DOSSIER

Willem Endstra (†)

Alexander Arnold Peter Minne Endstra, bijnaam Stille Willem, wordt op 12 januari 1953 in Amsterdam geboren. Hij is de op één na oudste van de vier kinderen van Arnold Endstra en de Duitse Margot Kleine. Zijn grootvader Minne Endstra is aanvankelijk handelaar in glas- en verfartikelen. Later begint deze met de verhuur van speciale wagons en hij wordt uiteindelijk makelaar in spoorwegmaterieel, die voornamelijk zaken doet met het Oostblok.

Willem Endstra zelf begint op zijn 16de in het familiebedrijf en bouwt dit uit tot een vastgoedbedrijf. In de avonduren volgt hij een studie rechten aan de Vrije Universiteit. Endstra is iemand die maar weinig loslaat, zijn bijnaam is dan ook: Stille Willem. Carla de Groot is zijn jeugdliefde, met wie hij jarenlang samenwoont in Zandvoort. Bij haar krijgt Endstra drie kinderen, twee zonen en een dochter: Ralf, Alexander en Maxime.

Eerste vastgoedmiljoenen
Op 13 mei 1987 richt Endstra het vastgoedbedrijf Convoy Vastgoed BV op, dat op 3 juni 1987 wordt ingeschreven in het handelsregister met een maatschappelijk kapitaal van 200.000 gulden en een geplaatst en gestort kapitaal van 40.000 gulden. Marianne, die van 1969 tot 1991 secretaresse is bij het familiebedrijf, heeft zeven jaren lang een verhouding met Endstra, ze baart zijn zoon en naamgenoot Wimpie.

Tonnie van Eunen brengt Endstra aan het begin van de jaren 90 in contact met Ton van D. Voor hem investeert Endstra geld in vastgoed, in cacaoloodsen en in de aanschaf van spoorwegwagons uit Oost-Duitsland. Op 14 februari 1992 wordt Endstra aangehouden wanneer de politie een ecstasybende oprolt, de zogenaamde Matrex-affaire. Na zes verhoren wordt Endstra weer vrijgelaten. Hij heeft in die zaak een schikking getroffen van 2,5 miljoen gulden. Er wordt ook een boete van 700.000 gulden genoemd.

Begin jaren negentig begint Endstra een haat/liefde-verhouding met het voormalig model Anita Schuts (zie cover Nieuwe Revu), die relatie zal zo’n tien jaar duren en samen krijgen ze een dochter, Eva genaamd. Ook is Endstra aanwezig op het feest ter ere van de vrijlating van Willem Holleeder en Cor van Hout. In februari 1995 wordt er een inval gedaan bij Endstra op verdenking van financiering van hasjhandel door Hells Angels, maar dat onderzoek loopt voor hem met een sisser af.

Zaken met Holleeder?
Rond die tijd komt hij in contact met Holleeder en ze raken goed bevriend. Holleeder introduceert Endstra bij Sam Klepper en John Mieremet. Voor Klepper belegt Endstra zo’n 7 miljoen gulden en voor Mieremet rond de 50 miljoen. Endstra is samen met de partners van Mieremet en Holleeder, Ria E.en Maike D., aandeelhouder in een aantal BV’s, zoals California Properties en Finoren. Samen met Holleeder zou hij participant zijn geweest in Electric BV, dat onder beheer stond van de Imca groep van Erik de Vlieger. Dertig procent van de aandelen van Electric zouden in handen zijn geweest van Nieuwgraaf 114 Holding BV.

In 1999 kopen Endstra, Erik de Vlieger en vastgoedhandelaar Klaas Hummel gezamenlijk het World Fashion Center in Amsterdam. In 2000 wordt Endstra ook aandeelhouder van de Dutch Contracting Group en Figee; twee Amsterdamse havenbedrijven van De Vlieger, hoewel deze later de banden met Endstra steeds ontkent.

Endstra zou De Vlieger ook in contact hebben gebracht met Holleeder, nadat De Vlieger ruzie krijgt met Israëlische vastgoedhandelaren. In 2001 is Endstra, samen met de Rotterdamse havenbaron Hans van der Lande, betrokken bij de aankoop van het voormalige Brits militair vliegveld Laarbruch in Duitsland. Dit ligt vlak over de Nederlandse grens, tussen Nijmegen en Venlo. In een later stadium worden daar de Ubbergenaar Herman Buurman en Erik De Vlieger bij betrokken.

Womanizer
Natasja Bolkestein is ook een liefde van womanizer Endstra. Samen bezoeken zij Thailand, Frankrijk, Spanje en Londen. Soms fêteert Endstra haar op een reisje per privéjet, waarvan minstens één keer met zijn bevriende relatie Holleeder. Dat is naar Italië, waar de heren van plan zijn een villa te bekijken en eventueel te kopen van de familie Versace. Natasja onderhoudt ook een vriendschappelijke relatie met de Joegoslavische topcrimineel Streten J., die vastzit in de EBI in Vught, waar ze hem regelmatig opzoekt.

