geworden. De familie Zwolsman regelt een huis voor het jonge stel. Charles Zwolsman heeft ondernemersbloed, hij begint in de bloemen en regelt al snel zijn eigen bloemenstalletje waar hij goede zaken mee doet. Binnen enkele jaren groeit dit uit tot groothandel Zwolbloem, op de bloemenveiling van Aalsmeer. Charles Zwolsman exporteert veel bloemen naar Duitsland.

Halverwege de jaren 80 gaat hij zich bezighouden met de handel in hasjiesj. Hij koopt deze in Marokko en smokkelt die naar Nederland. Sommige partijen worden vervolgens doorgesmokkeld naar Engeland. Zijn organisatie groeit uit tot een onderneming waar tientallen mensen voor werken. De bende smokkelt minstens 160.000 kg hasjiesj.

Stapels bankbiljetten op het biljart
In 1989 gaat Charles Zwolsman samen met zijn vrouw en drie kinderen in een ruime villa in Blaricum wonen. In de biljartkelder van deze villa staan geldtelmachines. Volgens bekenden ligt het biljart meestal bedekt onder stapels bankbiljetten. Charles Zwolsman heeft een aantal legale bedrijven die worden gebruikt om geld wit te wassen. Een van die bedrijven houdt zich bezig met de handel in exclusieve auto's, zoals Ferrari's en Porsches. De grootste passie van Zwolsman is autoracen en officier van Justitie Jo Valente kent hij van het racecircuit van Zandvoort, waar ze beiden in de autosport actief zijn. Later maakt Valente jacht op de bende van Zwolsman en hij wordt daarbij meerdere malen bedreigd en mishandeld.

Charles Zwolsman doet veel zaken met de organisatie van Johan 'De Hakkelaar' V. In 1992 smokkelen ze samen 5 ton hasjiesj naar Engeland en Zwolsman is herhaaldelijk aanwezig bij besprekingen met De Hakkelaar. In februari 1991 laat de CID weten dat Charles Zwolsman is uitgegroeid tot een van de grootste drugsbazen van Nederland. Hij is tussen maart 1989 en december 1993 verantwoordelijk voor ten minste negen transporten van 4000 kilo hasjiesj uit Marokko en acht van 1000 kilo uit Spanje. De organisatie van Zwolsman bestaat dan uit ongeveer zestig man.

'Helaas pindakaas!' schrijft Charles Zwolsman op een briefje voor de politie 
In juni 1992 wordt Charles Zwolsman gearresteerd voor te hard rijden. Justitie besluit dat hij een oude celstraf van 2 jaar uit 1987 uit moet zitten en zet hem vast. Op 15 september 1993 doet Justitie invallen op verschillende locaties van Charles Zwolsman, op plaatsen over de hele wereld. Er worden 66 mensen gearresteerd en 48 auto's in beslag genomen. De invallen zijn geen verrassing voor de organisatie. Op een adres wordt een briefje gevonden met de tekst: 'Helaas pindakaas! Wilt u alstublieft de hond voeren want die is lief.'

In januari 1994 begint de rechtszaak tegen Charles Zwolsman. Terwijl de zaak loopt, worden opsporingsbeambten bedreigd. In mei 1994 maakt de Amsterdamse politie bekend dat privé-telefoons van officieren van Justitie en een hoofdinspecteur worden afgeluisterd. Er worden naaktfoto's van een hoofdofficier van Justitie verspreid en er wordt ingebroken in de woning van een officier van Justitie. Charles Zwolsman heeft bij deze inbraak gevonden informatie gekocht van Sam Klepper en John Mieremet.

