DOSSIER

Gwenette Martha (†)

Gwenette Girigorie Martha wordt op 7 februari 1974 geboren op Curaçao. Gwenette Martha groeit met zijn moeder en oudere broer Giovanni op in de Van der Helstbuurt, in de Amsterdamse Pijp. Al op jonge leeftijd pleegt Gwenette Martha zijn eerste diefstallen en straatroven met zijn vaste vrienden. De broers Martha vormen gaandeweg een vertrouwd clubje, met de broers Belserang (Boneka en Etous) en de twee Clydes.

Op 5 maart 1992 wordt Giovanni Martha in club Escape, aan het Rembrandtplein, tijdens een ruzie met een groepje Marokkanen, doodgeschoten door de 20-jarige Mohamed Chekhchar, bijnaam Moummisch. Giovanni sterft voor de deur van de club in de armen van zijn broertje Gwenette Martha. Chekhchar wordt anderhalve maand later gearresteerd in Diemen. Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelt hem op 26 oktober 1992 tot acht jaar cel voor doodslag op Giovanni Martha, poging tot doodslag op diens vriend Vincent en voor wapenbezit.

Na de dood van zijn broer, belandt de dan net achttienjarige Gwenette Martha steeds dieper in het criminele milieu. Met zijn genoemde jeugdvrienden pleegt hij steeds vaker brutale, gewapende overvallen. De straatroven en berovingen van winkels gaan over in bankovervallen. Het landelijke overvallen team start een groot onderzoek naar Gwenette Martha en consorten, bij wie inmiddels ook Najib B. uit Amsterdam Oost zich heeft aangesloten.

In de strafzaak die uiteindelijk volgt eist het OM tien jaar cel tegen Gwenette Martha, voor een serie gewapende overvallen. De rechtbank legt hem echter slechts anderhalf jaar celstraf op en spreekt hem vrij van het merendeel van de aanklachten. Wel wordt hij voor wapenbezit en drugshandel veroordeeld.

Halverwege de jaren 90 gaan Gwenette Martha en consorten serieus in de drugshandel ze halen partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. Ten gevolge van de IRT-affaire besteedt men niet veel aandacht aan de groep rond Gwenette Martha. Daarover komt geregeld informatie binnen, maar die wordt doorgaans niet uit gerechercheerd.

Dit verandert aan het begin van deze eeuw. Gwenette Martha wordt eerst in verband gebracht met een moordzaak in Groningen. Op 14 oktober 2003 wordt Mohamed Chekhchar, de moordenaar van zijn broer die alweer een tijdje vrij is, doodgeschoten door een gehelmde man in donkere kleding in coffeeshop Ruthless. De recherche vermoedt dat Gwenette Martha zijn broer heeft gewroken. Het onderzoek loopt echter vast. De schutter blijft spoorloos en vermoeden is geen bewijs.

In 2007 wordt een ander onderzoek naar Gwenette Martha gestart. Nu concentreert Justitie zich op het witwassen van Martha’s criminele winsten in de laatste vijf jaar. Justitie ploegt door oude dossiers en een observatieteam slaagt er in maart 2007 in Martha een tijdje te achtervolgen. Bij een benzinepomp in Oost krijgt hij een zwarte plastic tas overhandigd, waarmee hij naar IJburg rijdt. Hij gaat het huis van de vrouw Malika K. aan de Johan van der Keukenstraat binnen. Haar huis wordt gezien als een gezamenlijke stash, een opslagplaats. Op 3 april doet de politie een inval in dat huis. In de woning liggen onder stapels kleren twee exclusieve horloges, respectievelijk 73.000 en 10.000 euro waard. Die passen precies bij het arsenaal aan tienduizenden euro’s kostende kleinoden dat de recherche vindt in de woning in Amsterdam-Noord waar Martha woont met zijn Marokkaanse vriendin en haar kind.

Gedurende de zes zittingsdagen die de rechtbank in het voorjaar van 2008 voor de zaak uittrekt, stelt de rechter Gwenette Martha dezelfde vraag als de politie eerder heeft gedaan. “Hoe komt u toch aan zoveel geld en dure spullen?” Het antwoord gaat een paar kanten uit. Martha vertelt over partijen Viagra-pillen uit Spanje, handel in wiet van exquise kwaliteit en een kledingwinkel aan de Albert Cuyp. “Oké, de handel is zwart, waarvoor excuses, maar het verdiende goed.” Waarom hij geen bankrekening heeft? “Tja, ik ben nogal laks in die dingen.” De rechtbank gelooft er allemaal niet veel van en veroordeelt Gwenette Martha op 15 april 2008 tot zeven jaar cel.

Nog geen maand later, op 12 mei, de Tweede Pinksterdag, ontsnapt hij samen met een mede-gedetineerde. Deze wordt gepakt doordat hij in het tweede hek blijft hangen maar Gwenette Martha verdwijnt onder luid gejuich van de gedetineerden. Naast de gevangenis staan twee helpers in blauwe overalls Gwenette Martha op te wachten met een Volkswagenbusje dat ze drie dagen eerder hebben gestolen in Amsterdam-West. Het busje wordt later teruggevonden bij een betonfabriek in Heerhugowaard, maar de drie zijn verdwenen. Na een jaar zet Justitie grof geschut in: een opsporingsbericht op televisie, compleet met politiefoto’s waarop Martha zonder balkje is te zien.

Pas op 28 oktober 2009, anderhalf jaar na zijn ontsnapping, wordt Gwenette Martha bij een verkeerscontrole in Antwerpen gepakt. Op 6 januari 2010 rijden de specialisten van Justitie hem met speciaal vervoer op hoge snelheid terug naar Nederland. In december 2010 wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Ook wordt hij opgeroepen als getuige in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage. Door kroongetuige Peter la S. wordt hij ervan beschuldigd een bijrol te hebben gespeeld bij de moordaanslag op de Turkse criminele coffeeshop-eigenaar Atilla Ö.. Martha zou het beoogde slachtoffer naar café De Heineken Hoek, aan het Leidseplein hebben gelokt, zodat La S. hem goed in zich kon opnemen, om hem later samen met huurmoordenaar Jesse R. te kunnen liquideren. Martha bestempelt de beschuldiging als totale onzin.

Vechter Badr Hari, zelf ook niet zonder problemen met Justitie, is er trots op dat hij vrienden is met Gwenette, zo laat hij blijken in 2010.

In 2011 veroordeelt de rechtbank Gwenette Martha tot het betalen van liefst 16 miljoen euro.

In oktober 2012 wordt hij opnieuw opgepakt op de Dam in Amsterdam.

Op de laatste vrijdag van 2013 ontsnapt Gwenette Martha aan een moordaanslag. Wanneer hij samen met een kennis een rondje door Amsterdam-Zuid loopt, spring er ineens een man uit een portiek. Hij zet een wapen op het hoofd van Gwenette en haalt twee keer de trekker over. Maar het wapen blokkeert en daardoor kan hij deze aanslag wonderwel navertellen.

Begin april 2014 wordt Martha opnieuw opgepakt op verdenking van illegaal vuurwapenbezit. Agenten treffen hem bij een controle aan in een auto, waarin zich in een geheime bergplaats twee pistolen bevonden.

De tweede aanslag op het leven van Gwenette Martha is wel succesvol. Op 22 mei 2014 wordt hij op straat in Amstelveen neergeschoten. Hij overlijdt ter plekke. Uit sectie blijkt later dat hij door liefst tachtig kogels is geraakt.

Gerelateerd

Misdaad
'Slachtoffers mislukte liquidatie Almere zijn vrienden Gwenette Martha'
Algemeen
Vriendin Gwenette Martha: 'Hij liet de moordenaar van zijn broer doden'
Algemeen
Liquidatie Gwenette Martha: advocaat & journalist geven elkaar de schuld
Misdaad
Hoe Gwenette Martha door het oog van de naald kroop