DOSSIER

Cevdet Y.

Cevdet Y. - bijnaam: Ted de Turk - wordt in 1956 geboren. Hij is een intelligente leerling, studeert hard en staat als intellectueel te boek. Hij is voorbestemd om redacteur te worden bij een Nederlandse krant. Ook heeft Cevdet Y. zich netjes aangemeld bij de vreemdelingendienst.

Op een avond in 1983 bezoekt Cevdet Y. Café 't Koetsiertje in Delft. Hij krijgt het aan de stok met Ton Smits. Cevdet Y. is dan net tot Nederlander genaturaliseerd en is blij met zijn naturalisatie. Ton Smits zegt tijdens een meningsverschil tegen hem: "Je mag dan wel een Nederlands paspoort hebben, je bent en blijft een kanker-Turk." Hierop geeft hij Cevdet Y. zo'n harde klap in het gezicht dat hij op de grond valt. De andere stamgasten lachen Cevdet Y. uit. Met een rood gezicht van woede en gekrenkte trots verlaat hij het café. Twaalf minuten later is hij terug en opent het vuur. In totaal schiet Cevdet Y. twaalf kogels af, waarvan er tien raak zijn. Hiervoor neemt hij een halve minuut de tijd, om vervolgens rustig het café te verlaten.

Onder de achttien cafébezoekers zijn zes doden en vier zwaargewonden. De doden zijn: Ton Smits, Wim van Baarle, Jan van Drongelen, Wim Janssen, Tonie Sneekes en Carmen Sneekes. De overlevenden vertellen de politie dat een man van Turkse afkomst dit heeft gedaan. Een paar dagen later wordt Cevdet Y. gearresteerd. Hij is een onwaarschijnlijke verdachte, omdat de politie in eerste instantie denkt naar een notoire amokmaker te moeten zoeken en dit is een beeld waar Cevdet Y. niet aan voldoet.

In maart 1984 proberen Cevdet Y. en zijn advocaat bij de rechtbank, op grond van geestesziekte, een veroordeling tot tbs gedaan te krijgen. Volgens zijn advocaat schoot Cevdet Y. als een dolle hond in het café rond. Dit strookt echter niet met het feit dat er maar weinig kogelgaten zijn te vinden. De rechter is het eens met de officier van Justitie, die beweert dat Cevdet Y. rustig, kalm en berekenend op alle cafébezoekers heeft geschoten: het lijkt meer op een executie dan op een dollemansgevecht. Tot aan de Hoge Raad toe wordt Cevdet Y. steeds tot levenslang veroordeeld.

Cevdet Y. heeft al die tijd niet willen praten over het waarom

Tot 2001 zit Cevdet Y. zijn straf uit in de penitentiaire inrichting De IJssel in Krimpen aan den IJssel en hij wil met niemand praten over zijn daden. Sinds 2001 zit hij in een tbs-kliniek in Utrecht. Cevdet Y. komt in augustus 2009 in opspraak omdat zijn inrichting hem regelmatig begeleid verlof geeft. Dit was een voorwaarde van de tbs-kliniek om hem op te nemen. Tijdens die verloven heeft Cevdet Y. een gezin gesticht. In december 2009 besluiten minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak van Justitie dat het verlof wordt ingetrokken.

In 2010 oordeelt de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat dit echter onterecht gebeurd is en dat het verlof moet worden hersteld. Eind 2011 oordeelt de rechter alsnog dat Cevdet Y. niet meer met onbegeleid verlof mag omdat dit voor grote onrust zorgt, hij bovendien levenslang vastzit en niet terug zal keren in de maatschappij.

In april 2014 spant Cevdet Y. een kort geding aan tegen de Staat omdat hij onbegeleid op verlof wil.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)