DOSSIER

Fred Ros

Frederikus Willibrordus Christianus Ros (beter bekend als Fred R.) wordt op 26 oktober 1968 geboren te Hilversum. Fred R. is een verdienstelijk amateurvoetballer bij FC Utrecht en Volendam. Eind jaren tachtig speelt hij bij de A1-junioren en later in het tweede elftal, met onder meer Jan van Halst en de ex-Ajacied André Gieling.

Fred Ros rijdt in de tijd van FC Utrecht al in een prachtige Golf met fantastische muziekboxen. Hij is een grote, fysiek sterke centrumverdediger met een aardige pass in de benen. Fred Ros is een vrolijke jongen met natuurlijke leidinggevende capaciteiten. Enkele jaren later, in de tijd van Blauw Wit, rijdt hij in een Porsche.

Wat bijna niemand weet, is dat Fred Ros een explosieven- en wapenexpert is. Hij wordt opgeslokt door het criminele milieu en laat het voetbal links liggen. Fred Ros staat binnen het criminele milieu al snel bekend als een koelbloedige makelaar in dood en verderf; hij is bij verschillende liquidaties betrokken.

Op 16 juli 1998 wordt de 31 jarige Surinamer Arturo Ritfeld tijdens een ripdeal in Zeewoldedoodgeschoten. Fred Ros wordt als verdachte gearresteerd en wordt tot zeventien jaar veroordeeld voor de moord. Dankzij advocaat Plasman, die een vormfout van het Openbaar Ministerie ontdekt, ontspringt Fred R. de dans.

In gevangenis Westlinge, in Heerhugowaard, ontmoet hij drugsbaron Greg R. Deze staat op zeer goede voet met Willem Holleeder. Ook zou Greg R. banden hebben met het Colombiaanse Cali-kartel. De twee mannen worden goede vrienden en besluiten samen te gaan werken. Fred R. is weer een plekje op de ranglijst gestegen.

In 2003 treedt Fred Ros in dienst bij Greg R. en al gauw wordt hij in Amstelveen, bij een benzinestation, aangehouden omdat hij zich verdacht gedraagt. Hij blijkt twee doorgeladen pistolen bij zich te hebben. Huiszoeking in zijn woning in Vinkeveen, die hij heeft gehuurd van mediaster Katja Schuurman, levert nog eens tien pistolen, handgranaten en een grote hoeveelheid munitie op.

De Hilversumse crimineel George van D. wordt begin 2005 door de politie gewaarschuwd dat Fred Ros en zijn kompaan Greg R. vanuit de bajes een aanslag op hem aan het voorbereiden zijn. Begin augustus 2006 wordt Fred Ros in Zuid-Spanje gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Thomas van der Bijl. Hij wordt door Justitie gezien als de organisator van deze liquidatie.

Dwight S., de killer van Van der Bijl, verklaart dat hij van tevoren instructies heeft gekregen van Fred R. over hoe hij de moord moest uitvoeren. Zo moest hij van Fred Ros twee keer in de borst van Van der Bijl schieten en hem daarna nog een kogel door zijn hoofd jagen. Het laatste schot om er zeker van te zijn dat het slachtoffer echt dood is.

In december 2012 zit Fred Ros al 6,5 jaar in voorarrest. Zijn advocaat Peter Plasman vindt dat onbestaanbaar lang en eist in kort geding vrijlating.

Op dinsdag 29 januari 2013 legt de Amsterdamse rechtbank de dan 44-jarige Fred Ros een celstraf van 30 jaar op, dit onder meer wegens het organiseren van de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl. Drie dagen later verliest hij ook zijn kort geding.

In juli 2013 wordt bekend dat Dienst Domeinen de gele Hummer van Fred R. te koop zet. Vraagprijs: 13.150 euro.

Op 12 september 2014 komt Vrij Nederland met opzienbarend nieuws: Fred R. wordtkroongetuige in het liquidatieproces. Zijn straf wordt met de helft verminderd, naar vijftien jaar. Ook heeft hij recht op vervroegde invrijheidstelling.

Op 30 september 2014 bepaalt het Gerechtshof in Amsterdam dat de verklaringen van kroongetuige Fred R. mogen worden gebruikt bij het hoger beroep in de liquidatiezaak. Omdat de verklaringen van Ros belastend zijn voor verschillende criminelen verscheen Ros vermomd in de rechtbank. Voor wat betreft de betrokkenheid van Willem Holleeder bij de moord op Leen Bosnie vertelt Ros: Bosnie was een zakenpartner van Willem Endstra, die zo’n beetje iedereen in het Amsterdamse milieu kende. Bosnie was te close met Endstra en dat irriteerde Holleeder omdat hij hierdoor veel minder bewegingsvrijheid kreeg omdat Bosnie te weel wist. Dat was voor Holleeder het motief dat Bosnie geliquideerd moest worden.

Journalist Hendrik-Jan Korterink heeft ondertussen de afgelegde verklaringen van Ros gebundeld in een boek met de titel De Ros-tapes, de verklaringen van moordmakelaar Fred Ros. Het Openbaar Ministerie (OM) is fel gekant tegen het publiceren van de verklaringen en stapt naar de rechter. Twee verdachten uit het Passageproces sluiten zich daar bij aan. De kortgedingrechter in Zutphen, bepaalt op dinsdag 21 oktober 2014 dat het boek van Korterink met verklaringen van kroongetuige Fred Ros voorlopig niet mag verschijnen. Volgens de rechter verstoort de publicatie ervan het liquidatieproces. De Panorama met een vlammende voorpublicatie uit het boek is dan echter al naar de drukker. Korterinks advocaat Yehudi Moszkowicz meldt een dag later dat er hoger beroep is aangetekend tegen het vonnis. Op 31 oktober 2014 beslist het gerechtshof in Arnhem dat publicatieverbod van het boek met de verklaringen van kroongetuige Fred Ros in het liquidatieproces Passage voor een half jaar in stand blijft.

Op 22 februari 2015 onthult Brandpunt Reporter dat Fred Ros volgens getuigen achter de moordop Cor van Hout zit.

Gerelateerd

Misdaad
Vreemdgaan met justitie: van crimineel tot kroongetuige
Algemeen
'Fred Ros was betrokken bij liquidatie Cor van Hout'
Algemeen
Fred Ros stond zelf klaar om Van der Bijl dood te schieten
Misdaad
Fred Ros: 'Ali A. betaalde me elke maand 3.000 euro zwijggeld'
Algemeen
De Fred Ros-tapes: wat het OM uit de winkel probeert te houden
Algemeen
'Er is een hit squad onderweg naar de moeder van kankerverrader Fred Ros'
Misdaad
Fred Ros geaccepteerd als kroongetuige
Algemeen
Dino S. over Fred Ros: 'Het OM gaat in zee met een aantoonbare leugenaar'
Algemeen
Fred Ros nieuwe kroongetuige liquidatieproces