Zo start je met vissen

   5905  

Panorama’s Peter van de Kraats woont al meer dan vijftien jaar in vissersdorp IJmuiden. Maar nog steeds is hij niet dol op vis. Nou ja, een gebakken tong, een gegrilde zeebaars, een loeiverse op de huid gebakken makreel, die kan hij tegenwoordig wel waarderen. Echter, die vis wordt duur betaald. Oplossing: zelf vangen. Probleem: hij kan niet vissen.

“Wat is het beste?” Die vraag stel ik zo’n beetje over alle spullen. En in plaats van me dan het duurste van het duurste in handen te duwen, zegt sportspecialist Ronald Engelhart: “Zoveel vissers, zoveel voorkeuren. Neem gewoon wat jou het beste lijkt. Dat hoeft heus niet het duurste van het duurste te zijn. Ik kan jou als beginner best een hengel van 400 euro en een molen van 180 euro verkopen, maar daar ga jij niet meer of minder vis mee vangen dan met de hen- gel met molen die je nu in handen hebt.”

Ronald heeft me aangeboden mee te gaan naar de pier, samen met een van zijn medewerkers en student aan de Sportvis- academie, Tobias Coesel, om mij de fijne kneepjes van het zeevissen bij te brengen. Dat voorstel wordt door deze visdummie in diepe dankbaarheid aanvaard.

Boodschappenlijst

* Hengel: 80 tot 90 euro

* Molen: 50 tot 60 euro

* Hoofdlijn 30 mm/600 m: 7,95 euro

* Onderlijn/paternoster: 1,95 euro (een stuk of 4 nodig) * Lood: 1,30 euro (een stuk of 5 nodig)

* 30 zeepieren: 4,20 euro

* 1⁄2 ons zagers: 2,50 euro

Totaal voor de aanschaf van een beginnersset: 158,95 tot 178,95 euro

Wil je zelf ook gaan vissen? Lees de reportage van Peter van de Kraats over zijn eerste zeeviservaringen en kom erachter wat hij heeft gevangen! Het blad is hier te bestellen of lees het in Blendle.

  • J. Kraak