DOSSIER

Ad Haverkamp

Adrianus Haverkamp, roepnaam Adje, wordt in 1972 geboren in Dordrecht. Hij groeit op in een gezin dat jarenlang verschillende kermisattracties uitbaat en daarmee door Nederland trekt. Eind jaren 80 staat Ad Haverkamp als portier aan de deur bij Villa Parkzicht in Rotterdam.

Als hij zestien is leent hij met een vriend 'ongevraagd' een Mercedes. Met twee meisjes vertrekken ze daarmee naar discotheek de Hooizolder in Westkapelle om te gaan dansen. Bij het terugbrengen rijden ze de wagen in het water, om de indruk te wekken dat deze is gestolen. Ad Haverkamp wordt verlinkt door kennissen van de kermis, die ook in de disco zijn, en krijgt zes maanden jeugddetentie.

Na zijn ontslag wordt hij op zijn 18de verdacht van een bankoverval. Hiervoor zit Ad Haverkamp zes weken in voorarrest, maar wordt door de rechter vrijgesproken. Adje handelt aan de deur bij Parkzicht in xtc-pillen en zal later uitgroeien tot een grote crimineel. In die jaren rijdt hij al in dure auto's en zoekt contact met Klaas Bruinsma, die hij ontmoet in een gokhal op het Damrak in Amsterdam. Ad Haverkamp heeft al snel in de gaten dat hun karakters botsen, beide mannen zijn dominant en hij ziet af van samenwerking.

In 1996 wordt Ad Haverkamp tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een wapenhandelaar waarvan hij nog geld tegoed heeft zou hebben ontvoerd in de kofferbak van ‘s mans eigen auto. Nadat hij is vrijgelaten is Haverkamp regelmatig in Colombia, hij heeft daar vrienden en gaat er heen om te vissen. Althans, dat beweert hij.

Een stomdronken Ad Haverkamp haalt de trekker over

Zondag 22 oktober 2000 is geen geluksdag voor Ad Haverkamp. Hij heeft veel gedronken en provoceert en bedreigt de portiers van dancing Bruin de Beer aan de Vossekotstraat in Sint-Niklaas. Haverkamp heeft een niet doorgeladen pistool achter zijn broekriem gestoken en trekt het wapen, laadt het door en schiet in de lucht. Hierna vergeet hij het hendeltje op ‘veilig’ te zetten, waardoor de trekker en/of de slagpin mechanisch wordt geblokkeerd. Daarna loopt Ad Haverkamp verder naar Bell’s Café op de Heidebaan. Op de parking vuurt hij meerdere keren in de lucht en de mannen aan de deur willen hem oppakken. Ad Haverkamps vriend komt daarop met zijn auto aan scheuren, om de Nederlander te ontzetten. Die stopt zijn pistool tussen zijn broekriem en springt in de auto - maar tijdens de sprong haalt de stomdronken Haverkamp per ongeluk de trekker over. De kogel gaat door zijn lies, doorboort zijn balzak en gaat door zijn been weer naar buiten. De portiers van de dancing vinden het nu welletjes en overmeesteren de Nederlander. Hierbij gaat een tweede schot af, waarvan de kogel Ad Haverkamp in het onderbeen treft en hij verkeert aanvankelijk in levensgevaar. Haverkamp beweert later dat het heel anders is gegaan, maar dat hij de film van die nacht niet helemaal terug kan draaien. Hij zegt een hartstilstand te hebben gehad van vijftien minuten, is gereanimeerd en zou vier dagen in coma hebben gelegen.

In 2003 veroordeelt de Strafrechtbank in het Belgische Dendermond Ad Haverkamp, die op dat moment in Nederland gevangen zit in gevangenis Bankenbosch in Veenhuizen, tot zes jaar effectieve celstraf. Hij wordt door de rechtbank gezien als de spilfiguur in een internationaal drugsnetwerk. Zijn 39-jarige Nederlandse kompaan Marck van K. krijgt veertig maanden. Een derde betrokkene, de 39-jarige Stephan V. uit Sint-Niklaas, krijgt achttien maanden. Stephan koopt zijn cocaïne voor eigen gebruik in een café in Hoensbroek van een zekere Nonkel, maar helpt Ad Haverkamp van november 2001 tot begin 2003 ook bij internationale drugshandel tussen Nederland en Spanje.

