We hebben een finale! (VIDEO'S + FOTO)

   6211  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: bekeren!

Het was een sfeervol spektakelstuk, gisteren in Alkmaar. Na 120 minuten minuten voetballen stond er nog altijd 0-0 op het scorebord. Zowel AZ als dé stunt van dit seizoen, SC Cambuur, waren nog niet tot scoren gekomen. En dat was bijzonder. In de eerste helft had Cambuur de betere kansen, de tweede helft was op één gevaarlijk schot van Cambuur na voor AZ. Het was bij vlagen onbegrijpelijk dat het vechtende Cambuur op de been bleef, al beleefde keeper Nienhuis één van zijn beste wedstrijden ooit.

Lees en zie ook: kind van de Kuip: Carlo de Leeuw, de stille kracht van Feyenoord én Oranje

"Godzijdank is er een videoreferee" #azcam #knvbbeker pic.twitter.com/EuAwnibxDz

Matige penaltyreeks

Als de bal in de verlenging er dan toch invliegt, lijkt het gedaan te zijn voor de ploeg uit Leeuwarden - die dit toernooi al Ajax en FC Utrecht uitschakelden. Maar onder meer dankzij de 'videoref' keurt Blom de goal af. Keeper Nienhuis is even voor de rake kopbal van Stijn Wuytens geduwd. Overtreding, dus. Feestje ging niet door. Na een matige penaltyreeks van beide ploegen is het alsnog Alkmaar en omstreken dat mag juichen. De beslissende penalty van Barto wordt gepakt door keeper Krul.

't Is jammer voor Cambuur, dat dit seizoen zover is gekomen, gisteren gestreden heeft voor elke meter en, bovenal: het is jammer voor de fans. Die waren gisteren weer in groten getale aanwezig én vrijwel de complete wedstrijd beter te horen dan de thuisfans.

Sparta-Vitesse

Woensdagavond werd de andere finalist al bekend. Op het Kasteel streden Sparta Rotterdam en Vitesse - de oudste clubs in de Eredivisie - om de eerste finaleplek. Beide ploegen kregen meer dan genoeg kansen, maar na ruim negentig minuten voetballen stond er uiteindelijk een 1-2 voor Vitesse op het scorebord. De club, die dit jaar 125 jaar bestaat, gaat voor het eerst sinds 1990 naar de bekerfinale. Toen werd verloren van PSV, wat betekent dat Vitesse in al die jaren nog nooit een serieuze prijs won. Daar kan op 30 april verandering in komen, als Henk Fräser het met zijn Vitesse opneemt tegen het AZ van Vitesse-legende John van den Brom.

Dat wordt een mooie dag, in de Kuip.

  • Y.M. Osterloh