DOSSIER

Bettien Martens

Bettien Martens, - bijnamen: La Bella Bettien en La Mona - wordt op 24 november 1951 geboren in een arbeidersbuurt in Haarlem-Noord. Ze is het eerste kind van een Rooms-katholieke, ongehuwde moeder, die uit Limburg afkomstig is. Dat plaatst haar moeder in de puriteinse jaren 50 in een moeilijke positie en ze trouwt dan ook spoedig met een man die als vader voor Bettien Martens zal zorgen.

Bettien Martens is een eigengereid en vrolijk kind, dat weliswaar op school wordt geplaagd omdat ze de achternaam van haar nieuwe vader niet aanneemt, ze prefereert die van haar moeder. Wanneer Bettien Martens elf jaar is verhuist het gezin, ze heeft inmiddels twee halfzusjes gekregen, naar een kleine woning in de Pijlslaan. Na de lagere school gaat Bettien naar de huishoudschool. Later gaat ze naar de avond-mavo. Bettien Martens blijkt erg taalgevoelig. In de avonduren helpt ze haar hardwerkende ouders met het schoonmaken van scholen en kantoorgebouwen.

Op haar 17de krijgt ze een baan als receptioniste bij de Provinciale Bibliotheekcentrale in Santpoort en daar ontmoet ze haar eerste vriendje: Gert Toonen. Wanneer Bettien Martens achttien is krijgt ze een allergie waarbij de huid op haar armen wordt aangetast. Een psychiater, die haar onderzoekt, denkt dat ze te introvert is, haar gevoelens te weinig uit en hij geeft haar de raad om naar een warm land te gaan. "De zon zal je huid goed doen," zegt hij. Bettien Martens gaat op vakantie naar het Spaanse Torremolinos en in die twee weken is haar huid genezen. Terug in Nederland komen de huidproblemen direct weer opzetten en met haar vriendje raakt het uit.

Bettien Martens: Jetsetten met Rod Stewart en Iglesias

In 1969 reist Bettien Martens opnieuw naar Spanje. Ze werkt een korte tijd als receptioniste in een hotel, leert daar Ignazio kennen met wie ze zeven jaar samen blijft en vertrekt dan naar Marbella. Hier breekt een vrolijk leventje aan van feesten op party’s en dansen in de chique disco Régines, met de vele vrienden die ze maakt. Overdag werkt 'De Blonde' als verkoopster in een zeer exclusieve modezaak waar ze o.a. Rod Stewart, Sean Connery en Julio Iglesias ontmoet. Ook organiseert Bettien Martens thuisfeesten en daardoor raakt ze bevriend met vele mensen uit de jetset, zoals de wapenhandelaar Adnan K. en Don Jaime A.

In 1980 gaat het in Marbella met de zaken minder goed en Bettien Martens besluit haar geluk in Amerika te proberen. Ze heeft veel geld verdiend en gaat eerst naar New York, daarna naar Los Angeles en San Diego. Ze woont een tijd bij een Arabische jongen die ze in Marbella heeft leren kennen.

Maar Amerika is niet wat ze zoekt en na twee jaren gaat Bettien Martens weer terug naar Spanje. In 1983 leert ze Fernando Rojas kennen, een cocaïnehandelaar uit Bogota, en ze wordt hopeloos verliefd op de man. Via hem komt Bettien Martens in de drugscene terecht. Fernando is een player, een man die vrouwen voor zijn werk gebruikt. Begin april 1984 stuurt hij haar over de post drie brieven met ieder twintig gram cocaïne. Terwijl Bettien die in ontvangst neemt, maakt een man zich bekend als iemand van de politie. Bettien wordt meegenomen voor verhoor. Na vier dagen cel wordt Bettien Martens door Arabische vrienden uit Marbella vrijgekocht.

In februari 1985, wanneer Bettien Martens samenleeft met Fernando Tabares, is ze te gast op de bruiloft van één van de grootste drugsmannen van Cali: Lucho Santacruz. In 1988 gaat Martens samen met de Colombiaan Parrita naar Nederland, waar ze bij haar moeder logeren. Wanneer Parrita begin 1989 naar Spanje vertrekt, wordt Bettien Martens door F. en Charlie da Silva, in het Garden Hotel in het Amsterdamse Dijsselhofplantsoen, aan Klaas Bruinsma voorgesteld. Etiënne U. en Bruinsma's bodyguard Geurt R. zijn hierbij ook aanwezig. Bruinsma wil graag met het Calikartel zaken doen en vraagt Bettien Martens om de contacten te leggen. De Chileen Charlie zal met haar meegaan naar Colombia.

