DOSSIER

Dino S.

Dino S. – bijnaam: De Commissaris – wordt op 7 december 1960 in Amsterdam geboren, hij is van gedeeltelijk Surinaamse afkomst. In de jaren 80 is Dino S. als portier werkzaam in Volendam. In die jaren is hij een freefighter en raakt beroepshalve geregeld verzeild in vechtpartijen.

In februari 1989 slaat Dino S. een persoon dusdanig in elkaar dat deze vier dagen later overlijdt. Hij wordt gearresteerd en veroordeeld tot vier jaar celstraf. Na zijn vrijlating komt Dino S. in aanraking met kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld en begint hij zich bezig te houden met grootschalige drugshandel. Hij zoekt aansluiting bij Mink K. en Jan ‘De Snor’ Femer. Als Mink K. aan het eind van de jaren negentig wordt gearresteerd en Femer in 2000 wordt geliquideerd, stijgt de positie van Dino S. in de Amsterdamse misdaadscene. Hij zou diverse corrupte politiecontacten over hebben genomen van Jan Femer en Mink K.

Dino S. wordt in 2003 samen met Willem Holleeder opgepakt in de PC Hooftstraat op verdenking van verboden wapenbezit. In hoger beroep spreekt het gerechtshof zowel S. als Holleeder vrij. Dino S. is vennoot in de firma die eigenaar is van het roemruchte café The Cotton Club aan de Nieuwmarkt.

Holleeder en S. laten de drugshandel achter zich en richten zich, samen met Stanley Hillis, op de afpersing van rijke zakenmensen zoals Klaas Hummel, Rolf Friedländer, Kees Houtman en John Wijsmuller. Daarna keert het duo zich tegen Willem Endstra die ze ook beginnen af te persen.

In de herfst van 2005 wordt bij een inval in de woning van Dino S. het complete strafdossier van Mink K. gevonden, inclusief de laatste ontwikkelingen. Willem Endstra noemt S.l, tijdens zijn gesprekken met de CIE, de koning van de onderwereld. Dino S. zou zich hebben bezig gehouden met de afpersing van horecatenten in o.a. Amsterdam. Hij zou daarvoor een aantal Joego’s hebben ingezet. Zijn naam zou ook zijn genoemd als mogelijke opdrachtgever voor de liquidaties van Jan Femer en Sam Klepper.

Dino S. wordt op 24 mei 2006 opgeroepen voor een verhoor bij de politie. Bij binnenkomst wordt hem verteld dat hij is aangehouden op verdenking van omkoping en dat hij zal worden gehoord als verdachte in het corruptieschandaal rond ex-rechercheur van de Nationale Recherche Sjaak K. Dino S. wordt dezelfde avond weer vrijgelaten. K. zou informatie over politieonderzoeken hebben verkocht aan ex-rechercheur Hans van E. Deze heeft op 1 juni 2005 een ontmoeting met S. in Amsterdam. Dino S. heeft kort daarna een ontmoeting met Willem Holleeder.

In augustus 2007 wordt Dino S. door Justitie bestempeld als verdachte in het onderzoek naar de liquidatie van Thomas van der Bijl. Op 19 november 2009 wordt bekend dat Justitie een nieuwe getuige heeft in het grote liquidatieonderzoek. Deze getuige, genaamd Gennaro C. zou hebben verklaard dat Dino S., Ali A. en Willem Holleeder de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman hebben beraamd in de Baja Beach Club in Rotterdam. Ook een hasjhandelaar en diens zoon leggen belastende verklaringen af.

Een maand later wordt er tien jaar celstraf tegen Dino S. geëist voor het leiden van een criminele organisatie die vanaf december 1996 op grote schaal zou hebben gehandeld in zowel harddrugs als hasjiesj. Dino S. zou drugstransporten hebben gefinancierd en de groepering hebben aangestuurd. Bovendien zou hij grote bedragen hebben witgewassen en vuurwapens in zijn bezit hebben gehad. Justitie eist een boete van ruim 1 miljoen euro. Dino S. zou dat geld met de drugshandel hebben verdiend. Op 30 december 2009 wordt Dino S. tot acht jaar celstrafveroordeeld door de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank acht bewezen dat hij van eind 1996 tot in 2008 een omvangrijke groep drugshandelaren leidde en drugstransporten financierde. Zeven van zijn medeverdachten krijgen celstraffen opgelegd van een half jaar tot vier jaar.

Aan het begin van januari 2010 maakt Justitie een lijst bekend met de namen en foto’s van acht gezochte personen. Dino S. is één van de personen op deze lijst en hij wordt daarna beschouwd als de meest gezochte man van Nederland. Op vrijdag 27 augustus 2010 wordt S. gearresteerd in een appartement aan de Rozengracht in Amsterdam. Daar leidt hij een langdurig, teruggetrokken bestaan en draagt ook binnen een bril en een hoed. Als hij een etage hoger gaat, de verdieping waar hij zijn fitnessruimte heeft, doet hij dat gebukt of kruipend. In het appartement worden twee valse paspoorten, een Engelse en een Bulgaarse, aangetroffen.

Wanneer het arrestatieteam de woning komt binnenvallen, bevestigt Dino S. direct dat hij de gezochte crimineel is. Geblindeerd en geboeid wordt hij vervolgens afgevoerd. Op 21 september 2010 wordt S. in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Op 5 oktober 2010 vragen de advocaten van S. om de rechtszaak tegen hem ten minste tien maanden aan te houden. Volgens de advocaten zou het recht op een eerlijk proces van Dino S. worden geschonden. Begin juli 2011 weigert Duitsland om de cruciale getuige tegen Dino S., voornoemde Gennaro, naar Nederland over te laten brengen voor een verhoor door het Amsterdamse gerechtshof. De advocaten van S. willen Gennaro daarom in het bijzijn van één of meer leden van het Hof in Duitsland gaan verhoren. Het Hof besluit op 8 juli dat ze met de advocaten naar Duitsland zullen gaan om Cennaro te verhoren.

In mei 2012 eist het OM een levenslange gevangenisstraf in het liquidatieproces Passage. Op 10 januari vraagt Dino S. het hof om voorlopige vrijlating.

Op dinsdag 29 januari 2013 wordt in het passage-proces voor de Amsterdamse rechtbank de dan 53-jarige Dino S. vrijgesproken van de aanklacht betrokken te zijn geweest bij liquidaties. S. krijgt zes maanden gevangenisstraf opgelegd, wegens witwassen en het bezit van valse paspoorten. Het OM kondigt direct na de uitspraak hoger beroep aan in deze zaak.

Gerelateerd

Algemeen
Dino S. over Fred Ros: 'Het OM gaat in zee met een aantoonbare leugenaar'