DOSSIER

Boneka Belserang (†)

De half Indonesische Boneka Belserang wordt slechts 30 jaar, maar dit is lang genoeg om een indrukwekkende reputatie op te bouwen in het Amsterdamse criminele milieu. Hij beweegt zich in zeer gewelddadige groepen drugshandelaars. Zo verdenkt de recherche Boneka Belserang ervan dat hij op 18 maart 2004 Martin Hoogland heeft doodgeschoten. Hoogland was de Amsterdamse oud-rechercheur en crimineel die op zijn beurt in 1991 bij het Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid maffiabaas Klaas Bruinsma neerknalde. Boneka Belserang wordt echter na enkele maanden weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Op 16 januari 2005 schiet Boneka Belserang, tijdens een ruzie tussen twee groepen zware criminelen in een parkeergarage in de Reguliersdwarsstraat, de 31-jarige Flores Lopez dood. Na een avondje stappen in club The Ministry krijgen de groepen ruzie bij het verlaten van de parkeergarage. Flores Lopez - bijnaam: Rico - trekt een volautomatisch wapen, een Tech 9, en loopt op de vechtende mannen af. De Surinaamse crimineel August Adjoeba weet het wapen af te pakken. Tijdens een nieuwe worsteling trekt Boneka Belserang het wapen uit diens handen en schiet Flores Lopez dood. Boneka Belserang krijgt negen jaar cel, mede op basis van getuigenverklaringen van Adjoeba en van Brian S., een andere bekende Surinaamse crimineel. In hoger beroep brengt het Amsterdamse gerechtshof de straf terug tot vijf jaar, voor doodslag. Het Hof oordeelt milder omdat Boneka Belserang zich heeft verdedigd in een uit de hand gelopen ruzie, waarin Flores Lopez hem heeft aangevallen.

In de tijd erop worden diverse betrokkenen bij die vechtpartij vermoord.  Op 11 augustus 2008 wordt August Adjoeba door twee ‘getinte’ mannen doodgeschoten in de A.J. Ernststraat in Buitenveldert, wanneer hij de flat van zijn vriendin verlaat om naar de sportschool te gaan.

Een half jaar later is Boneka Belserang zelf aan de beurt. Op 5 februari 2009 vindt een passant op de parkeerplaats langs de A4, bij een pannenkoekenhuis aan de Persant Snoepweg in Leiderdorp, de lichamen van Boneka Belserang en Yassin Chakor, een Marokkaanse vriend van hem, die eveneens een bekende van Justitie is. De mannen lijken tijdens een vlucht uit hun auto te zijn doodgeschoten door één of meer daders. Hun lichamen liggen ongeveer twintig meter uit elkaar.

In 2012 wordt er ook een moordaanslag gepleegd op Boneka's broer Etous Belserang. Twee huurmoordenaars wachten de voorman van motorclub Satudarah op bij zijn woning in Amsterdam. Hij draaide de rollen echter om  en achtervolgt de aanvallers zelf. De mannen crashen met hun Audi A3 op de A9 bij Zwanenburg.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Jennifer Lopez lijkt helemaal niet op Patricia Paay
Humor
Feitje van de dag: 21 februari
Misdaad
Hoe krijg je Willem Holleeder vrij?
Blog - sexy
Paola Saulino blijft de gemoederen bezighouden (FOTO'S)
Bizar
Knaap ontwaakt tellen voor hij begraven zou worden
Misdaad
BREEK: Nu ook advocaat in zaak Klaas Otto opgepakt
Algemeen
Onur (15) springt van flat na lekken naaktfoto
Misdaad
Mexicaanse drugsoorlog bij Reynosa eist negen doden
Humor
Japanners en hun gekke wedstrijden (VIDEO)
Misdaad
UPDATE: Alwéér een inval bij Klaas Otto
Bizar
Snackbar platgelopen na plotselinge Michelinster
Misdaad
Bij de politierechter: spiegelconfrontatie
Lomans
Mannenpraat: of heeft Patricia Paay zelf de sekstapes gelekt?
Humor
Mop van de dag: 20 februari