DOSSIER

Badr Hari

Badr Hari wordt op 8 december 1984 in Amsterdam geboren uit ouders die oorspronkelijk uit de Marokkaanse stad Kenitra komen. Hari heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit, maar hij kiest ervoor om bij internationale wedstrijden onder de Marokkaanse vlag te vechten en enkel het Marokkaanse volkslied te laten horen.

Badr Hari begint met trainen bij Sitan Gym. Na een paar jaar verruilt hij deze club voor Pancration Chakuriki. In januari 2005 tekent Hari een contract bij promotor Simon Rutz en wordt een vechter in het It's Showtime team. Vanaf dat moment gaat Badr Hari trainen bij Gym Alkmaar.

Tegenwoordig traint Badr Hari bij Mike's Gym in Amsterdam. Aan de vooravond van zijn carrière is hij naast andere kickboksers en zijn toenmalige coach Tom Harinck, geportretteerd in de IKON-documentaire Vechtershart.

Badr Hari is goed in kickboksen. Heel goed. Tot begin 2013 heeft hij 88 partijen gevochten. Daarvan wint hij er 78. Momenteel heeft Badr Hari een contract met de K-1 organisatie waardoor hij enkel nog uitkomt in door hen georganiseerde partijen. Hier heeft hij tot op heden elf partijen gewonnen en drie verloren. Wat zijn titelgevechten betreft wordt Badr Hari bij het wereldkampioenschap 2007 en 2008 Heavyweight Wereldkampioen.

De laatste titel wordt hem weer afgenomen wegens onsportieve gedragingen tijdens de finale Superheavy Weight 2008. Na van Peter Aerts en Errol Zimmerman te hebben gewonnen, plaatst Badr Hari zich voor de finale waarin hij uitkomt tegen Remy Bonjasky. Halverwege de eerste ronde geeft Bonjasky een stoot op de kin van Hari. Als gevolg daarvan valt Badr Hari in de touwen en een trap van Bonjasky scheert rakelings langs zijn hoofd. Hari krijgt een down te verwerken. Vervolgens geeft Bonjasky een trap, waarna Hari zijn been grijpt en Bonjasky op de grond valt. So far, so good, maar direct daarna geeft Badr Hari de op de grond liggende Bonjasky een paar stoten. Terwijl de scheidsrechter hem weg duwt, geeft hij nog een hielkick op het hoofd van Bonjasky. Voor dit onsportieve vergrijp krijgt Hari direct een gele kaart. Vervolgens ontfermt de ringdokter zich over de aangeslagen Bonjasky en er wordt een herstelpauze ingelast van vijf minuten. Na deze onderbreking constateert de dokter dat Bonjasky nog steeds dubbel ziet en niet verder kan vechten. Daarop diskwalificeert de scheidsrechter Badr Hari met een rode kaart.

Als gevolg hiervan wordt Bonjasky voor de derde maal gekroond tot K-1 superheavy weight kampioen. Als consequentie van de diskwalificatie verliest Badr Hari zijn prijzengeld van 30.000 dollar. Bijna hetzelfde gebeurt in “It's Showtime World Heavyweight champion 2009. Het gevecht wint hij, maar de titel wordt hem op 29 mei 2010 afgenomen wegens een trap tegen de kaak van Hesdy Gerges tijdens finale It's Showtime World Heavyweight 2010.

Badr Hari de rapper & Badr Hari de crimineel

Badr Hari heeft twee rapsongs opgenomen, samen met de Marokkaanse rapper Appa. De titels zijn Stap maar in de ring en Badboy. Dat laatste slaat treffend op Badr Hari, hij raakte meermaals in opspraak door geruchten en aanklachten in verband met mishandelingen buiten de ring. In 2006 wordt Badr Hari tot celstraf veroordeeld voor mishandeling van de buren van zijn ex-vriendin. In 2010 wordt hij gezocht voor mishandeling van een portier in Amsterdam met drie medeplichtigen, maar tot een veroordeling komt het niet. In 2012 doet Jeroen van den Berg, eigenaar van de Amsterdamse club Air, aangifte tegen Badr Hari, omdat deze  hem in 2011 zou hebben mishandeld.

