DOSSIER

Alasam S.

Alasam S. wordt in 1985 geboren in Benin. Op zijn twaalfde komen zijn ouders om door een brand. Tenminste, dat beweert Alasam S. Hij zou de verbrande lichamen hebben gezien. Volgens hem is hij door de broer van zijn vader opgevoed. Later is hij gaan werken op een bananenplantage, waar hij mishandeld werd. Volgens een andere lezing is zijn vader omgekomen door een verkeersongeluk. Weer andere bronnen beweren dat zijn ouders nog in leven zijn.

In 2001 vraagt Alasam S. asiel aan in Nederland, waar hij in 2008 Renske Hekman ontmoet.

Op 13 april 2011 is de dan 25-jarige Alasam S. in het appartementencomplex op de Herestraat in Baflo thuis bij zijn vriendin, de 29-jarige Renske. Wat er tussen de twee voorvalt is onbekend. Op een gegeven moment slaat Alasam S. in drift de vrouw dood, door haar met een brandblusser op het hoofd te slaan. Gealarmeerd door het lawaai komen enkel bewoners kijken wat er aan de hand is. Alasam S. vlucht.

Pogingen van twee bewoners, onder wie een verpleegkundige, om het slachtoffer te reanimeren, mogen niet baten. Zij alarmeren de politie die rond 20.15 uur de volgende melding uit laat gaan: “Bij een ernstige geweldpleging in Baflo verzoeken wij u uit te kijken naar een getinte meneer, gekleed in een blauwe jas en blauwe spijkerbroek, met opvallende dreadlocks.” De gealarmeerde agenten zoeken daarna in de omgeving om de gevluchte dader te traceren. Hierbij wordt ook een aantal helikopters ingezet. Alasam S. blijkt gevlucht naar het station.

De 48-jarige hoofdagent Dick Haveman uit Godlinze rijdt rond op zijn motor en vindt Alasam S. aan de hand van het gegeven signalement. Na een korte worsteling wordt de agent, met zijn eigen dienstwapen, driemaal door het hoofd geschoten terwijl hij zijn motorhelm nog op heeft. Opvallend is dat de agent niet in uniform gekleed is.

Alasam S schiet ook bejaarde neer

Tijdens zijn vlucht vuurt Alasam S. vervolgens op een 72-jarige omwonende, die door de schotenwisseling is gealarmeerd. De man wordt in zijn been geraakt. Andere agenten die inmiddels zijn gearriveerd, sommeren Alasam S. het wapen neer te leggen. Wanneer hij weigert, wordt op hem geschoten. Toch slaagt Alasam S. zijn toevlucht te zoeken in een politieauto. Die wordt vervolgens door de politie onder vuur genomen. Daarbij worden dertig schoten gelost en de verdachte wordt vijf keer in zijn benen geraakt en vervolgens aangehouden.

Een 22-jarige politieagente raakt gewond bij het ontstane vuurgevecht. Zij wordt samen met de 72-jarige omwonende voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht – beiden verkeren buiten levensgevaar.

Alasam S. ontkent zijn daden niet en het is als snel vrijwel zeker dat zijn schuld wettig en overtuigend bewezen kan worden. Tijdens het proces tegen Alasam S. in februari 2013 wordt duidelijk dat hij – ondanks medicijngebruik – volledig toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moorden. De officier van Justitie eist levenslang.

Laaste nieuws

Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten
Misdaad
Filipijnen furieus over dood 17-jarige jongen
Formule 1
Marko ziet Vettel als favoriet voor titel: 'Hij is mentaal heel sterk'
Blog - Sexy
Twee naakte Italiaanse dames zijn een hit op Instagram (FOTO’S)
Voetbal
FC Groningen-trainer Ernest Faber: “We moeten tegen Ajax waken voor onderschatting”
Misdaad
Eis tegen doodrijder: twee jaar celstraf
Algemeen
Dit zijn de opmerkelijkste manieren om makkelijk rijk te worden
Fail
Man krijgt stijve tampeloeres tijdens naakte datingshow (VIDEO)
Hebbes
WIN: Logan Lucky bioscoopkaarten
Misdaad
De dag na de terroristische aanslagen in Spanje: dit weten we nu
Misdaad
Het aantal moorden in Nederland daalt
Formule 1
Ferrari: 'We kunnen motorstraffen voorkomen'
Humor
Varken krijgt training op bizarre manier (VIDEO)
Algemeen
Vijf redenen waarom naakt slapen goed voor je is