DOSSIER

Bertus K. (†)

Bertus K. is een Utrechtse crimineel. In het najaar van 1991 begint het IRT een onderzoek naar de bende van Bertus K. Anderhalf jaar eerder is al een gerechtelijk vooronderzoek gestart. Op 10 mei 1993 wordt Bertus K. gearresteerd op verdenking van o.a. smokkel van Marokkaanse hasjiesj. Zijn bende wordt op dezelfde dag opgerold en bij huiszoekingen wordt voor in totaal zo'n vijftien miljoen gulden aan contant geld, banktegoeden, auto's, paarden, boten, panden en computerapparatuur  in beslag genomen.

Pas nadat de bende van Bertus K. is opgerold, wordt duidelijk hoezeer de bende zich in de bovenwereld heeft genesteld. Onderzoek brengt aan het licht dat de organisatie via verschillende rechtspersonen vertakkingen heeft in Luxemburg, Zwitserland en de USA. Bij huiszoekingen in het kantoor van Bertus K. in Utrecht wordt een Horecaplan gevonden. Uit het plan blijkt dat de bende bezig is met het opkopen van dertig horecaondernemingen.

De spil binnen het horecanetwerk is een BV die volgens de papieren kantoor houdt in de Verenigde Staten. De bende heeft onder meer belangen in de volgende horecabedrijven: Café Brussels, The Black Horse Bar, Discotheek Shiva, La Cité, Het Wapen van Lemsterland in Friesland, Hitpoint, Het Rijnderland, Wall Street in Hilversum, De Hoek, De Tapperij in Alphen aan den Rijn, De Reiziger in Driebergen en een eetcafé in Finsterwolde.

Bende Bertus K.: negen miljoen geïnvesteerd, zonder hypothecaire lening

De bende van Bertus K. krijgt juridische en boekhoudkundige adviezen van een belastingadviseur van Coopers en Lybrand, een accountant van KPMG en een registeraccountant van Flantuna in Utrecht. Op 12 A-viertjes schetst Bertus K. wat hij van plan is. Tussen 1991 en mei 1993 wordt ruim negen miljoen gulden geïnvesteerd zonder hypothecaire of andere financiering. Bertus K. wordt gearresteerd en op 28 juni 1994 wordt hij veroordeeld tot vier jaar cel wegens hasjhandel en belastingfraude.

Op 2 februari 1996 wordt Bertus K. in hoger beroep opnieuw tot vier jaar cel veroordeeld. Hij is twee weken eerder al vrijgelaten en omdat hij al 32 maanden in voorarrest heeft gezeten hoeft hij niet opnieuw de cel in.

Op 28 mei 1996 wordt hij opnieuw gearresteerd en in januari 1997 wordt 2,5 jaar cel tegen Bertus K. geëist. Hij wordt tot drie jaar veroordeeld. Bertus K. wordt in de media omschreven als de 'directeur stashen' van het Octopus-syndicaat van Johan 'De Hakkelaar' V. Hij is verantwoordelijk voor het opslaan van partijen hasjiesj. Samen met enkele familieleden assisteert Bertus K. bij het vervoer van de hasjiesj, nadat het aan land is gebracht.

K. is een enorme paardenliefhebber en in 2002 koopt hij een manege.

In september 2012 overlijdt Bertus K. aan de gevolgen van botkanker.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Ronald de Boer leert ons een les over het huwelijk, vreemdgaan en scheiden
Humor
Feitje van de dag: 23 januari
Blog - sexy
Losbollige vlogger belooft nieuwe abonnees op sekstape te trakteren (FOTO'S + VIDEO)
Bizar
Bejaarde reisgids tourt door gevaarlijkste land ter wereld
Algemeen
Slachtofferhulp: daders verkeersmisdrijven zwaarder straffen
Misdaad
Grote maffialeider in Tilburg (!) gearresteerd
Misdaad
De Cosa Nostra lijft met succes pas gearriveerde Afrikaanse vluchtelingen in
Humor
Dit is het geluid dat een tortilla maakt op een pick-up (VIDEO)
Bizar
Vissers vangen iets langs, maar 't is geen paling (FOTO)
Lomans
Mannenpraat: de Braboneger maakt Sylvana Simons zwart