Woede en verdriet om marteling varkens Vlaams slachthuis (VIDEO)

   34127  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: onvoorstelbaar dierenleed.

Door de aanslag in Londen zagen we het eventjes over 't hoofd: de misselijkmakende wanpraktijken in slachthuis Debra in het Vlaamse Thielt. Een anoniem gebleven lid van dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights werkte een maand lang undercover in het slachthuis en maakte met een verborgen camera zeer schokkende beelden. De video werd op het internet geplaatst en zorgde al gauw voor een geheel begrijpelijke stortvloed aan woedende en verdrietige reacties uit binnen- en buitenland.

Lees ook: hond heeft dierenbeul als baas: alle botten gebroken

Krijsen

Op de onthutsende beelden is onder meer te zien hoe varkens worden geslagen, geschopt, aan hun oren worden voortgetrokken en zelfs elektrische schokken toegediend krijgen. Maar daar houdt het niet bij op. Zo is te zien dat de kelen van de varkens - bij volle bewustzijn - doorgesneden worden. Een ander gruwelijk beeld toont een varken dat levend in een broeibad gegooid wordt. Dat zijn bloedhete baden, die gebruikt worden geslachte varkens te ontharen. Het arme beest verdrinkt levend. De krijsen die de gemartelde varkens uitslaan gaan door merg en been

Gesloten

Op social media wordt furieus gereageerd. Maar de wanpraktijken zijn ook de Vlaamse politiek niet voorbij gegaan. Ben Weyts, de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, heeft besloten de vergunning van het horrorslachthuis in te trekken. Voorlopig liggen alle werkzaamheden in Debra stil. De directeur van het slachthuis, Thomas de Roover de Brauwer, heeft ook gereageerd. Hij zegt: ''We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen'', weet De Telegraaf. Daarnaast zegt hij dat er maatregelen zijn genomen tegen de betreffende werknemers. Pijnlijk: het vlees van Debra droeg het label 'Beter voor iedereen'. Het vlees werd in supermarkten, maar ook bij kwaliteitsslagers verkocht. Ook in Nederland. In België heeft supermarktketen Delhaize de samenwerking al opgezegd.

De video kun je hieronder bekijken. Maar let op: de beelden zijn ontzettend schokkend. Kijken doe je geheel op eigen risico.

Afschuwelijk..

  • Y.M. Osterloh