DOSSIER

András Pándy

András Pándy wordt geboren op 1 juni 1927 te Csap, Hongarije, het tegenwoordige Oekraïne. Hij trouwt op 17 september 1956 in Hongarije met Ilona Sores. In de protestantse Gereformeerde Kerk aldaar is hij Allelkész, een titel die de onderste trede van de predikantencarrière aanduidt. In de roerige tijd van de Hongaarse revolutie van 1956 komt András Pándy in Zwitserland terecht, vanwaar hij in 1958 naar België gehaald wordt, om dominee te worden van een kleine Hongaarse protestantse kerk te Brussel en Luik. Hun dochter Ágnes wordt in 1958 geboren te Elsene.

In 1961 krijgt het echtpaar een zwakbegaafd kind genaamd Daniël en in 1966 een zoon genaamd Zoltán. Een jaar na de geboorte van Zoltán is Ilona haar tirannieke en hardhandige echtgenoot zat en verhuist met haar zoontje Daniël.

András Pándy begint zijn dochter (11) te misbruiken

In 1967 scheidt András Pándy van Ilona Sores en hertrouwt in 1979 met de Hongaarse Edit Fintor, die drie dochters uit twee vorige huwelijken meeneemt: de 15-jarige Tímea, de 8-jarige Tünde en de 7-jarige Andrea. In datzelfde jaar begint hij een relatie met zijn 11-jarige dochter Ágnes. András Pándy geeft als dominee godsdienstles op enkele Rijksscholen. In 1980 wordt uit zijn huwelijk met Edit Fintor hun zoon András jr. geboren en in 1981 komt dochter Réka ter wereld.

In 1984 begint András Pándy een relatie met Edits dochter Tímea, die dan 20 jaar is. Tímea wordt zwanger. András Pándy zal later voor het Belgische gerecht volhouden dat het kwam door sperma aan een handdoek waar zij zich mee afdroogde. Tímea probeert haar zwangerschap verborgen te houden. Wanneer András Pándy zijn stiefdochter naar zijn oudste dochter Ágnes stuurt, probeert deze haar uit jaloezie te vermoorden. Tímea belandt in het ziekenhuis en dient een aanklacht in bij de politie. Ze betrekt een flatje en daar bevalt zij van haar zoontje Marc. In 1986 emigreert Tímea met haar zoontje Marc naar Canada waar een oom van haar moeder woont. Voordat ze vertrekt, vertelt ze haar moeder Edit dat haar stiefvader András Pándy de biologische vader is van Marc.

Na een ruzie met András Pándy vlucht Edit met haar 14-jarige dochter Andrea, wat beiden fataal wordt. Ágnes onderneemt niets, ze kijkt toe terwijl Pándy beiden vermoord. Aan de familie van Edit laat András Pándy weten dat zij met haar minnaar en dochter naar Duitsland zijn vertrokken. Hij legt een telegram neer als bewijs. Twee jaar later worden ook Ilona Sores en haar 27-jarige zoon Daniël vermoord, nu door Ágnes. Zij lokt hen beide de kelder in en schiet ze dood met kogels uit een pistool.

De 22-jarige Zoltán wordt daarna ook vermoord als hij sporen van zijn moeder en broer vindt. De lijken worden in stukken gezaagd en in zuurvaten opgelost. De tanden, de nagels en vingerkootjes worden in het nabij gelegen slachthuis bij het afval gestopt. Aan de familie van Ilona laat András Pándy een telegram zien waarop staat dat zij in Frankrijk verblijven.

Nederlandse collega-dominee doet aangifte

Een Nederlandse collega-dominee, Andries Den Broeder, doet in 1989 aangifte wanneer hij door de vader en de zuster van Edit Fintor op de hoogte wordt gesteld van de vermissing van Edit. Ook hoort hij dan van de incest door András Pándy met zijn stiefdochter Timea en de geboorte daaruit van Marc. Eerst probeert Den Broeder via allerlei wegen om met András Pándy in contact te komen. Nadat dit mislukt schrijft hij een brief aan Koningin Fabiola en stelt haar op de hoogte van de feiten die hij over Pándy te weten is gekomen.

