DOSSIER

Ad Karman

Ad Karman is - voordat Peter la S. ten tonele verschijnt - de bekendste kroongetuige van Nederland. De voormalige garagehouder uit Amsterdam levert een belangrijke bijdrage aan de veroordeling van Johan 'De Hakkelaar' V.

Ad Karman ondertekent op 14 augustus 1995, een overeenkomst met het Openbaar Ministerie. Hij belooft de gehele waarheid en niets dan de waarheid te vertellen over de bende van Johan V., die wereldwijd handelt in tienduizenden kilo's Pakistaanse hasjiesj. Zelf is Ad Karman de technische man van de bende vanwege zijn ervaring met het sleutelen aan auto's. In ruil voor zijn verhaal wordt hem maximale bescherming beloofd tegen de wraakzucht van zijn voormalige bendeleden. Ook zal hij niet meer gevangen genomen worden, al zal een andere rechtbank hem veroordelen tot een gevangenisstraf in een andere hasjzaak. Ruim twee jaar gevangenisstraf in Frankrijk heeft Ad Karman allergisch gemaakt voor het gevangenisleven.

Onder meer door de omstreden deal wordt de zaak tegen Johan V. een van de best bekeken processen. De aandacht van de media is intens omdat Nederland totaal geen ervaring heeft met kroongetuigen. Bovendien is hieromtrent niets wettelijk vastgelegd. De officieren van Justitie Teeven en Witteveen nemen het risico van een kroongetuige, dit omdat er volgens hen alleen op die wijze grip op de top van de georganiseerde criminaliteit kan worden verkregen. Minister Sorgdrager van Justitie laat weten uiterst terughoudend te zijn bij het sluiten van deals met criminelen. De Amsterdamse rechtbank accepteert de overeenkomsten met Ad Karman en de tweede kroongetuige Fouad A.

Johan V. wordt veroordeeld tot zes jaar cel. Ad Karman wordt omwille van zijn veiligheid, tijdens de voorbereidingen van het proces, van hot naar her gesleept. Dit blijkt hem zo slecht te bevallen dat hij de rechtbank vertelt spijt te hebben van de deal. Nadat de procureur-generaal een strafeis uitspreekt in het hoger beroep van Johan V. zit de klus van Ad Karman er op.

Heeft Ad Karman crimineel geld in Oostenrijk?

Mogelijk kan de voormalige 'chef laden en lossen' van De Hakkelaar een nieuw leven gaan beginnen met een bedrag van zes nullen ineens, in plaats van een vaste maandelijkse uitkering, heeft het Openbaar Ministerie eerder gesteld. De onderhandelingen daarover verlopen echter stroef. Ad Karman heeft winst uit misdaad verstopt in Oostenrijk, luidt het aanhoudende gerucht. Nu beroept hij zich op zijn zwijgrecht bij de vraag of hij toch nog hasjgeld heeft achtergehouden. Rechercheurs van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) stuitten in Oostenrijk op een bank die grossiert in coderekeningen. Of ook Ad Karman een rekening onder code aanhoudt, kan niet worden achterhaald. Mocht er in de toekomst nog wel geld worden gevonden, dan zal dat worden geplukt, heeft het OM aangekondigd.

De advocaten van de bende hebben Ad Karman altijd verweten uit te zijn op eigen voordeel, zoals het ontlopen van gevangenisstraf en het verkrijgen van een financiële tegemoetkoming. Daardoor zou hij per definitie onbetrouwbaar zijn als getuige. Maar op het spreken van onwaarheid kan de lispelende Jordanees tijdens het proces niet worden betrapt.

Laaste nieuws

Blog - sexy
Vrouw geeft €45.000 uit om op een sekspop te lijken. Het resultaat ziet er niet uit (FOTO’S)
Voetbal
Frank de Boer naar Crystal Palace: waar is het fout gegaan?
Formule 1
Rahimov: 'We krijgen nu wel een leuke race'
Misdaad
The Keepers is de true crime-docu serie van 2017
Misdaad
Mongols-lid opgepakt voor liquidatie Hells Angel (VS)
Misdaad
Dode man Roosendaal vestigt aandacht op vermissing Henk Leenders
Humor
President slikt wesp in (VIDEO)
Algemeen
Deze zeven watersporten moet je een keer in je leven gedaan hebben
Misdaad
Bij de politierechter: Meer dan een mens kan hebben