DOSSIER

Ali Akgün (†)

Ali Akgün (1974) - beter bekend als Ali A. - is van Turkse afkomst, groeit op in de Hoofdstraat in Alkmaar en gaat naar de Vondelschool in de wijk Oud Overdiep. Samen met zijn vriendjes en zijn broer Arif voetbalt hij fanatiek op het nabijgelegen schoolplein. Ali Akgün is de uitblinker: kappen, draaien, onnavolgbare schijnbewegingen, de jongen heeft het allemaal in zich. Zijn voetbaltalent blijft niet opgemerkt, want via AFC '34 komt hij op de voetbalschool van AZ. De jonge voetballer heeft echter een buitengewoon agressief karakter en een totaal gebrek aan discipline. Deze eigenschappen staan zijn aspiraties in de weg.

Bij de amateurclub Türkiyemspor, vol met gelijksoortige macho's, blijkt Ali wel goed te functioneren. De weldoener en voorzitter van de club, Nedim Imaç, ontfermt zich begin jaren negentig als een soort tweede vader over Ali A.. Ondanks zijn ongedisciplineerd gedrag, vele rode kaarten, schuimbekkende scheldkanonnades en vechtpartijen met tegenstanders, weet Ali A. zich toch te handhaven bij Türkiyemspor. Dit komt voornamelijk omdat de voorzitter hem de hand boven het hoofd houdt.

Ali Akgün heeft altijd dure kleding en horloges, hij rijdt in een Mercedes cabriolet

Om onduidelijke redenen komt het tot een breuk tussen Nedim Imaç en zijn protegé. Ali Akgün vertrekt en komt terecht bij de multiculturele voetbalclub SC Voorland. Dat team is in korte tijd zeer succesvol geworden. Ondanks dat het voornamelijk een Surinaamse club is, wordt Ali Akgün met open armen ontvangen. Niet in het minst doordat hij onder meer de clubkas spekt, daardoor weet hij dezelfde positie te verwerven als Nedim heeft bij Türkiyemspor. Ali draagt altijd dure kleding en horloges, hij rijdt in een Mercedes cabriolet en verzamelt snelle jongens om zich heen. En niemand bij SC Voorland die zich afvraagt hoe hij aan zijn geld komt.

Aan het begin van het voetbalseizoen in 2006 haakt Ali Akgün definitief af als voetballer, maar hij komt nog dikwijls bij de club. Op 17 februari 2007 wordt de dan 40-jarige Nedim Imaç vanuit een rijdend busje geliquideerd, in de Jan Rebelstraat in Osdorp. In april wordt Ali A. aangehouden op verdenking van zijn betrokkenheid bij verschillende pogingen tot moord. Het landelijk parket van Justitie, dat het onderzoek naar de moord op Imaç over heeft genomen van het Amsterdamse parket, wil niet zeggen of de vermeende ‘zakelijke’ ruzie tussen Ali A. en Imaç in het onderzoek een rol speelt.

Peter la S. wijst Ali Akgün aan als killer

Ali Akgün wordt onder meer door het OM verdacht van betrokkenheid bij de niet uitgevoerde aanslag op August Adjoeba. Volgens verklaringen van kroongetuige 'Vieze' Peter la Serpe zou hij samen met een andere huurmoordenaar klaar hebben gestaan om August Adjoeba dood te schieten. Adjoeba had een lading drugs van een vriend van Ali gestolen. Terwijl La Serpe buiten de flat wacht, zien ze wel iemand naar buiten lopen, ze weten niet zeker of dat wel het beoogde doelwit is. Dus bellen ze Ali Akgün, die daarop zegt: “Doe het maar gewoon. Bij mij in de flat wonen alleen maar Japanners. Als het de verkeerde is, neem ik de verantwoording op me.” Ook zou Ali Akgün betrokken zijn bij aanslagen op Leen B. en Atilla Ö. Verder zou hij ook een hand hebben gehad in de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. In december 2010 wordt Ali Akgün vrijgelaten. Weinig mensen zijn zolang vastgehouden met zo weinig bewijs als Ali. In totaal heeft hij dan ongeveer 3,5 jaar in voorarrest gezeten.

Op dinsdag 29 januari 2013 wordt in het Passage-proces voor de Amsterdamse rechtbank de dan 39-jarige Ali Akgün vrijgesproken van de aanklacht betrokken te zijn geweest bij liquidaties. Ali Akgün krijgt 1,5 jaar gevangenisstraf wegens witwassen. Het OM kondigt direct na de uitspraak hoger beroep aan in deze zaak.

Ali Akgün doodgeschoten

Als moordmakelaar Fred Ros in 2014 overloopt naar justitie in ruil voor strafhalvering, wijst hij Ali Akgün als opdrachtgever van de moord op Nedim Imaç.

Eind december 2014 wordt Ali Akgün doodgeschoten terwijl hij in een Bentley voor een stoplicht staat in Istanboel. Hij wordt van achteren geraakt door meerdere kogels. Of zijn dood te maken heeft met het Passage-proces, is onbekend.

Gerelateerd

Misdaad
Exclusief: Danny K. over de liquidatie van zijn goede vriend Ali Akgün
Misdaad
Opnieuw liquidatie in Turkije: Kennis Ali Akgün geliquideerd!
Misdaad
Passage-verdachte Ali Akgün geliquideerd!