DOSSIER

Nedim Imaç

Nedim Imaç wordt in 1966 in Amsterdam uit Turkse ouders geboren. Omdat zijn ouders het te druk hebben, wordt Imaç opgevoed door Koos en Bep van Meurs. Dit betekent om zes uur eten, hutspot en boerenkool. Op zijn zestiende opent Imaç in Amsterdam een naaiatelier. Hij is een succesvolle textielondernemer en op zijn 21ste heeft hij al zestig werknemers in dienst.

Twee van zijn werknemers nemen hem in 1990 mee naar voetbalclub ACS. De club speelt in de onderbond en traint bij het schijnsel van koplampen in het Amsterdamse Bos. Imaç wordt voorzitter, verbreekt de banden met de Fatihmoskee en noemde de club Türkiyemspor, naar Berlijns voorbeeld. Hij is dan een prominent lid van de Turkse gemeenschap in Nederland, maar zonder dat men het vermoedt tevens één van de belangrijke kopstukken van de Turkse heroïnemaffia in Nederland. De club wordt gesponsord met heroïnegelden. Ook wordt Imaç verdacht van belastingfraude. Op het dieptepunt eist de fiscus een bedrag van 1,3 miljoen euro van Türkiyemspor.

Op 17 februari 2007, wanneer hij veertig jaar oud is, wordt Imaç vanuit een rijdend busje in de Jan Rebelstraat in Amsterdam-Osdorp geliquideerd. Hij is, na het bezoek aan een restaurant, juist op weg naar het verjaardagsfeest van zijn zoon en overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen. Drie vrouwen zijn getuige van de moord.

Enkele uren na de aanslag treft de politie in de buurt van de Hoogheemraadweg in Amsterdam-Osdorp een witte Mercedesbus aan, overgoten met benzine. De politie ontdekt dat deze bus enkele jaren geleden is gestolen in Amsterdam-Oost. Uit de staat van het voertuig maakt de politie op dat de bus vermoedelijk een aantal jaren heeft stilgestaan.

Begin april 2007 wordt verdachte Ali A. - ooit aanvoerder van Türkiyemspor - gearresteerd. Het landelijk parket van Justitie, dat het onderzoek naar de moord op Imaç over heeft genomen van het Amsterdamse parket, wil niet zeggen of de vermeende 'zakelijke' ruzie tussen A. en Imaç in het onderzoek een rol speelt. Wel is inmiddels bekend dat Peter La S., de kroongetuige van Justitie, Ali A. heeft aangewezen als de opdrachtgever voor de moord.

In 2008 wordt Ed M. een tijdje verdacht van de moord, maar hij wordt vrijgelaten.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées