DOSSIER

André Brilleman (†)

André Brilleman, bijnaam De Bulldog, wordt op 24 november 1959 in Amsterdam geboren als zoon van Hermanus Brilleman, uit een Joods Amsterdams geslacht, en de Française Violette Y. Bardelli. André is de jongste van drie kinderen en heeft een oudere broer en zus. André Brilleman groeit op in de J.M. Kemperstraat in de Staatsliedenbuurt. Na de lagere school, de van Bosseschool in de Cliffordstraat, gaat hij naar de Van Houweningen MAVO. André Brilleman beoefent tijdens zijn jeugd verschillende sporten waaronder voetbal bij DVOS en verder judo, karate en nog enkele andere sporten. Op straat krijgt hij al snel de bijnaam Pipo, dit omdat André Brilleman altijd in is voor gekke dingen.

In sportkringen wordt de jonge André Brilleman echter al spoedig bekend door zijn aansprekende resultaten als kickbokser. Op de sportschool komt hij in contact met criminelen die hem een baan als lijfwacht van de hasjhandelaar Klaas Bruinsma bezorgen. André Brilleman is begin jaren 80 kampioen kickboksen voor Mejiro Gym. Hij is één van de stervechters van de Amsterdamse sportschool die door politie-onderzoekers als berucht wordt omschreven, wegens banden met de georganiseerde misdaad. André Brilleman is een bokser die niet erg flexibele benen heeft, maar uitblinkt in low kicks en andere bewegingen. Vooral zijn ultieme vechtersmentaliteit is zijn handelsmerk.

André Brilleman pleegt nep-liquidatie met ketchup in plaats van bloed

Op 2 februari 1982 doen André Brilleman en de Joegoslaaf Alexander Marianovic een poging Hugo F. te liquideren. Die poging mislukt. F. is een grote concurrent in de hasjhandel van Bruinsma. In juli 1982 wordt Alexander Marianovic in opdracht van Bruinsma geliquideerd, dit omdat die hem, samen met André Brilleman, voor drie ton oplicht bij een tweede poging Hugo F. uit de weg te ruimen. De twee spannen samen met F. en zetten een nep-liquidatie in scène. Ze laten Bruinsma als bewijs polaroidfoto's zien van een met bloed besmeurde F. Het bloed is echter ketchup.

In tegenstelling tot zijn kompaan wordt André Brilleman niet meteen vermoord, maar krijgt hij van André Brilleman uitstel van executie. Bruinsma laat hem in de waan dat hij gelooft dat Brilleman niets van de nep-liquidatie weet. André Brilleman, inmiddels wereldkampioen, wordt in 1985 alsnog geliquideerd. Hij wordt in de Waal bij de veerpont Brakel-Herwijnen gevonden in een met cement volgestort vat. Bij autopsie blijkt dat André Brilleman is gefusilleerd. Er zitten drie kogelgaten in zijn hoofd, veroorzaakt door schoten uit waarschijnlijk een revolver. Kruitsporen tonen aan dat André Brilleman van dichtbij is neergeschoten. Sportschoolhouder Jan Plas uit Amsterdam en de broer van het slachtoffer gaan naar Arnhem en identificeren het slachtoffer als André Brilleman. Tot nu toe is de moord op André Brilleman niet opgelost.

Begin 2012 zegt een oude sportvriend van André Brilleman dat de gangbare lezing onzin is. "André voelde zich genaaid door Bruinsma en heeft samen met een compagnon een partij hasj van hem geript. Dáárom moest-ie dood."

Laaste nieuws

Formule 1
Terugblik: Wat gebeurde er vorig jaar in Rusland? (VIDEO)
Fail
Babes eten 's werelds heetste peper: gaat gruwelijk fout (VIDEO)
Misdaad
Witte Porsche Cayenne-rijder terroriseert Limburg
Bizar
Naar het werk op z'n Japans (VIDEO)
Formule 1
Max heeft meerdere kwaliteiten, ook buiten de wagen
Misdaad
Man links doet boodschappen met gestolen pinpas
Lomans
Mannenpraat: wij hebben nooit seks gehad met Gordon
Van voor
Van Barbara, voor alle jonge moeders in Nederland!
Humor
Feitje van de dag: 22 april
Misdaad
MS13, de gang waar Donald Trump oorlog mee wil (VIDEO)
Misdaad
Moordenaar NFL-speler Will Smith veroordeeld tot 40 jaar
Humor
Klassiekertje: armprothese faalt (VIDEO)