DOSSIER

Cees H.

Cees H. - volledige naam: Cornelis Jacobus H., bijnaam Puk - wordt in 1952 in Amsterdam geboren als jongste in een gezin met vier kinderen. Zijn vader verdient de kost als vertegenwoordiger in textiel. Zelf volgt Cees H. eerst de detailhandelsschool en begint daarna met een jeugdvriend een autohandel. Via de autobranche belandt hij in de horeca, waar Cees H. als bedrijfsleider van een aantal cafés en discotheken in Amsterdam en Zandvoort ontdekt welke omzetten er met drugs kunnen worden behaald. Het duurt dan ook niet lang of hij schakelt over op de verkoop - onder de bar - van het grotere werk.

In die jaren speelt Cees H. ijshockey in de top van de Nederlandse competitie, als center bij de Amstel Tigers. Een klap op het hoofd, waardoor hij altijd hoofdpijn blijft houden, maakt een eind aan de sportcarrière van Cees H.

Cees H. is getrouwd en heeft twee kinderen. Het gezin woont in Zwanenburg. In 1984 wordt Cees H. gearresteerd en door de rechtbank in Utrecht tot negen jaar cel veroordeeld wegens omvangrijke handel in hasjiesj en cocaïne. Bij diezelfde smokkel is ook Bennie Mulch betrokken. Die wordt echter niet veroordeeld. Op 23 december 1985 wordt Mulch doodgeschoten. De naam van Cees H. wordt genoemd als mogelijke opdrachtgever van die moord, maar ook die van Klaas Bruinsma.

Cees H. ontsnapt uit Bijlmerbajes

Op 2 september 1985 ontsnapt Cees H. uit de Bijlmerbajes. Als een kikvorsman zwemt hij het grachtje rond de gevangenis over en via een ladder klimt hij op de vijf meter hoge muur. Cees H. laat zich aan de andere kant ook via een ladder zakken. Die blijkt later al enige tijd in het water gelegen te hebben. Volgens een getuige in het proces tegen Cees H. is het Klaas Bruinsma die hem helpt ontsnappen. Als tegenprestatie moet H. Johan V. in de val lokken. Cees H. weigert dit en sluit zich aan bij V.

Zijn huwelijk is inmiddels stuk gelopen en Cees H. vertrekt met zijn nieuwe vriendin voor ruim een jaar naar Spanje en Zuid-Frankrijk. Echter: na een tijdje mist hij Nederland en hij vestigt zich daarom in Antwerpen en begint daar een autoverhuurbedrijf. Cees H. heeft ook financiële belangen in een Rotterdamse maatschappij die handelt in olie en mineralen. Volgens Justitie gebruikt hij die bedrijven voor het witwassen van drugsgeld.

In februari 1991 begint Justitie een onderzoek naar de Femis-bank in Baarle Nassau. Men ontdekt een aantal rekeningen met grote bedragen en al snel ontdekt de Fiod dat die van Cees H. zijn. Eind april, begin mei 1993 wordt hij opnieuw gearresteerd. Cees H. wordt ervan verdacht de leider te zijn van een drugsbende die tussen 1986 en 1992 meer dan 268.000 kilo hasjiesj heeft gesmokkeld.

Het proces tegen Cees H. begint medio april 1994 en tot op dat moment is het de grootste drugszaak die ooit door een Nederlandse rechter wordt behandeld. H. wordt tot vier jaar veroordeeld en moet het restant van zijn oude straf daarbij ook nog uitzitten, hierdoor moet hij acht jaar in de cel doorbrengen.

In de cel van Cees H.: 35 meter touw en veiligheidshaken

Cees H. probeert opnieuw te ontsnappen uit de Bijlmerbajes op 20 oktober 1994, dit keer met behulp van het explosief semtex. In zijn cel heeft hij de beschikking over 35 meter touw, veiligheidshaken en bergschoenen. Een 39-jarige bewaarder bekent later dat hij de haken en het touw binnen de gevangenismuren heeft gebracht. Het gezin van de bewaarder is bedreigd zodat hij onder druk meewerkt aan het ontsnappingsplan, zo is zijn verhaal. Toch wordt de bewaarder tot twee jaar cel veroordeeld.

Na de mislukte uitbraakpoging krijgt Cees H. van de Belastingdienst een navordering van 500 miljoen gulden. Na onderzoeken van de advocaten van H. blijft er nog zo'n 7 miljoen gulden over, die nagevorderd kunnen worden. In hoger beroep wordt Cees H. in 1995 tot vier jaar cel veroordeeld.

Miljoenen witgewassen met hulp van Fred Teeven

In maart 2014 komt Cees H. plots weer prominent in het nieuws als Nieuwsuur en Panorama onthullen dat Fred Teeven in de jaren 90 een overeenkomst met hem heeft gesloten, waarin miljoenen aan drugsgeld werden wit gewassen. Hoe zat het precies: Teeven maakte een deal met Johan V. en Cees H. Een vreemde deal, want terwijl Johan V. de maximale straf kreeg – zes jaar – en een boete van 200 miljoen euro, kwam Cees H. er zonder kleerscheuren vanaf. Wat heet? Hij werd in eerste instantie aangeslagen voor de 500 miljoen (!) gulden die hij met drugstransporten zou hebben verdiend. Na bemiddeling van Fred Teeven werd die schuld hem – op 750.000 gulden na – kwijtgescholden. Maar dat was niet het enige: er was beslag gelegd op een bedrag van ruim 6 miljoen gulden op een rekening van Cees H. in Luxemburg. Dat was ‘fiscaal bevroren’. In het kader van de deal met Fred Teeven werd niet alleen het beslag opgeheven, maar werd het hele bedrag via een dubieuze constructie teruggesluisd naar Cees H.; buiten het zicht van de fiscus. Witwassen dus. Cees H. hoefde er zelfs geen belasting over betalen. Er werd uitdrukkelijk afgesproken dat de deal geheim zou blijven, ook voor de nationale en internationale fiscale opsporingsautoriteiten. Het geld werd via het ministerie op een Haarlemse rekening van een handlanger van Cees H. gestort.

Ivo Opstelten en Fred Teeven treden af

Op 9 maart 2015, een jaar na de onthullingen van Nieuwsuur en Panorama, treden Ivo Opstelten en Fred Teeven af vanwege de deal met Cees H. Die dag kwam onomstotelijk vast te staan dat Opstelten de Tweede Kamer had voorgelogen over de deal die Teeven met Cees H. maakte.

Cees H. laat zich hierop door verschillende media telefonisch interviewen vanaf Aruba. Hij blijkt al jaren in Zuid-Amerika te wonen, met een Colombiaanse echtgenote. Maar we moeten niet denken dat hij weer in de dope zit, zo zegt hij. Die tijd is voorbij. Ook grijpt Cees H. de interviews aan om te benadrukken dat hij nooit met justitie heeft gepraat in ruil voor de 4,7 miljoen gulden

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'