Wanneer Ad Haverkamp in 2003 terugkomt van weekendverlof vraagt hij aan de directie van Blankenbosch of hij het volgende weekendverlof eerder op mag nemen. Dit, omdat zijn vriendin, die een tumor in haar hersenen heeft, geopereerd moet worden en hij daar graag bij wil zijn. Dit wordt door de directie geweigerd en daar wordt Ad Haverkamp woedend over. Hierop knipt hij het gaas van omheining door en vlucht samen met een mede-gedetineerde. Een ingeseinde vriend van Ad Haverkamp staat met een vluchtauto klaar.

De operatie van zijn vriendin slaagt en Haverkamp gaat niet terug naar de gevangenis, maar duikt onder bij zijn moeder in Dordrecht. Na enkele dagen meldt hij zichzelf weer bij de politie, omdat hij zijn bange en zenuwachtige moeder van haar zorg wil ontlasten.

Op 22 augustus 2005 scheurt Ad Haverkamp in een zwarte BMW vanuit Nederland naar de luchthaven van Zaventem. Hij heeft haast, want hij moet het vliegtuig naar Portugal halen. De politie doet een poging om hem te achtervolgen, maar Ad Haverkamp is te snel. Op de Ringweg zet hij een blauw zwaailicht op zijn auto en met het knipperen van zijn lichten waarschuwt Haverkamp het verkeer zodat hij wat sneller door kan rijden. Dat vindt de Belgische Rijkswacht niet zo'n goed idee en hij wordt aangehouden, samen met zijn passagier Ludwig P., een gekend lid van de beruchte Juliët-bende wordt hij opgepakt.

Contactpersoon tussen Medellin, Marseille & Napels

In 2006 wordt Ad Haverkamp in Belgie bij verstek veroordeeld tot zes jaar, voor betrokkenheid bij xtc-smokkel. Zo lang hij zich niet bij onze zuiderburen laat zien ie er niet veel aan de hand. Maar hij staat wel internationaal geregistreerd.

Begin 2007 wordt Ad Haverkamp in Frankrijk opgepakt. Door de rechtbank van Marseille wordt hij in juli 2007 veroordeeld tot acht jaar cel omdat hij de contactpersoon zou zijn geweest tussen Colombiaanse kartels, de 'nieuwe' French Connection en de Italiaanse familie Ruimi, die weer banden heeft met de Napolitaanse Camorra. In totaal staan er achtendertig verdachten terecht. Onder hen twee leiders van de nieuwe French Connection en en ook de 54-jarige kompaan van Ad Haverkamp, de Serviër Dragomir I., die eveneens wordt veroordeeld. Ad Haverkamp en Dragomir I. hebben elkaar in de gevangenis in Antwerpen leren kennen. Haverkamp komt terecht in de gevangenis van Bapaume, een plaatsje in de regio Pas-de-Calais, niet zo ver van de Belgische grens. Zijn cel ziet eruit als een zwijnenstal, waar ratten en kakkerlakken vrij spel hebben. Gelukkig krijgt hij een cel voor zich alleen, want om een cel te delen met  een junk, moordenaar of verkrachter, is een strafverzwaring die hem bespaart blijft.

Begin februari 2012 wordt Haverkamp in België opgepakt, waar hij nog de oude straf van zes jaar uit 2006 te goed heeft.

In december wordt Ad Haverkamp een BC'er (Bekende Crimineel) nadat hij optreedt in RTL's Echte Penoze.

Laaste nieuws

Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten
Misdaad
Filipijnen furieus over dood 17-jarige jongen
Formule 1
Marko ziet Vettel als favoriet voor titel: 'Hij is mentaal heel sterk'
Blog - Sexy
Twee naakte Italiaanse dames zijn een hit op Instagram (FOTO’S)
Voetbal
FC Groningen-trainer Ernest Faber: “We moeten tegen Ajax waken voor onderschatting”
Misdaad
Eis tegen doodrijder: twee jaar celstraf
Algemeen
Dit zijn de opmerkelijkste manieren om makkelijk rijk te worden
Fail
Man krijgt stijve tampeloeres tijdens naakte datingshow (VIDEO)
Hebbes
WIN: Logan Lucky bioscoopkaarten
Misdaad
De dag na de terroristische aanslagen in Spanje: dit weten we nu
Misdaad
Het aantal moorden in Nederland daalt
Formule 1
Ferrari: 'We kunnen motorstraffen voorkomen'
Humor
Varken krijgt training op bizarre manier (VIDEO)
Algemeen
Vijf redenen waarom naakt slapen goed voor je is