Op 8 juli 2012, na Sensation White, een dancefeest in de Amsterdam ArenA, is Badr Hari wederom in opspraak. Hari zou de zakenman Koen Everink in een skybox zwaar mishandeld hebben. Hiervoor wordt Hari op 25 juli 2012 in hechtenis genomen. Sindsdien is Badr Hari officieel verdachte van enkele mishandelingen. Het voorarrest wordt eerst met veertien dagen en op 7 augustus met 90 dagen verlengd. Het Openbaar Ministerie verhoogde uiteindelijk het aantal aanklachten tot negen geweldsdelicten, waaronder die bij Sensation White.

De rechtbank besluit op 9 november 2012 dat Badr Hari zijn proces in vrijheid mag afwachten. Wel krijgt hij opgelegd dat hij zich niet in horecagelegenheden mocht begeven, noch contact mocht onderhouden met getuigen. Drie dagen later wordt Hari opnieuw gearresteerd. Een dag later vonniste de rechtbank dat hij drie maanden in de cel diende te blijven wegens het schenden van de voorwaarden voor voorlopige vrijlating. Badr Hari is in twee horecagelegenheden gesignaleerd en daarnaast heeft hij met twee getuigen contact geheeft. Onder meer is hij in een broodjeszaak geweest.

Op 21 januari 2013 staat Hari opnieuw voor de rechter met het verzoek zijn proces in vrijheid af te wachten. De Rechtbank van Amsterdam gaat akkoord en Badr Hari wordt direct op vrije voeten gesteld. Voorwaarde is wel dat hij niet spreekt met getuigen. Ook mag hij zich, tussen acht uur 's avonds en acht uur 's morgens, niet bevinden in horecagelegenheden.

Poging tot doodslag

Op 26 oktober 2012 wordt Badr Hari door Justitie een dagvaarding overhandigd waarin hem negen zaken te laste worden gelegd. Volgens de dagvaarding heeft de kickbokser samen met een ander Everink in een skybox van het leven willen beroven door hem meermalen tegen het hoofd te trappen terwijl hij op de grond lag. In verband met deze mishandeling moet ook nog een 34-jarige man uit Eindhoven voorkomen. Vervolgens zou Badr Hari in de uitgaansgelegenheid Jimmy Woo in mei 2012 iemand met kopstoten en een flying kick hebben belaagd en bovendien een glas in diens gezicht hebben kapot geslagen. In Club Air gaat het om twee mishandelingen juli 2011, waarbij onder anderen de eigenaar werd geschopt en geslagen. Ook de andere geweldsdelicten waarvan ook een vrouw het slachtoffer werd, zijn in de hoofdstad gepleegd. Bij één van de mishandelingen heeft Badr Hari een boksbeugel gebruikt, zo staat in de tenlastelegging.

Badr Hari heeft sinds juni 2012 een relatie met Estelle Cruijff. Bij een ex-vriendin heeft hij een dochter.

Op 2 mei 2013 is er een pro frorma-zitting, maar pas na de zomer wordt de rechtszaak tegen de van meervoudige mishandeling verdachte kickbokser inhoudelijk behandeld voor de rechtbank in Amsterdam.

Op 25 mei 2013 wordt Badr Hari  in de ring knock-out geslagen door een Russische opponent.

Badr Hari verbonden aan Danny K.

In november 2013 wordt Badr Hari voor het eerst genoemd in de zaak tegen topcrimineel Danny K. en zijn vermoedelijke handlanger Dick V. Justitie onderzoekt of Dick V. een portier van club Blinq bij het Leidseplein in Amsterdam 'strafbaar heeft beïnvloed', opdat die niet zou getuigen tegen de kickbokser. Dick V. zou de portier van club Blinq hebben benaderd om hem er van te weerhouden verklaringen af te leggen tegen Badr Hari. De kickbokser wordt ervan verdacht dat hij de portier met vrienden zeer zwaar heeft mishandeld nadat hun de toegang was geweigerd.

Gerelateerd

Lomans
Mannenpraat: Badr Hari is lekker bezig, eindelijk!