DOSSIER

Mink K.

Robert Mink K. – bijnaam: De Denker – wordt op 24 juni 1961 in Amsterdam-Oost geboren. Mink K. studeert rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar dat doet hij slechts kortstondig. Hij is een avonturier in hart en nieren. Begin jaren tachtig tekent hij voor het Franse Vreemdelingenlegioen. Maar het strakke regime bevalt hem niet en samen met een vriend deserteert hij. Vermoedelijk uit die tijd dateert zijn kennis van wapens. Mink K. geldt als een filosoof: hij bestudeert de Thora en spreekt onder meer vloeiend Hebreeuws.

In de tweede helft van de jaren tachtig komt Mink K. in contact met de bankovervaller Stanley Hillis. Van hem krijgt hij steeds meer adressen om zijn handel te verkopen. Uit deze zakenrelatie ontstaat een vriendschap en Mink K. wordt geleidelijk aan opgenomen in het syndicaat van Klaas Bruinsma. Na de liquidatie van de maffiabaas in 1991 wordt K. één van de nieuwe leiders. Samen met Roy Adkins, Stanley Hillis,Jan Femer en Dino S. vormt hij de leiding van de zogenoemde Erven Bruinsma of de Delta-organisatie. Deze groep is zeer gewelddadig en beschikt over geheime politiedossiers.

Dino S. stapt uit het syndicaat wanneer het zich bezig gaat houden met grootschalige hasjiesj-, ecstasy- en wapentransporten. De andere drie verdienen hiermee tientallen miljoenen guldens. Begin jaren negentig is David U. (beter bekend als De Libanees) één van de kennissen van Mink K. De Libanees is op zijn beurt weer bevriend met de Italiaan M., die deel uitmaakt van een Italiaanse terreurbeweging die eind jaren tachtig o.a. verantwoordelijk is voor de diefstal van een zeer grote partij wapens en explosieven uit een Navo-depot in België. Een groot gedeelte van deze wapens zijn naar David U. gegaan, die deze levert aan de groep van Mink K.

In november 1992 wordt in het Friese Oudebildtzijl een grote lading wapens en drugs in beslag genomen. Mink K. wordt samen met Jan Femer wel in de directe omgeving gesignaleerd, maar de twee worden niet aangehouden.

Een perfecte informatiebron vinden Femer en Mink K. in België, want in 1993 worden zij door een wederzijdse kennis voorgesteld aan de aan cocaïne verslaafde Gentse jurist Koen V. Deze kan beschikken over stapels gevoelige politiedocumenten, waaronder dossiers over Nederlandse onderzoeken en internationaal gezochte figuren, die in Nederland een rol spelen in de zware misdaad. V. neemt grote stapels geheime documenten mee naar huis en verkoopt honderden kopieën aan Femer en Mink K.

Die kunnen uit de informatie onder meer opmaken dat hun handelspartners Jaap van der Heiden en Danny Leclère naar de politie zijn overgelopen, net als de Belgische drugshandelaar Martin Swennen.  Van der Heiden en Leclère worden beiden gedood in 1993, Swennen wordt in maart 1996 doodgeschoten in een café, waar hij een afspraak heeft met een rechercheur.

De lading wapens in het Friese Oudebildtzijl, doet Justitie besluiten tot verscherpte observatie van het drietal. Dat leidt in 1994 tot nog een wapenvondst. In de nazomer van dat jaar wordt bij een inval in een woning in de Amsterdamse Watergraafsmeer een grote partij drugs en wapens gevonden. Plastic zakken met in totaal bijna honderd kilo cocaïne liggen in de woning naast tweehonderd staven semtex, dertig machinegeweren met dertigduizend patronen en wat handgranaten. K., van wie een duimafdruk op één van de zakken coke is gevonden, wordt later gearresteerd in zijn coffeeshop Betty Boop in de Amsterdamse binnenstad. Dit is een vaste verzamelplaats van de Delta-organisatie.

Mink K. wordt veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, maar hij is dan inmiddels spoorloos verdwenen. Mink K. krijgt grote problemen met de IRA wanneer de wapens die hij moet leveren door Justitie in beslag zijn genomen. Ook Stanley Hillis ligt met deze Ieren overhoop. Ze roepen de hulp in van De Libanees, die op zijn beurt de Italiaan M. inschakelt. Deze stelt de Ieren tevreden met wapens uit zijn voorraad.

De vrienden K. en Femer gaan samen verder en in 1996 wordt Mink K. gevangen gezet voor de handel in wapens en drugs, maar wordt datzelfde jaar weer vrijgelaten vanwege de IRT-affaire.

Begin 1998 wordt K. aangehouden op verdenking van omkoping van Koen V. (het in 1993 aan cocaïne verslaafde Belgische lek). De Amsterdamse officier van Justitie Fred Teeven bezoekt Mink K. in zijn cel om de mogelijkheden van een deal te bespreken, daarop komt K. in oktober vrij.

Nadat begin 2006 het dagblad De Telegraaf deze deal naar buiten brengt, worden de journalisten Joost de Haas en Bart Mos door Justitie in gijzeling genomen om ze op die manier te dwingen hun bronnen prijs te geven. Koen V. is overigens niet de enige politiebron van Mink K. en de zijnen. Samen met Femer koopt K. jarenlang politie- en Justitieambtenaren om. Dit in ruil voor informatie over onderzoeken tegen hem en andere prominente figuren uit het criminele milieu. Volgens twee informanten geeft K. jaarlijks 900.000 euro aan steekpenningen uit.

In 1999 wordt in een appartement aan de Nachtwachtlaan een nog groter wapendepot aangetroffen, met daarbij 200.000 ecstasypillen met het Tom & Jerry-logo. In de woning worden vingerafdrukken van Mink K. gevonden en dus wordt hij ingerekend. Uiteindelijk wordt Mink K. in deze zaak veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Pogingen van Teeven om opnieuw in ruil voor strafvermindering een deal met K. te sluiten, worden door het Openbaar Ministerie geweigerd.

Vlak voor Mink K. in 2005 op vrije voeten zal komen, wordt hij op 16 februari in de gevangenis te Heerhugowaard aangehouden voor de moord in 1993 op drugshandelaar Jaap van der Heiden. De Rotterdamse rechtbank spreekt hem daarvan op 20 juli 2007 vrij en gelast zijn onmiddellijke invrijheidstelling. Het openbaar ministerie tekent tegen het vonnis beroep aan. Op 20 mei 2008trekt het openbaar ministerie het hoger beroep in. Zij is niet in staat nieuw bewijsmateriaal aan te leveren.

Op 3 augustus 2011 wordt bekend dat Mink K. met een aantal anderen is opgepakt in Libanon in verband met het bezit van 53 kilo cocaïne.

In juli 2013 wordt hij veroordeeld tot acht jaar cel en een boete van 50.000 euro. Hoewel er levenslange dwangarbeid tegen hem was geëist, komt de straf hard aan.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'