DOSSIER

Appie A.

Ab A. - bijnaam Appie - wordt in 1966 in Bussum geboren. Appie A. is een blij, vrolijk en sportief kind met een normale jeugd. Wanneer hij wat ouder wordt, raakt hij regelmatig in conflict met zijn vader die te hoge eisen aan de jonge Ab stelt. Appie A. gaat naar de LTS, wordt timmerman en schopt het zelfs tot jeugdkampioen karate.

Vanaf zijn negentiende ontspoort Appie A. Hij drinkt veel, gebruikt cocaïne en zijn vrienden roepen bij ruzies zijn hulp als karateka in. Appie A. leert een bloedbroeder kennen, met wie hij een interesse voor zwarte magie deelt. Appie schaft een riotgun aan en die beproeft hij op een koe. In 1988 zit Appie A. al diep in het criminele circuit. In oktober 1989 maakt hij circa drie ton buit bij een overval op de Albert Heijn in Baarn. De manager wordt daarbij in het kruis en in de maag getrapt.

Op 14 mei 1990 pleegt Appie A. met zijn kompanen een roofoverval op de Albert Heijn in Oosterbeek. Als blijkt dat de overval tot mislukken is gedoemd, doodt hij met zijn riotgun twee personeelsleden. Een derde, die aan executie probeert te ontkomen, wordt tot twee keer toe in de rug geschoten en raakt invalide. Bij deze overvallen zijn de overvallers gekleed in overalls en bivakmutsen, dreigen zij met een riotgun en een pistool en gebruiken ze gestolen Opels als vluchtauto's. Na achterlating besprenkelen ze deze wagens met onder meer ammoniak. In het onderzoek naar de overval op de Albert Heijn in Oosterbeek zet de politie een infiltrant in.

Appie A. wordt Jehova en vlucht naar Chili

In 1992 opereert een lid van een pseudokoopteam van de Amsterdamse politie zeven maanden lang undercover in de gemeenschap van Jehova’s Getuigen in Arnhem, waar Appie A. zich inmiddels bij heeft aangesloten. De undercoveragent sluit er vriendschap met Appie A. en ontmoet hem ook in zijn woning, die is voorzien van audiovisuele opnameapparatuur. Appie A. zou tegen de undercoveragent hebben gezegd dat hij meerdere mensen heeft gedood. In november 1992 stopt de undercoveractie als A. onverwacht, via België, naar Chili vlucht.

Op 28 mei 1993 wordt Appie A. daar op verzoek van Nederland gearresteerd. In november 1994 wordt hij door Chili aan Nederland uitgeleverd, ondanks dat er geen uitleveringsverdrag is tussen beide landen. A. bekent op 9 januari 1995 voor de rechtbank de overvallen en betuigt spijt. Op 4 april 1995 wordt er twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Appie A. geëist. Volgens de officier van Justitie is hij verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de overval.

Twee weken later oordeelt de rechtbank dat de dan 28-jarige Appie A. schuldig is aan moord en poging tot moord, dubbele afpersing en een poging tot afpersing. Appie A. wordt tot levenslang veroordeeld. Volgens de rechtbank is hij ten tijde van de overvallen niet verminderd toerekeningsvatbaar. Ze acht Appie A. schuldig aan tweevoudige moord en aan afpersing. Behalve voor de overval in Oosterbeek staat hij ook terecht voor overvallen in Hilversum, Baarn, Vreeland en Bussum. Aanvankelijk tekent Appie A. hoger beroep aan, maar dit wordt later weer ingetrokken.

Laaste nieuws

Formule 1
Max heeft meerdere kwaliteiten, ook buiten de wagen
Lomans
Mannenpraat: wij hebben nooit seks gehad met Gordon
Van voor
Van Barbara, voor alle jonge moeders in Nederland!
Humor
Feitje van de dag: 22 april
Misdaad
MS13, de gang waar Donald Trump oorlog mee wil (VIDEO)
Misdaad
Moordenaar NFL-speler Will Smith veroordeeld tot 40 jaar
Humor
Klassiekertje: armprothese faalt (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: Zes weken vijf doden
Algemeen
Afdeling InterWonen van het Leger des Heils: 'Twee stappen vooruit, eentje terug'
Lomans
Mannenpraat: de confrontatie tussen Jack van Gelder en Wilfred Genee komt niet van de grond
Humor
Feitje van de dag: 21 april