Die brief wordt door haar kabinet in juni 1989 doorgezonden aan de minister van Justitie Melchior Wathelet. Hij antwoordt dominee Den Broeder pas in september 1993 (!) met de mededeling: "Als Minister van Justitie kan ik hierin niet tussenkomen." Onwetend van de actie van Den Broeder stuurt András Pándy in 1989 zijn dochter Ágnes met de kleine Réka en András jr. naar het strand. Zo heeft hij zijn handen vrij voor de moord op Tünde. Het is de enige echt bewezen moord die András Pándy zélf gepleegd heeft.

In 1992 doet Ágnes aangifte van vermissing van de zes familieleden bij de politie en ook aangifte van incest door haar vader. De kleine Réka en András jr. worden in een kinderopvang geplaatst. András Pándy weet de politie lange tijd voor de gek te houden, door vriendinnen uit Hongarije over te halen de gestuurde brieven te ondertekenen met Ilona Sores en Edit Fintor. In 1996 vraagt de politie de Hongaarse gemeenschap om medewerking. Zij ontdekken dan in hun vaderland de valse brieventruc en sturen het bewijs naar de Belgische politie.

Eindelijk: de arrestatie van András Pándy

Op 16 oktober 1997 wordt András Pándy opgepakt; hij werkt echter niet mee met het gerecht. Meteen hierna worden graafwerken gestart in een van Pándy's woningen, waar onder het beton van de kelder botfragmenten en tanden worden gevonden. Op 20 november 1997 wordt Ágnes Pándy aangehouden en bekent ze, tijdens een wandeling rond het gerechtsgebouw, vijf moorden. Lijken van de vermoorde familieleden zijn er nooit gevonden. Volgens de verklaringen van Ágnes Pándy zijn deze in een bad met een ontstoppingsmiddel opgelost; resten werden achteraf gedumpt bij het slachthuis van Anderlecht.

In november 1998 laat onderzoeksrechter Bruno Bulthé dit door wetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven onderzoeken. Na een proef op een lijk met het door Ágnes Pándy genoemde product, dat eveneens in grote hoeveelheden in Pándy's huis is gevonden, blijkt er na een dag weinig over van het lichaam: zelfs de tanden zijn grotendeels opgelost. Een grootschalig DNA-onderzoek in zowel België als Hongarije toont met waarschijnlijke zekerheid aan dat András Pándy de vader is van Marc, zoon van Timea. Toch blijft András Pándy ontkennen ooit seksuele betrekking met Timea te hebben gehad en verklaart hij haar bevruchting als buiten zijn wil (het spermasporen-op- de-handdoek-verhaal).

András Pándy krijgt levenslang. Zijn advocaat wordt vermoord

Als op 18 februari 2002 het proces begint, bekent András Pándy geen schuld en echte harde bewijzen zijn er niet. Wel zijn er sterke aanwijzingen van schuld, die de verdediging tracht te weerleggen met het argument: "Iemand is pas schuldig als zijn schuld wordt bewezen.” Advocaat van András Pándy is Meester Hein Diependaele uit Sint-Lievens-Houtem.

In 2005 wordt Diependaele door zijn vrouw, advocate Marijke Moens, met kogels uit een geweer vermoord in hun huis, waarna zij zelfmoord pleegt. Diependaele was een top-pleiter, afkomstig uit Zottegem.

András Pándy wordt schuldig bevonden aan de moord op zes van zijn familieleden, een moordpoging en verkrachting van drie dochters. Het Brusselse Hof van assisen veroordeelt hem hiervoor tot levenslange gevangenisstraf. Ágnes Pándy wordt schuldig bevonden aan vijf moorden en voor de moordpoging op haar stiefzuster Timea. Zij krijgt hiervoor 21 jaar celstraf. András Pándy vecht zijn veroordeling aan bij het Hof van Cassatie, dit in tegenstelling tot Ágnes Pándy, die zich bij de uitspraak neerlegt.

In 2008 - András Pándy is dan 81 jaar - wordt bekend dat hij zijn zoon Andreas manipuleert vanuit de gevangenis. "Ik heb een taak te vervullen die ik van vader heb gekregen. Vader heeft gevraagd in de buurt te komen wonen. Ik gehoorzaam vader. Ik ga nu elke dag op bezoek," laat zoonlief weten in P-Magazine.

Op 14 juni 2010 is András Pándy vrijgelaten uit de gevangenis van Brugge.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées