Wilders wil mogelijke terroristen opsluiten. Goed idee?

   10790  

Geert Wilders dient vandaag een wetsvoorstel in om potentiële terroristen op te sluiten. Zelfs als er geen bewijs is.

Wilders zou een mogelijke terrorist een half jaar vast willen zetten om de staatsveiligheid te vergroten. Nu kan dat nog niet. Zo werd bijvoorbeeld iemand die verdacht werd van het plannen van een terroristische aanslag tijdens een concert van Guus Meeuwis in Eindhoven vrijgelaten door de rechter, omdat er te weinig bewijs was.

Rechters

Bij het voorstel van de PVV’er kan de AIVD iemand die mogelijk verdacht is van de straat halen. Een rechter moet dan binnen een week beoordelen of de procedures die gevolgd zijn door de AIVD goed zijn gegaan. De rechter mag dus niet inhoudelijk naar de zaak kijken.

‘We staan bijna wekelijks in de Kamer slachtoffers van aanslagen in Europa te herdenken. We horen bijna altijd dat de daders bekend waren bij de inlichtingendiensten. Ik wil dat de AIVD wel preventief kan ingrijpen. Dit wetsvoorstel kan levens sparen’, aldus Wilders tegen De Telegraaf.

AIVD

Het grote probleem op dit moment is dat de AIVD te weinig mankracht heeft. Volgens de grote blonde leider zijn er twintig medewerkers nodig om een mogelijke terrorist in de gaten te houden. Bij de inlichtingendienst zijn op dit moment 2.000 mensen aan het werk. Volgens Wilders is het een simpel rekensommetje dat er te weinig mensen zijn om potentiële terroristen in de gaten te houden. Zijn wetsvoorstel vindt hij daarvoor de oplossing.

Neutraal

Overigens wil hij in de krant benadrukken dat het een neutrale wet is en niet speciaal gericht tegen moslims. ‘Die gek die op moskeegangers inreed, hadden ze met zo’n wet bijvoorbeeld ook preventief kunnen opsluiten.'

Ethisch

De grote vraag is of het ethisch verantwoord is om mensen zonder bewijs op te sluiten. Wellicht zitten sommige mensen dan een half jaar onterecht vast. Bovendien kan zo’n man of vrouw daardoor juist radicaliseren. Wilders is het daar niet mee eens: ‘Er worden meer grondrechten geschonden als onschuldige burgers om het leven komen door een aanslag.’

  • J. Kraak