DOSSIER

Aage Meinesz (†)

Aage Vening Meinesz – bijnaam: de Meesterkraker - wordt op 19 juni 1942 in Malang geboren, een plaats op Java in Indonesië. De intelligente jongen is van goeden huize, met een overgrootvader (Sjoerd Vening Meinesz) die burgemeester was van Rotterdam en Amsterdam en een bekende hoogleraar in de geofysica (Felix Vening Meinesz) als oudoom. Van moederskant is hij van Indische afkomst. Aage Meinesz woont het grootste deel van zijn werkzame leven in Utrecht.

Voor zijn liefhebberij schildert Meinesz en volgens critici is hij geen onverdienstelijk kunstschilder. Hij heeft een uitbundige levensstijl waarvoor veel geld nodig is en gaat daarom inbreken. Aage Meinesz is er op tegen om geweld te gebruiken en stopt liever met inbreken dan een bewaker aan te moeten vallen.

Door het grote aantal kraken en de geweldloosheid waarmee hij deze uitvoert, krijgen de daden van Aage Meinesz een unieke reputatie binnen het criminele circuit. Aage Meinesz is een charmante verschijning die zijn verhaal mooi kan brengen. Als gereedschap gebruikt hij vaak zijn legendarisch geworden thermische lans. Een apparaat bestaande uit een buis gevuld met staven magnesium waar zuurstof doorheen wordt geperst. Door ontsteking ontstaat een vlam van 3500 graden die door beton en het dikste metaal brandt.

Begin jaren 70 pleegt hij zijn grootste kraak ooit. Uit de kluis van de Nederlandse Middenstands Bank in Helmond steelt Aage Meinesz 600.000 gulden. De particuliere spaarkluisjes laat hij bewust ongemoeid. Aage Meinesz wordt op 11 mei 1973 gearresteerd in zijn woning in Den Haag. Op 11 juli bekent hij een kraak bij de V&D in Leeuwarden. Hij biecht daarbij nog veertig inbraken op die hij de laatste drie jaar samen met een zekere Antonius uit Den Haag, Hendrik uit Wassenaar en Rainer uit den Haag heeft gepleegd. In totaal 700.000 gulden maken ze daarbij buit. Op 28 november wordt Aage Meinesz door de rechtbank in Leeuwarden tot vijf jaar cel veroordeeld. In hoger beroep wordt dat 4,5 jaar.

Aage Meinesz ontsnapt uit Huis van Bewaring

Op 18 april 1974 weet Aage Meinesz te ontsnappen uit het Huis van Bewaring van Leeuwarden. De politie krijgt een anoniem telefoontje dat Aage Meinesz in een huis aan de Schenkade in de Haag is ondergedoken. Op 6 augustus 1974 wordt Aage Meinesz op dat adres gearresteerd. Het blijkt het huis van een agente Helma V. van de kinderpolitie in Rijswijk te zijn. Op 2 november 1974 trouwen beide.

In 1976 komt Aage Meinesz vrij uit de gevangenis, hij vestigt zich dan als exploitant van sexclub Pandora in Goes. In 1978 wordt Aage Meinesz gearresteerd voor de diefstal van pandbrieven. Wegens fouten in de dagvaarding komt hij al snel weer vrij. Op 27 februari 1980 verklaart de raadkamer van de rechtbank in Middelburg zijn bezwaar ongegrond, daarom moet Aage Meinesz toch terecht staan voor de diefstal en verkoop van pandbrieven met een totale waarde van 5 miljoen gulden. De rechtbank in Middelburg besluit dat die zaak medio maart 1980 behandeld gaat worden.

Op 13 juli 1982 staat Aage Meinesz terecht voor de rechtbank in Arnhem, verdacht van betrokkenheid bij de overvallen op projectontwikkelaar S. en diens gezin in Renkum en op de koppelbaas T. uit Tiel. Aage Meinesz ontkent er ook maar iets mee te maken te hebben. De officier van Justitie eist een celstraf van vijf jaar tegen hem. Aage Meinesz is ook eigenaar van sexboerderij Jasmijn in het Gelderse Appeltern. Op 22 juli 1982 wordt hij door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. De rechtbank acht bewezen dat hij een belangrijk aandeel heeft in twee gewapende overvallen. Aage Meinesz gaat in hoger beroep.

Aage Meinesz geveld door darmkanker

Op 13 maart 1984 dient de advocaat van Aage Meinesz een gratieverzoek in, dit in verband met de slechte gezondheid van Aage Meinesz. Het gerechtshof buigt zich voor de tweede keer over de heling van de pandbrieven. In 1983 is Aage Meinesz in deze zaak tot één jaar cel veroordeeld, maar de Hoge Raad vernietigde dit arrest op grond van onduidelijkheden in een deel van dagvaarding. Aage Meinesz overlijdt in november 1985 aan darmkanker in het ziekenhuis van den Haag. Hij is dan al geruime tijd ziek en wordt begraven in Den Haag.

Laaste nieuws

MannenPraat
Met die tampeloeres van Tiger Woods sla je een beste hole-in-one
Humor
Feitje van de dag: 22 augustus
Blog - Sexy
Bizar: Russisch model maakt reclame voor tepelstickers (FOTO’S)
Formule 1
Stroll tevreden: 'Goed begin van mijn carrière'
Bizar
Ophef in Engeland nadat vrouwelijke voetbalsupporter ‘haar bh moest laten zien’
Misdaad
Zuid-Afrikaanse 'kannibalen' voor de rechter
Voetbal
Russische hackers maken dopingdocumenten openbaar: Dirk Kuyt komt voorbij
Voetbal
Is een transfer van Lionel Messi naar Manchester City de volgende klapper?
Misdaad
Snelle aanhouding in Maastrichtse liquidatiezaak
Formule 1
Alonso is er nog niet uit: 'Maar heb goed gevoel'
Humor
Hond doet de boodschappen (VIDEO)
Misdaad
Wereldkampioen powerliften doodgeslagen door MMA’er tijdens straatgevecht (VIDEO)
Misdaad
Bij de politierechter: 'Ik ga die bitch verbouwen'