DOSSIER

Nedim Imaç

Nedim Imaç wordt in 1966 in Amsterdam uit Turkse ouders geboren. Omdat zijn ouders het te druk hebben, wordt Imaç opgevoed door Koos en Bep van Meurs. Dit betekent om zes uur eten, hutspot en boerenkool. Op zijn zestiende opent Imaç in Amsterdam een naaiatelier. Hij is een succesvolle textielondernemer en op zijn 21ste heeft hij al zestig werknemers in dienst.

Twee van zijn werknemers nemen hem in 1990 mee naar voetbalclub ACS. De club speelt in de onderbond en traint bij het schijnsel van koplampen in het Amsterdamse Bos. Imaç wordt voorzitter, verbreekt de banden met de Fatihmoskee en noemde de club Türkiyemspor, naar Berlijns voorbeeld. Hij is dan een prominent lid van de Turkse gemeenschap in Nederland, maar zonder dat men het vermoedt tevens één van de belangrijke kopstukken van de Turkse heroïnemaffia in Nederland. De club wordt gesponsord met heroïnegelden. Ook wordt Imaç verdacht van belastingfraude. Op het dieptepunt eist de fiscus een bedrag van 1,3 miljoen euro van Türkiyemspor.

Op 17 februari 2007, wanneer hij veertig jaar oud is, wordt Imaç vanuit een rijdend busje in de Jan Rebelstraat in Amsterdam-Osdorp geliquideerd. Hij is, na het bezoek aan een restaurant, juist op weg naar het verjaardagsfeest van zijn zoon en overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen. Drie vrouwen zijn getuige van de moord.

Enkele uren na de aanslag treft de politie in de buurt van de Hoogheemraadweg in Amsterdam-Osdorp een witte Mercedesbus aan, overgoten met benzine. De politie ontdekt dat deze bus enkele jaren geleden is gestolen in Amsterdam-Oost. Uit de staat van het voertuig maakt de politie op dat de bus vermoedelijk een aantal jaren heeft stilgestaan.

Begin april 2007 wordt verdachte Ali A. - ooit aanvoerder van Türkiyemspor - gearresteerd. Het landelijk parket van Justitie, dat het onderzoek naar de moord op Imaç over heeft genomen van het Amsterdamse parket, wil niet zeggen of de vermeende 'zakelijke' ruzie tussen A. en Imaç in het onderzoek een rol speelt. Wel is inmiddels bekend dat Peter La S., de kroongetuige van Justitie, Ali A. heeft aangewezen als de opdrachtgever voor de moord.

In 2008 wordt Ed M. een tijdje verdacht van de moord, maar hij wordt vrijgelaten.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)