DOSSIER

Klaas Bruinsma (†)

Wanneer hij 21 jaar oud is besluit Bruinsma fulltime in de drugshandel te gaan werken. Op 10 september 1975 wordt er een proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor hasjhandel. In februari 1976 wordt Klaas Bruinsma aangehouden in Kopenhagen, wanneer hij hasjiesj en speed wil afleveren. Bruinsma wordt tot zes maanden cel veroordeeld. Na zijn vrijlating verandert hij zijn identiteit in Frans van Arkel. Aan deze naam houdt hij zijn bijnaam Lange Frans of De Lange, over. Ook heeft Klaas Bruinsma als bijnaam De Dominee. Dit komt doordat hij zich altijd in het zwart kleedt. Afgekeken van de maffiosi en bedoelt om zijn tenger postuur en jongensachtig uiterlijk wat porum te geven.

De narcoticabrigade in Amsterdam stelt in 1977 vast dat Klaas Bruinsma zich uit de drugshandel heeft teruggetrokken. Er komen al een tijd geen berichten meer binnen dat hij zijn hasjhandel zou hebben voortgezet. Pas later komt men erachter dat hij actiever is dan ooit, maar nu onder zijn nieuwe naam. Bruinsma’s aanzien stijgt in het criminele milieu, hij bouwt langzaam aan zijn organisatie. Eerst smokkelt hij zelf hasjiesj, maar door gelegde contacten wordt hij al snel de leider van een organisatie met Thea Moear als kompaan. Er worden al snel enkele lijfwachten aangetrokken.

Op 15 september 1978 wordt er door Interpol een internationaal opsporingsbericht uitgezonden voor arrestatie van Klaas Bruinsma , dit in verband met de smokkel van 150 kilo hasjiesj. Klaas Bruinsma wordt daarvoor in juni 1979 bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Aan het eind van 1979 wordt hij tot anderhalf jaar cel veroordeeld. Een jaar later komt hij weer vrij. Op 23 augustus 1983 wordt Bruinsma neergeschoten bij een ruzie. Hij overleeft zijn vrij zware verwondingen en slaagt er zelfs in zijn belagers te verwonden en te doden. Bruinsma wordt gearresteerd en belandt op 19 december 1984 in de Bijlmerbajes.

Na zijn vrijlating gaat hij door met de drugshandel en woont uitsluitend nog in dure hotels. Aanvankelijk in het Okura en later in het Amstel. Klaas Bruinsma wordt de eerste echte maffiabaas van Nederland genoemd. Zijn organisatie bestaat uit verschillende divisies en hij houdt zich ook bezig met grootschalige corruptie van leden van politie en Justitie. Hij levert aan Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en Engeland.

Doordat hij zelf ook overmatig drugs gebruikt, begint Bruinsma de greep op de realiteit te verliezen. In 1989 wil hij nog één keer een grote partij hasjiesj van 50.000 kilo binnenhalen en daarna wil hij uit het milieu stappen. De partij wordt echter op 24 februari 1990 in beslag genomen. Klaas Bruinsma draait daarna helemaal door en wil andere misdadigers in Nederland afpersen. Hij wordt een gevaar voor de organisatie en op 27 juni 1991 wordt Bruinsma dan ook bij het Hilton Hotel in Amsterdam doodgeschoten. Bij de crematie van Bruinsma zijn slechts een handvol intimi en familieleden aanwezig, waaronder Etiënne U. en John E.

Volgens ex-bodyguard Charlie da Silva is Klaas Bruinsma ten tijde van zijn dood smoorverliefd op Mabel Wisse Smit.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'