DOSSIER

Arthür N.

Op 28 oktober 2009 wordt Henry Charles Arthür N. uit Achterveld aangehouden wegens een poging tot moord op zijn vriendin. Hij heeft daarvoor dan al acht jaar vastgezeten wegens de moord op een vriendin uit Amersfoort die hij met een elektriciteitssnoer heeft gewurgd.

Arthür N. wordt in een cel in Arnhem gezet, waaruit hij op 6 december 2009 weet te ontsnappen door zijn bewaker te gijzelen en met een wapen te bedreigen. Eenmaal buiten de gevangenis dwingt Arthür N. de bestuurder van een grijze Volkswagen Touran met het kenteken 86-RX-KX tot stoppen. Hij stapt in de auto en gijzelt de bestuurder die hij dwingt verder te rijden. Tijdens de rit berooft Arthür N. de man van zijn papieren en pinpas en ziet kans in de buurt van Hoenderloo een bedrag te pinnen. Later wordt de bestuurder uit zijn auto gezet en verdwijnt Arthür N. spoorloos. Er wordt een politiehelikopter ingezet, maar ook die weet de uitbreker niet te traceren.

De dagen erna komen er berichten binnen dat Arthür N. op verschillende plaatsen in Duitsland is gezien en de politie van onze oosterburen zijn dan ook erg alert op zoek naar hem. Op woensdag 9 december wordt Arthür N. op de A44, bij de grensovergang Lichtenbusch, tussen Duitsland en België, staande gehouden en overmeesterd. Hierna wordt hij naar Luik gebracht.

In het voorjaar van 2013 vindt de rechtszaak tegen Arthür N. plaats voor de rechtbank van Utrecht. De veiligheidsmaatregelen in en rond de rechtbank zijn veel strenger dan te doen gebruikelijk. Vier leden van de parketpolitie houden Arthür N. de hele dag nauwlettend in de gaten om zijn advocaat en de rechters veiligheid te waarborgen. Arthür N. heeft zijn advocaat Peter Plasman verboden te spreken. Hij voert zijn eigen verdediging. Het Openbaar Ministerie eist tegen de 46-jarige Arthür N. twintig jaar cel en tbs. Hij wordt onder meer verdacht van de moord op de 41-jarige Ruud Kinneging in Leusden, eind oktober 2009. Arthür N. heeft volgens het OM de keel van Ruud Kinneging doorgesneden. Het slachtoffer werd enkele dagen later dood gevonden. Arthür N. was nota bene enkele dagen voor de moord vrijgekomen, nadat hij een straf voor oplichting had uitgezeten.

Het totaalpakket aan aanklachten tijdens de rechtszaak zijn doodslag, poging tot moord, voorbereiding van moord, gijzeling, afpersing en de diefstal van een fiets. De aanklager kan tot haar spijt geen levenslang eisen. Arthür N. zit op dat moment in België al een straf uit van zes jaar, onder meer wegens gijzeling van zijn advocaat. De rechtbank doet op 26 maart 2013 uitspraak en de rechtbank in Utrecht veroordeelt de 46-jarige Arthür N. tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag, poging tot moord, voorbereiding van moord, stalking, gijzeling en de diefstal van een fiets.

In februari 2014 wordt de celstraf in hoger beroep verlaagd tot twintig jaar. De tbs komt te vervallen omdat 'inmiddels niet meer duidelijk is wat Arthür N. mankeert'.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées