DOSSIER

Ali G.

Ali G. uit Lelystad (niet te verwarren met zijn naamgenoot uit Staines) is een neef van de Turkse broers Hakan en Ozkan Gokus, die aan de Limmerick op het Amsterdamse bedrijventerrein Sloterdijk hun handel in tweedehands auto's exploiteren. Eén van die broers heeft voor een relatief klein bedrag een auto van Ali G. gekocht.

Op 4 mei 2011 komt G. op verzoek naar Carline (zoals het bedrijf heet) voor een bespreking, die zal plaatsvinden in het bescheiden kantoor op de eerste verdieping. Hij heeft drie andere mannen uit Lelystad bij zich. Niet veel later arriveert uit Dronten de 26 jarige Ismail Akca en de 27-jarige Söner Akpinar, samen met een broer van Akpinar. Eén lid van de groep uit Dronten komt verhaal halen omdat de door Ali G. verkochte auto zíjn eigendom zou zijn. Er ontstaat een ruzie die volkomen uit de hand loopt. Ali trekt een pistool, schiet beide mannen dood en verwondt tevens de broer van Söner Akpinar, die door één kogel wordt geraakt. Ali G.wordt zelf ook door één van de mannen in zijn buik geschoten.

Tijdens moeizaam onderzoek naar de achtergronden van de schietpartij, rijst bij hen het beeld dat de beide partijen bewapend naar de afspraak zijn gekomen vanwege een sluimerend conflict. Sommige leden van beide groepen hebben een gezamenlijk verleden in de drugshandel en er is het een en ander misgegaan bij enkele gezamenlijke transacties. Overigens zijn niet alle betrokkenen bij de schotenwisseling van die problemen op de hoogte en worden zij overvallen door het plotselinge geweld.

Tijdens de rechtszaak zegt Ali G. dat de ruzie in werkelijkheid ging over de drugshandel die hij samen met de gebroeders Akpinar drijft. Hij biecht tijdens de rechtszaak op dat hij met twee van de drie slachtoffers van de schietpartij partijtjes heroïne transporteert naar Duitsland en dat ze actief zijn in de marihuanahandel vanuit Nederland met Italië en Bulgarije. Ook beroept Ali G. zich op noodweer en beweert dat door de anderen het eerst werd geschoten. De getuigen uit Dronten beweren dat G. als eerste een vuurwapen trok en in de rondte schoot.

De officier van justitie wijst het beroep op noodweer van de hand en stelt dat er wel degelijk sprake is van moord en niet van noodweer. Ali G. heeft een vuurwapen op zak dat hij vooraf heeft opgegraven in zijn woonplaats. Bovendien loopt hij niet weg wanneer beide broers het autobedrijf binnenlopen. De verdachte wil die dag volgens het OM voor eens en altijd afrekenen met de broers. De officier van Justitie schat de kans hoog in dat Ali G. opnieuw een soortgelijk feit zal begaan als hij vrij zou komen, omdat de drempel voor crimineel gedrag bij de verdachte erg laag is. Het OM eist dan ook levenslange gevangenisstraf voor Ali G.

Op 11 juli 2013 wordt Ali G. uit Lelystad door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar in de zogenoemde garage-zaak.

Laaste nieuws

Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)
Humor
Beer neemt een duikje in zwembad (VIDEO)
Bizar
Zwarte man krijgt penis van blanke tijdens penistransplantatie
Lomans
Mannenpraat: Rolf Tangel doet een boekje open over zijn Barbie
Blog - sexy
Bizarre carrièreswitch: Moordenaar wordt webcamgirl