WhatsApp scherpt beveiliging aan

   12184  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: WhatsApp.

Iedereen weer een beetje bijgekomen van de Patricia Paay-video's? Ja? Mooi. Dan kunnen we weer over tot de orde van de dag. En in tijden van 'alternatieve feiten', surveillance en de opleving van George Orwells ijzersterke roman 1984 is privacy weer een heet hangijzer in binnen- en buitenland. De wereldwijd razend populaire chatservice WhatsApp speelt daarop in en komt met een aangescherpte beveiliging. 

Lees ook: vijftien in 2018? Jammer man, géén social media voor jou!

Wachtwoord

WhatsApp zal namelijk uitgerust worden met een wachtwoord. Het wachtwoord, dat uit zes zelfgekozen cijfers zal bestaan, hoeft gelukkig niet iedere keer dat je een appje ontvangt ingevuld te worden, maar wel als WhatsApp op bijvoorbeeld een nieuw toestel geïnstalleerd wordt. Daarnaast zal de dienst regelmatig om het wachtwoord vragen, zodat de gebruiker 'm minder snel vergeet. Gebruikers zullen de optie krijgen e-mailaccounts aan het WhatsApp-account toe te voegen. Volgens verschillende media wordt het kwaadwillenden hiermee schier onmogelijk gemaakt WhatsApp-accounts te misbruiken.

Lees ook: hoe jezelf te verwijderen van het internet

Activeren

Via jouw instellingen kun je de extra beveiligingslaag activeren. Onder het kopje 'Account' druk je op 'Verificatie' en daarna kun je jouw wachtwoord invoeren en bevestigen.

De eerste

Eerder voerde het dochterbedrijf van Facebook al zogeheten 'end-to-end' encryptie in. Dit gebeurde in 2014. Daarmee werden gesprekken op WhatsApp zo goed als waterdicht, omdat enkel en alleen verzenders en ontvangers de berichten konden lezen. WhatsApp was het eerste vrij verkrijgbare communicatieplatform dat dit principe in gebruik nam. 

Een goeie zaak, als je het ons vraagt.

  • Y.M. Osterloh