DOSSIER

Bas R.

Bas R - Sebastiaan R. - roepnaam Bas - wordt in 1973 in Leiden geboren. Vanaf zijn 17de geeft hij zeilles aan kinderen.

In april 2004 wordt Bas R., inmiddels eigenaar van zeilschool Optimax, veroordeeld tot een taakstraf met verplichte behandeling, voor het langdurig misbruiken van een minderjarige jongen. Ook mag hij van de rechter drie jaar lang geen zeilles aan kinderen geven. De psycholoog die Bas R. behandelt, schat de kans op herhaling groot in.

In 2005 schendt Bas R. zijn proeftijd door toch zeilles te geven aan kinderen en daarvoor wordt hem een half jaar cel opgelegd.

Na zijn straf vestigt hij zich met Optimax in Woubrugge om opnieuw lessen aan kinderen te geven. Voor Peter R. de Vries is dit de aanleiding om Bas R. voor de camera met zijn praktijken te confronteren. De daaropvolgende uitzending veroorzaakt grote beroering in Jacobswoude en omgeving.

Bas R. blanke 'weldoener' in Cambodja

Bas R. zit een tijdlang ondergedoken. Hij reist naar Cambodja, zet daar een weeshuis op en kan dan jarenlang zijn gang gaan. Terre des Hommes claimt dat niemand Bas R. bij zijn vertrek een strobreed in de weg legt en Nederland verzuimt Cambodja te waarschuwen over zijn verleden. Het is slim bedacht van Bas R., als blanke weldoener zorgt hij voor hulpeloze kinderen en geeft zijn personeel eten en geld. Omdat hij zo goed voor mensen zorgt, durft niemand tegen hem in te gaan. En dat weet Bas R.- hij is dé man daar. Daarom kan hij zijn seksuele spelletjes spelen met de weerloze kinderen. Er is geen sprake van enig toezicht. Toch valt het agenten op dat Bas R. veel op straat is met kinderen. Hij heeft de kinderen vaak op schoot.

In oktober 2011 wordt Bas R. gearresteerd op de verdenking vijf van de twaalf kinderen tussen 7 en 13 jaar in zijn zelf opgezette weeshuis seksueel te hebben misbruikt. Hij heeft een stichting opgericht onder de naam Generation Next Cambodja, die daar onder andere een school wil openen.

In augustus 2012 wordt bekend dat een rechtbank in Cambodja Bas R. heeft vrijgesproken van misbruik van verschillende kinderen. Vier van de vijf vermoedelijke slachtoffer trokken hun eerdere verklaring in. Volgens Hans Guijt van hulporganisatie Terre des Hommes 'zie je in dit soort zaken steeds weer dat kinderen en hun ouders onder druk worden gezet of omgekocht om hun verklaring in te trekken'.

(Copyright foto: Peter R. de Vries.)

Laaste nieuws

Formule 1
Max heeft meerdere kwaliteiten, ook buiten de wagen
Lomans
Mannenpraat: wij hebben nooit seks gehad met Gordon
Van voor
Van Barbara, voor alle jonge moeders in Nederland!
Humor
Feitje van de dag: 22 april
Misdaad
MS13, de gang waar Donald Trump oorlog mee wil (VIDEO)
Misdaad
Moordenaar NFL-speler Will Smith veroordeeld tot 40 jaar
Humor
Klassiekertje: armprothese faalt (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: Zes weken vijf doden
Algemeen
Afdeling InterWonen van het Leger des Heils: 'Twee stappen vooruit, eentje terug'
Lomans
Mannenpraat: de confrontatie tussen Jack van Gelder en Wilfred Genee komt niet van de grond
Humor
Feitje van de dag: 21 april