Er wordt zes jaar gevangenisstraf tegen Charles Zwolsman geëist, maar hij wordt tot vier jaar veroordeeld. In hoger beroep maakt de rechter daar vijf jaar van. In januari 1997 is Charles Zwolsman weer vrij man, waarna Justitie gaat onderzoeken of het mogelijk is om 77 miljoen gulden van Zwolsman te vorderen. De rechtbank beslist op 17 februari 2000 dat hij 62 miljoen moet betalen. Zwolsman gaat tegen de uitspraak in beroep. Op vrijdag 24 november 2000 wordt hij opnieuw gearresteerd op verdenking van handel in drugs. Op 17 juli 2001 wordt Charles Zwolman veroordeeld tot het betalen van 28 miljoen gulden aan de staat.

Kroongetuige: drugs voor de IRA
Op 12 oktober 2001 verklaart een kroongetuige dat de drugs die naar Engeland zijn gesmokkeld, bestemd waren voor de IRA. Die zou de drugs verkopen en met de opbrengst wapens kopen. Op 5 november 2001 wordt er acht jaar cel tegen Charles Zwolsman geëist. Volgens officier van Justitie Plooy is Zwolsman, direct na zijn vrijlating in januari 1997, met het opzetten van hasjtransporten begonnen. De export naar Engeland zou de kern van zijn activiteiten hebben gevormd. Plooy vraagt de rechtbank om Charles Zwolsman vrij te spreken van de smokkel van amfetamine. Hij kan hiervoor het bewijs namelijk niet leveren. De officier tilt ook zwaar aan het feit dat Charles Zwolsman bij zijn arrestatie in 2000 een geladen revolver trekt en daarmee een politieman bedreigt.

Zwolsman wordt op 15 november 2001 tot zes jaar cel veroordeeld. Hij gaat in hoger beroep, maar besluit dat later weer in te trekken. Charles Zwolsman wordt in oktober 2006 opnieuw gearresteerd. De recherche is al enige tijd bezig met een financieel opsporingsonderzoek naar hem. Hij moet op dat moment de staat nog 22,5 miljoen euro betalen. Bij zijn arrestatie in Zwartebroek wordt een kapitaal aan geld en goederen, ruim 2000 kilo hasjiesj en een collectie vuurwapens en munitie gevonden. Die spullen worden in beslag genomen, net als tien dure personenauto's die bij zijn huis staan.

Justitie verkoopt tientallen auto's van Charles Zwolsman
Op 17 oktober 2007 wordt bekend dat Justitie tientallen auto's van Charles Zwolsman heeft verkocht. De totale opbrengst zou rond de 5,2 miljoen euro zijn. Justitie ziet het bedrag als aanbetaling voor de 22,5 miljoen die Zwolsman de staat nog moet betalen. Op 11 juni 2009 wordt Charles Zwolsman door een arrestatieteam opgepakt op een parkeerplaats langs de A1, ter hoogte van Barneveld. Hij wordt verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie die op grote schaal wietplantages exploiteert en crimineel geld witwast. Tien medeverdachten worden gearresteerd in Huizen en Purmerend. In Naarden en Almere ontmantelt de politie drie wietkwekerijen met honderden planten.

In januari 2010 besluit het gerechtshof in Den Haag dat Charles Zwolsman 14 miljoen euro moet betalen aan de staat. Daarvan heeft Justitie al 10 miljoen ontvangen en bovendien ligt er nog voor enkele miljoenen beslag. Op 11 mei 2010 wordt Charles Zwolsman door de rechtbank in Arnhem tot drie jaar cel veroordeeld voor het bezit van 2000 kilo hasjiesj en vier vuurwapens. De drugs en vuurwapens zijn bij de inval in oktober 2006 aangetroffen. Justitie heeft zeven jaar geëist, maar de rechtbank vindt niet genoeg bewijs voor het bezit van de 59 kilo amfetamine die Justitie Zwolsman ook aansmeert.

Charles Zwolsman overlijdt op 21 januari 2011 op 55-jarige leeftijd in zijn cel in de gevangenis van Nieuwegein. Over de doodsoorzaak wordt in eerste instantie geen mededeling gedaan. Later wordt bekend dat hij in zijn bed is overleden aan een hartstilstand. Een week na zijn dood wordt Charles Zwolsman begraven in Burgerdam.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'