DOSSIER

Appie A.

Ab A. - bijnaam Appie - wordt in 1966 in Bussum geboren. Appie A. is een blij, vrolijk en sportief kind met een normale jeugd. Wanneer hij wat ouder wordt, raakt hij regelmatig in conflict met zijn vader die te hoge eisen aan de jonge Ab stelt. Appie A. gaat naar de LTS, wordt timmerman en schopt het zelfs tot jeugdkampioen karate.

Vanaf zijn negentiende ontspoort Appie A. Hij drinkt veel, gebruikt cocaïne en zijn vrienden roepen bij ruzies zijn hulp als karateka in. Appie A. leert een bloedbroeder kennen, met wie hij een interesse voor zwarte magie deelt. Appie schaft een riotgun aan en die beproeft hij op een koe. In 1988 zit Appie A. al diep in het criminele circuit. In oktober 1989 maakt hij circa drie ton buit bij een overval op de Albert Heijn in Baarn. De manager wordt daarbij in het kruis en in de maag getrapt.

Op 14 mei 1990 pleegt Appie A. met zijn kompanen een roofoverval op de Albert Heijn in Oosterbeek. Als blijkt dat de overval tot mislukken is gedoemd, doodt hij met zijn riotgun twee personeelsleden. Een derde, die aan executie probeert te ontkomen, wordt tot twee keer toe in de rug geschoten en raakt invalide. Bij deze overvallen zijn de overvallers gekleed in overalls en bivakmutsen, dreigen zij met een riotgun en een pistool en gebruiken ze gestolen Opels als vluchtauto's. Na achterlating besprenkelen ze deze wagens met onder meer ammoniak. In het onderzoek naar de overval op de Albert Heijn in Oosterbeek zet de politie een infiltrant in.

Appie A. wordt Jehova en vlucht naar Chili

In 1992 opereert een lid van een pseudokoopteam van de Amsterdamse politie zeven maanden lang undercover in de gemeenschap van Jehova’s Getuigen in Arnhem, waar Appie A. zich inmiddels bij heeft aangesloten. De undercoveragent sluit er vriendschap met Appie A. en ontmoet hem ook in zijn woning, die is voorzien van audiovisuele opnameapparatuur. Appie A. zou tegen de undercoveragent hebben gezegd dat hij meerdere mensen heeft gedood. In november 1992 stopt de undercoveractie als A. onverwacht, via België, naar Chili vlucht.

Op 28 mei 1993 wordt Appie A. daar op verzoek van Nederland gearresteerd. In november 1994 wordt hij door Chili aan Nederland uitgeleverd, ondanks dat er geen uitleveringsverdrag is tussen beide landen. A. bekent op 9 januari 1995 voor de rechtbank de overvallen en betuigt spijt. Op 4 april 1995 wordt er twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Appie A. geëist. Volgens de officier van Justitie is hij verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de overval.

Twee weken later oordeelt de rechtbank dat de dan 28-jarige Appie A. schuldig is aan moord en poging tot moord, dubbele afpersing en een poging tot afpersing. Appie A. wordt tot levenslang veroordeeld. Volgens de rechtbank is hij ten tijde van de overvallen niet verminderd toerekeningsvatbaar. Ze acht Appie A. schuldig aan tweevoudige moord en aan afpersing. Behalve voor de overval in Oosterbeek staat hij ook terecht voor overvallen in Hilversum, Baarn, Vreeland en Bussum. Aanvankelijk tekent Appie A. hoger beroep aan, maar dit wordt later weer ingetrokken.

Laaste nieuws

Algemeen
Vliegtuiggeheimen: Deze feiten vertellen stewardessen je nooit
Misdaad
Bij de politierechter: een 72-jarige vrouw met een rollator
Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)