Wordt drugs voor IS gemaakt in Limburg?

   10978  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: IS-drugs.

Eerder schreven we dat Brabant de drugsschuur van Europa is, maar Limburg is wellicht de pillenboer voor het Midden-Oosten.

Tijdens een inval in april in een schuur in het Limburgse Brunssum werden tienduizenden Capagon-pillen gevonden en was er een amfetamine-voorraad om nog eens 300.000 tabletten te maken. Naast de drugs vond de politie ook een tabletteermachine en vuurwapens in de schuur.

Lees ook: Hacker die porno zette op IS-accounts: 'Ik heb nog steeds mijn hoofd'

IS

Deze drugs is vooral populair bij IS-strijders. Zij gebruiken het om langer wakker te blijven en angst te onderdrukken. Hierdoor wordt het vechten makkelijk. Het is bekend dat terroristische organisaties zoals IS en al-Nusra de pillen aan hun strijders geven. Het laat gelijk het hypocriete van de organisaties zien, aangezien het volgens de Islam verboden is om drugs te gebruiken. Zelfs op het roken van een sigaret staan zware straffen in de territoria van deze groepen.

Het is niet duidelijk of deze pillen daadwerkelijk bestemd waren voor het Midden-Oosten. De link met IS wordt nu door de politie verder onderzocht. De drugs wordt namelijk ook gemaakt in Syrië. Ook verkoopt de organisatie de verdovende middelen om wapens te kopen.

Lees ook: Met explosieven uitgeruste drones komen mogelijk deze kant op

Export

De pillen werden eerder ontdekt in verschillende havens in het zuiden van Europa. Zo hebben de plaatselijke politiekorpsen in Griekenland en Italië de drugs verschillende malen weten onderscheppen.

  • J. Kraak