Eind 2001 moet Endstra uit het project Laarbach stappen, nadat de Duitse overheden erachter komen dat de Nederlandse Justitie Endstra achter de broek zit. Later blijkt dat Endstra daarna toch nog 6 miljoen euro in het vliegveld heeft gestoken, het vliegveld is dan inmiddels Niederrhein gedoopt. Eric de Vlieger zou hierop de samenwerking met Endstra hebben verbroken.

In diezelfde tijd spreekt Endstra met twee Hells Angels af, in het restaurant van vliegveld Niederrhein om daar de liquidatie van Holleeder te beramen. Ook Angels-president Van Boxtel is daarbij betrokken. (Endstra wordt mogelijk later vermoord doordat deze informatie uitlekt en Van Boxtel wordt daardoor afgezet als Angels-leider. Hij moet de club in ‘bad standing’ verlaten.)

‘Bankier van de onderwereld’
In 2002 noemt John Mieremet Willem Endtra open en bloot ‘bankier van de onderwereld‘ in De Telegraaf.  Holleeder zou Endstra’s gewapende arm zijn. Endstra ontkent dit, maar heeft de schijn tegen wanneer in het maandblad Quote een foto verschijnt waarop hij met Holleeder te zien is, gezeten op een bankje bij zijn kantoor. Endstra vreest dat hij van de foto (zie hieronder) wordt herkend en eist bij de rechter om een verbod op het verschijnen van dit nummer. Deze eis wordt afgewezen. In dat jaar wordt het vermogen van Endstra geschat op 350 miljoen euro.

Begin april 2003 legt Endstra bij de notaris een verklaring af, waarin hij zegt te worden afgeperst. Op 2 december 2003 laat Endstra een verklaring achter bij advocaat Beckers in het Limburgse Stein, waarin hij zijn angst uit om geliquideerd te worden door Holleeder. Op 14 mei 2004 maakt de rechtbank van Amsterdam bekend dat Endstra niet zal worden vervolgd wegens witwaspraktijken. Hiervoor zijn in zijn boekhouding geen aanwijzingen gevonden. Wel loopt er tegen hem nog een zaak wegens valsheid in geschrifte. Twee dagen later is Endstra te zien in het tv-programma Business Class van Harry Mens.

De moord
In het interview verklaart Endstra dat hij nu al veertien jaar door Justitie wordt gevolgd en dat er nooit iets is gevonden. Volgens Endstra moet Justitie nu wel concluderen dat er niets mis met hem is. Holleeder kent hij helemaal niet en dat ze samen op een bankje hebben gezeten is toevallig. Verder maakt hij gewag van illegale praktijken van de politie. Gewapende politiemensen zouden zonder toestemming huiszoekingen in zijn woning hebben verricht. De volgende dag wordt hij om kwart over twaalf, vlak bij zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam Oud-Zuid neergeschoten, op het moment dat hij uit zijn BMW wil stappen. David Denneboom, zoon van een collega-vastgoedhandelaar, raakt daarbij gewond. Beiden worden met spoed naar een ziekenhuis overgebracht, waar Endstra korte tijd later overlijdt. Hij is dan 51 jaar oud en laat vijf kinderen achter bij verschillende vrouwen.

In december 2006 wordt Özgur C., een 27-jarige Turk, samen met zijn 22-jarige neef Ali N. uit Alkmaar en de 32-jarige Cleon D. uit Almere, gearresteerd als verdachten van de moord op Endstra. Zij moeten begin 2008 op last van de rechter worden vrijgelaten, omdat het onderzoek te langzaam vordert. In oktober 2011 wordt de 47-jarige Russische huurmoordenaar Namik Abbasov in Polen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht Endstra te hebben doodgeschoten.

Op dinsdag13 maart 2012 overlijdt Namik Abbasov in een ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

In oktober 2012 wordt Donald G. genoemd als opdrachtgever van de moord op Endstra.

In mei 2014, tien jaar na Endstra’s dood, wordt bekend hoeveel de erfenis bedroeg: bijna 48 miljoen euro. Het grotendeels belegde geld – inmiddels minder waard – moet dan nog verdeeld worden. De vijf kinderen van Willem Endstra zullen nog steeds miljonair worden, zo benadrukt biograaf Harry Lensink.

Dezelfde Harry Lensink onthult in november 2014 dat er wéér een nieuwe verdachte is in de moordzaak: de Turkse Nederlander Ali T. zou de trekker hebben overgehaald.

Gerelateerd

Misdaad
'Holleeder vervolgd voor liquidaties Van Hout, Endstra en Mieremet!'
Misdaad
Drie killers kregen opdracht Willem Endstra te liquideren
Misdaad
'Kinderen Willem Endstra worden allemaal miljonair'