DOSSIER

Stanley Hillis (†)

Kraak tijdens verlof
Op 27 juli 1987 wordt bekend dat Hillis tijdens zo’n strafonderbreking van 48 uur is gearresteerd in Oostzaan. Hij is gepakt bij een poging de kluis in het gemeentehuis van Oostzaan te kraken. Eerder heeft hij al ingebroken in de naastgelegen vestiging van de Nederlandse Middenstands Bank. Hillis wordt door het IRT gerekend tot een van de leiders van Deltagroep, samen met Mink K. en Jan Femer.

Aan het begin van de jaren negentig zit Hillis, samen met onder meer Mink K., volop in de hasjhandel. De politie treft in 2005 foto’s aan van het tweetal, die zijn gemaakt in Libanon, waar ze een hennepkwekerij bezoeken. In juni 1992 wordt Hillis door de CID getipt dat de Joego’s hem willen liquideren. John Mieremet en Sam Klepper bemiddelen in het conflict tussen hem en de Joegoslavische criminelen.

In 2004 wordt Hillis bij een verkeerscontrole gearresteerd met een wapen op zak. Hij wordt tot drie maanden cel veroordeeld. Op 16 februari 2006 wordt hij aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord in 1993 op drugsbaron Jaap van der Heijen. Hij komt na zeer korte tijd weer vrij. Hillis wordt op het moment van zijn arrestatie gezien als een zakenpartner van Willem Holleeder. Op 4 december 2007 wordt een woning van Hillis in Amsterdam doorzocht door rechercheurs. Het is onduidelijk voor welk onderzoek de huiszoeking is gedaan. Er worden onder meer documenten uit het huis meegenomen.

Liquidatie in Amsterdam
Op 21 februari 2011 wordt Hillis geliquideerd in de Fizeaustraat in Amsterdam. Hij wordt van dichtbij neergeschoten en overlijdt ter plekke. De politie heeft de moord op Hillis gefilmd vanuit een helikopter. Op de beelden is te zien dat het busje van de moordenaars al in de Fizeaustraat staat te wachten en dat er vlak na de aankomst van Hillis een man uit het busje stapt en het vuur op hem opent. Daarna rijdt het busje verder de doodlopende Fizeuastraat in en keert. Wanneer ze nogmaals langs Hillis rijden stapt er nog eens iemand uit het busje die nogmaals op Hillis schiet. Daarna gaan de daders er vandoor en ontkomen, ondanks de aanwezigheid van een politiehelikopter en enkele auto’s met rechercheurs.

Hillis zou ten tijde van de liquidatie een afspraak hebben met Donald G. Volgens zakenblad Quote was hij de rijkste drugshandelaar van Nederland met een geschat vermogen van 50 miljoen euro.

Gerelateerd

Algemeen
Stanley Hillis: het dubbelleven van de Kouwe Ouwe