Weer gerommel bij de KNVB

   9009  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: de KNVB.

't Is opnieuw onrustig binnen de gelederen van de KNVB. Nadat Telesport dit weekend schreef over mogelijke belangenverstrengeling in de top van de vaderlandse voetbalbond, is er de nodige ophef ontstaan. Spil van het verhaal: technisch directeur Hans van Breukelen. De legendarische oud-keeper van onder meer FC Utrecht, PSV en Oranje doet al jarenlang zaken met het Zeeuwse bedrijf BTSW - Bureau voor Toegepaste Sociale Wetenschappen. Juist die firma, die iets doet met 'mental coaching', zou meer en meer invloed krijgen binnen de KNVB en steeds meer projecten uitvoeren bij de bond. Het bedrijf wordt geleid door Rini Stoutjesdijk, een vriend van Van Breukelen. 

Lees ook: kommer en kwel op het kunstgrasveld

Namen en foto's

Nu klinkt dat vrij onschuldig. Het is geen geheim dat er in de topsport vandaag de dag ook groots wordt ingezet op het mentale aspect van sport. En het voetbal is zeker geen uitzondering. Maar in dit geval ligt het allemaal toch net even iets anders. BTSW wordt omschreven als een 'sekte' en Van Breukelen zou 'gebrainwasht' zijn door het bedrijf. En er is meer: nog dit weekend werden de namen en foto's van Jelle Goes - technisch manager bij de KNVB - en Joost Leenders - staf Oranje -18 - haastig verwijderd van de website van BTSW. Dit gebeurde ook met de gegevens van Frans de Kat, die werkzaam is binnen de KNVB Academie. Zij waren voor de publicaties van de sportkatern van De Telegraaf 'ambassadeurs' van BTSW. Goes liet via een woordvoerder weten daar eerder niet bewust van te zijn.

Lees ook ons interview met Bas Nijhuis: 'Ik droom van het WK'

Lijkt het net wat beter te gaan met Oranje, krijgen we dit weer!

  • Y.M. Osterloh