Bettien Martens op stap met Charlie da Silva

Na aanvankelijk goed met hem te hebben samengewerkt, wordt Da Silva een nagel aan haar doodskist. Hij weigert opdrachten van Bettien Martens aan te nemen, kan niet uitstaan dat zij zulke goede ingangen heeft bij het Calikartel en dat ze bij de leiders zo geliefd is. Martens, die een heel goede relatie heeft met El Medico uit Cali, zorgt ervoor dat deze op 14 mei 1989 zelf naar Nederland komt om met Bruinsma de zaken te bespreken.

De relatie tussen Bruinsma en Cali is goed. In februari 1990 vraagt hij El Medico om twee Colombiaanse sicario’s (huurmoordenaars) te sturen om een klusje in Spanje op te knappen. Hij laat in Marbella de Marokkaan Ali vermoorden omdat die zijn schulden aan Bruinsma niet betaalt. Na de liquidatie stelt Charlie da Silva deze huurmoordenaars voor Bettien Martens te vermoorden met het verzonnen motief dat ze voor de DEA werkt. Deze bellen El Medico, die haar liquidatie tegenhoudt.

In februari 1991 wordt in teertonnen zo’n zeshonderd kilo cocaïne, vanuit Colombia, in de Rotterdamse haven onderschept. Bij de arrestatie van de organisator van dit transport blundert de recherche: men arresteert in eerste instantie de verkeerde. Nadat de organisator de dans is ontsprongen belt deze Bettien Martens, maar hij wordt daarbij door de recherche afgeluisterd. Hij wordt alsnog gearresteerd en krijgt een gevangenisstraf van twaalf jaar.

De zaken met Cali gaan niet door nadat Bruinsma in juni 1991 wordt vermoord en vanaf dat moment stopt de Amsterdamse politie abrupt met het afluisteren van Bettien Martens, terwijl die toch duidelijk actief is voor een grote Colombiaanse drugsorganisatie. Men vermoedt dat Martens voor de DEA werkt.

Arrestatie op het Piazza Navona in Rome

Op 24 september 1992 wordt Bettien Martens, tijdens een grote internationale politieactie, genaamd Green Ice, gearresteerd op het Piazza Navona in Rome. Martens is dan in het gezelschap van twee topfiguren uit een groot Colombiaans drugskartel. De Italiaanse rechter-commissaris Rizzi vertelt trots hoe hij Bettien Martens in de val lokt en haar vervolgens bescherming aanbiedt in ruil voor medewerking. Rizzi zegt dat Bettien Martens pentita (spijtoptant) is, en haar opdrachtgevers zitten sindsdien lange celstraffen uit in Italië. Ze legt uitvoerige verklaringen af tegenover Justitie en de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration en ze krijgt strafvermindering door al haar criminele relaties te verraden.

In 1995 komt Bettien Martens vrij, en verdwijnt met een nieuwe identiteit en een ander uiterlijk van de aardbol.

Laaste nieuws

Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten
Misdaad
Filipijnen furieus over dood 17-jarige jongen
Formule 1
Marko ziet Vettel als favoriet voor titel: 'Hij is mentaal heel sterk'
Blog - Sexy
Twee naakte Italiaanse dames zijn een hit op Instagram (FOTO’S)
Voetbal
FC Groningen-trainer Ernest Faber: “We moeten tegen Ajax waken voor onderschatting”
Misdaad
Eis tegen doodrijder: twee jaar celstraf
Algemeen
Dit zijn de opmerkelijkste manieren om makkelijk rijk te worden
Fail
Man krijgt stijve tampeloeres tijdens naakte datingshow (VIDEO)
Hebbes
WIN: Logan Lucky bioscoopkaarten
Misdaad
De dag na de terroristische aanslagen in Spanje: dit weten we nu
Misdaad
Het aantal moorden in Nederland daalt
Formule 1
Ferrari: 'We kunnen motorstraffen voorkomen'
Humor
Varken krijgt training op bizarre manier (VIDEO)
Algemeen
Vijf redenen waarom naakt slapen goed voor je is